Hogyan lehet elkövetni közúti veszélyeztetést?

forrás: Prím Online, 2024. július 1. 22:57

A közúti veszélyeztetés szándékos bűncselekmény, mert a járművezető a szabályokat szándékosan szegi meg, a veszélyhelyzet pedig konkrétan meghatározott személyekre és helyzetre irányul. Az elkövető csak olyan személy lehet, aki a közúti közlekedés szabályainak hatálya alatt áll, tehát nem gyalogos és nem utas. 

Ez annál súlyosabb eset, mint amikor arról van szó, hogy vezetés közben nyomkodjuk a telefont, ezzel veszélynek kitéve magunkat és a közlekedésben részt vevő személyeket. Dr. Janklovics Ádám ügyvéd a közlekedési ügyvédi gyakorlata során rengetegszer találkozik ilyen esetekkel. 



 

Milyen példái lehetnek a közúti veszélyeztetésnek? 

 

Elmondása szerint a leggyakoribb példák közé tartozik, amikor a sofőr valakire rárántja a kormányt, aki vele párhuzamosan és szabályosan közlekedik. Az úgynevezett büntetőfékezésről is mindannyian hallottunk már, az is ebbe a kategóriába tartozik. 

 

Amikor az út széléhez leszorítja a gépjármű vezetője a kerékpározót, szintén közúti veszélyeztetésnek minősül, illetve az előtte haladó jármű vészes megközelítése is ezekhez az esetekhez sorolandó. Nem ritka, hogy ezeket bosszúból vagy tanítási célzattal követik el a járművezetők. 

 

Közúti veszélyeztetést közúton vagy közforgalom elől el nem zárt magánúton lehet elkövetni úgy, hogy közben az elkövető mások életét vagy testi épségét veszélynek teszi ki. Ezt a közlekedési szabályok megszegésével éri el. 

 

Egyéb esetek

 

Egy fékhibás autóval a forgalomban közlekedni szintén idetartozik, mert a gépjárművek forgalomba hozatalára is vannak szabályok, amiket ebben az esetben a vezető nem tart be. Ez az előírások szándékos megszegése, amely feltételezi azt is, hogy az elkövető belenyugodott abba, hogy az autóban ülő utasokat is közvetlen és konkrét veszélynek teszi ki. 

 

Tehát előfeltétel a közúti veszélyeztetés során, hogy a járművezető szándékosan szegi meg a szabályokat, tehát tisztában van azzal, hogy mit kellene cselekednie, azonban ennek tudatosan nem tesz eleget. 

 

Akkor alakul ki konkrétan a veszélyhelyzet, ha az élet vagy a testi épség sérülésének lehetősége reálisan fennáll a passzív alanyok vonatkozásában. Az elkövető szándéka kiterjed a szabályszegés mellett a vészhelyzetre is. Mit jelent ez? 

 

Fontos a szakszerű védelem a pozitívabb végkimenetel miatt is

 

A tettes tehát pontosan átlátta, hogy bekövetkezhet a passzív alanyok életének vagy testi épségének közvetlen veszélyeztetése, amit vagy kívánt is, de mindenképpen belenyugodott. Mivel a közúti veszélyeztetés fogalma bűncselekményt takar, ezért szigorú büntetés is kiszabható. 

 

Vannak minősített esetek is, amikor ezzel arányosan növekednek a büntetési tételek. Célszerű tehát közlekedési ügyekre szakosodott ügyvédre bízni a védelmet, ha ilyen dolgot követtünk el. Hatékonyan tud minket képviselni a hatóságok előtt, nem mellesleg pedig nagyobb eséllyel tudja lejjebb tornázni a kiszabott büntetést. Arra azonban számítani kell, hogy a rendőrség bevonja az elkövető jogosítványát már a nyomozás során. 

Szponzorált cikkek ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Könnyen be lehet szerezni a szlovén autópálya matricát

Szlovénia a méreteit tekintve nem túl nagy ország, ám annál több lenyűgöző látnivalóval rendelkezik. Európa bármely országából könnyen megközelíthető, Magyarországgal autópálya köti össze. Szlovénián belül kifejezetten jól kiépített a gyorsforgalmi úthálózat, így könnyen és gyorsan lehet közlekedni dél-nyugati szomszédunknál gépkocsival.

2024. október 1. 22:41

Hagyományos elemek a modern világban, amit érdemes használni otthonunk szépítéséhez

A lambéria a ‘70-es ‘80-as években kezdte megvetni lábát Magyarországon. Hatalmas előnye, hogy bárhová tehető, gipszkartonra, OSB lapra, falra vagy közvetlenül a vakolatra, egy a lényeg, szilárd felület legyen. 

2024. október 1. 21:50

Tedd még profibbá az otthoni pizzasütést!

Gyakran rendeltek pizzát otthonra, mert nem tudtok betelni a kemencés finomság számtalan változatának ízével, ropogós állagával, de hiába próbálkozol a sütéssel, mert nem sikerül előállítani hasonlót?

2024. október 1. 21:40

Tisztázzuk: mire való a cement?

A cement nagy és korszakalkotó találmánya az emberiségnek, ugyanis ez az hidraulikus kötőanyag jelentős mértékben hozzájárult a korábban használt fánál masszívabb és tartósabb építmények megalkotásához. 

2024. október 1. 20:00

A hétköznapokat megkönnyítő töltőállomás: egy eszköz, amire mindenkinek szüksége van

A modern technológia életünk minden területére hatással van. Mindennapjaink elképzelhetetlenek okostelefonok, okosórák és egyéb digitális eszközök nélkül, amelyek folyamatosan kapcsolatban tartanak minket a világgal.

2024. szeptember 30. 21:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Egy év alatt 45 milliárd forintot loptak el tőlünk a digitális bűnözők

2024. október 15. 16:51

Idén már ezernél is több résztvevőt várnak a Service Design Day-re

2024. október 7. 09:59

Innovációs versenyen méretik meg magukat a világ egyetemistái

2024. október 2. 19:34

Országos kutatásból netezési körkép: a magyarok többségének élete elképzelhetetlen net nélkül

2024. szeptember 29. 15:24