Hasznos időtöltés a nyaralás alatt

forrás: Prím Online, 2024. július 15. 17:58

Végre kitört a vakáció, itt a jól megérdemelt pihenés ideje tanároknak, diákoknak egyaránt. Az értékes szabadidőt érdemes hasznosan eltölteni, például nyelvtanulással. Fülledt tantermekben, intenzív nyári nyelvtanfolyamokon görnyedés helyett azonban választhatjuk erre a hűvös szobát, vagy akár a strandot is, mégpedig a KRÉTA felületen térítésmentesen elérhető, nyelvtanulást segítő applikáció segítségével. 

 

„A nyelvtanulás olyan, mint a sport, érdemes alacsonyabb terheléssel szinten tartani, mert egy hosszabb kihagyás után szinte mindent elölről kell kezdeni” – fogalmazott az Idegennyelvi Felkészítő Modul szakmai vezetője. „Más tantárgyakkal ellentétben a nyelveknél nem a lexikális tudás az elsődleges, hanem a kompetencia, a készségfejlesztés, ezért is fontos, hogy folyamatosan foglalkozzunk vele” – tette hozzá Miholics Zoltán.

 

Az Idegennyelvi Felkészítő Modul (IFM) minden általános és középiskolás számára térítésmentesen elérhető a KRÉTA – felületen használt azonosítóval. Az IFM tanári moduljának segítségével pedig a pedagógusok állíthatnak össze személyre szabott leckéket és feladatokat, figyelembe véve a diákok egyéni igényeit és tanulási ütemét. A játékos, érdekes feladatok az angol és a német nyelvi kompetenciák fejlődését segítik. Az IFM az általános iskola harmadik, negyedik osztályától egészen a nyelvvizsga és érettségi szintig ajánlott a diákok számára.

 

Fontos a rendszeresség

 

Miholics Zoltán az eredményes nyári nyelvtanulási praktikák közé sorolta, hogy a diákok úgy illesszék be a napirendjükbe az applikáció használatát, hogy állandó napszakokat, időintervallumokat válasszanak, így a rendszeres tanulás két-három hét után szokássá válik, kialakul a rutin.

 

„Ha azt akarjuk, hogy igazán hatékony legyen a nyelvtanulás, akkor érdemes naponta foglalkozni vele, sőt, javasolt egy adott napon egy egész fejezettel végezni, ami nyelvtani, szókincs és kiejtési feladatokat, valamint beszélgetést is tartalmaz. Ráadásul a fejezetek feladatai tematikailag is egybe tartoznak. Mindez összesen nagyjából napi fél órát vesz igénybe” – tanácsolja a tananyagfejlesztési és módszertani vezető.

 

 

„A rendszeresség elengedhetetlen, egy-egy lecke 3 - 7 perc alatt megoldható és nem is muszáj egyszerre abszolválni a teljes adagot. Jó módszer lehet például a reggeli kakaó mellett megoldani az első feladatot, utána ebéd előtt egy kiejtésleckét, ebéd után, pihenés előtt pedig egy videós leckét” – tette hozzá a szakmai vezető.

 

Miholics Zoltán kiemelte, hogy az Idegennyelvi Felkészítő Modul minden leckéjéből elsajátítható 6-8 új kifejezés, nyelvi fordulat. Az applikáció beszéltet, hallás utáni, szövegértési feladatokat kínál, tehát napról napra bővíti a nyelvtudást.

 

Hogy segítsenek a felnőttek?

 

Bármilyen lelkesen is vágnak bele a diákok a nyári, játékos nyelvtanulásba, előfordul, hogy elfogy a motiváció. A szakmai vezető szerint a szülők akár egy jól megtervezett jutalmazási rendszerrel – például egy extra adag fagyival – is átlendíthetik a fiatalokat azokon az időszakokon, amikor úgy látják, hogy csökken a lelkesedés.

 

„Nagyon fontos ugyanakkor, hogy soha ne legyen büntetés, a szülők mindig azt próbálják erősíteni, hogy mit nyerhet a gyermekük azzal, ha rendszeresen használja a nyári szünetben a nyelvtanuló alkalmazást. A szülők ki is vehetik a részüket a tanulásból, játszhatnak együtt, partnerek lehetnek a beszélgetős feladatokban. Gyermekük KRÉTA fiókjával akár ki is próbálhatják az applikációt. Emellett a tanárok is motiválhatják a vakáció idejére a gyerekeket, de semmiképp sem nyári házi feladattal, sokkal inkább például azzal, hogy 5-össel indítják a tanévet, ha a diákok rendszeresen fejlesztik nyelvi képességeiket a szünidőben.”

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Még „Sam Sung” sem tud ellenállni a világ legvékonyabb befelé hajlítható okostelefonjának

A HONOR az épp zajló IFA 2024-en mutatta be a HONOR Magic V3-at, és mindenkitől elismerő visszajelzéseket kapott – többek között Sam Sungtól is.

2024. szeptember 7. 15:50

A Lenovo úttörő AI-vezérelt készülékeket mutatott be az Innovation World 2024-en

A Lenovo Innovation World 2024 rendezvényen jelentette be legújabb fejlesztéseit, bemutatva számos mesterséges intelligencia által vezérelt AI PC eszközt, köztük a ThinkPad, ThinkBook, Yoga és IdeaPad laptopokat, amelyek átalakítják mind a vállalati, mind a fogyasztói felhasználói élményt. 

2024. szeptember 7. 13:46

Érkezik a HMD eddigi legbátrabb újítása

A Human Mobile Devices bemutatta az eddigi legforradalmibb készülékét: megérkezett a HMD Fusion. Az egyedi okostokokkal** kiegészíthető okostelefont teljesen a saját stílusodra szabhatod, és minden eddiginél könnyebben alakíthatod át vele a kedvenc, gyakran használt funkcióidat.

2024. szeptember 7. 11:59

Az IFA 2024-en a HONOR, a Qualcomm és a Microsoft újradefiniálta a mobilos AI-t

A HONOR az IFA 2024-en három úttörő mobil AI-megoldást mutatott be: Snapdragon X Elite platformokkal működő AI PC-t, az AI Agentet és az AI Deepfake felismerőt. A bemutatót egy gondolatébresztő panelbeszélgetés kísérte, amelyen részt vett George Zhao, a HONOR vezérigazgatója, Alex Katouzian, a Qualcomm Technologies, Inc. MCX részlegének csoport GM-je és Mark Linton, a Microsoft partnerkészülék-értékesítési alelnöke. Együtt vizsgálták az AI és a Snapdragon technológia összefonódását, és megvitatták, hogy ezek az innovációk hogyan alakítják a mobil AI jövőjét.

2024. szeptember 7. 10:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27

Már több, mint 1,2 milliót lopnak el egy-egy család számlájáról a csalók

2024. augusztus 13. 12:03

Hogyan védhetjük ki a gyakori Booking.com átveréseket?

2024. augusztus 7. 10:33