ABB – 2024. II. negyedévi eredmények

forrás: Prím Online, 2024. július 20. 10:20

„A második negyedévben erős volt a kereslet, a 19%-os üzemi EBITA-marzs pedig történelmi csúcsot jelent az ABB eddigi történetében. Biztos vagyok abban, hogy az ABB továbbra is sikeresen teljesíti a hosszú távú, részvényesi érték maximalizálását szolgáló céljait azt követően is, hogy Morten Wierod a jövő hónapban átveszi a vezérigazgatói tisztséget.” – mondta Björn Rosengren, vezérigazgató.

 

Megrendelések: 8 435 millió $, -3%; összehasonlító alapon1 0%   

Árbevétel: 8 239 millió $, +1%; összehasonlító alapon1 +4%   

Működési eredmény: 1 376 millió $; marzs: 16,7%   

Üzemi EBITA1: 1 564 millió $; marzs1: 19%  

Alap EPS: $0,59; +22%2  

Üzemi tevékenységekből származó cash-flow: 1 067 millió $; +40% 

 

 

Vezérigazgatói összefoglaló 

 

Véleményem szerint a második negyedévi eredmények ismét azt igazolják, hogy az ABB Way 2020-ban történő bevezetéséből eredő működési változások az ABB-t fenntartható, jól működő vállalattá teszik. Rekordmagas üzemi EBITA-árrést értünk el, kedvező volt a cashflow, és bejelentettünk egy jelentős mértékű akvizíciót is. Mindent összevetve elégedett vagyok az eredményekkel. 

 

Az összehasonlító alapra vetített rendelésállományunk a tavalyi magas szinten maradt, amit az Energetika és a Folyamatautomatizálás üzletágakban elért erős javulás támogatott. Erre azonban ellenhatást gyakorolt az elsősorban a Gépautomatizálás és az E-mobilitás divíziókban tapasztalt gyengébb teljesítmény, valamint a Hajtás üzletágban az összehasonlító alapon mért mutatók kedvezőtlen alakulása. A rövid ciklusú rendelésállomány javult, így több negyedéves csökkenés után fordulat következett be. A projekt- és rendszeralapú üzleti területeken továbbra is magas szintű ügyfélaktivitást tapasztalunk, ami a projektek sikeres, jó ütemű végrehajtásával párosul. 

 

Björn Rosengren, vezérigazgató

 

Az árbevétel magas, 8,2 milliárd dolláros szintet ért el, ennek ellenére sikerült 1,02-es pozitív book-to-bill arányt elérnünk. Mivel a book-to-bill arány értéke az idei első félévben 1,08 volt, valamit tekintettel arra, hogy jelenleg szilárd általános piaci környezettel számolhatunk, bízunk abban, hogy 2024-re pozitív book-to-bill arányt könyvelhetünk el. Az üzemi EBITA-árrés 19,0% volt, amit a magasabb volumenek és a pozitív árhatások egyaránt támogattak, de a "Corporate" mutatók is pozitívan járultak hozzá e kedvező összképhez. 

 

A 918 millió dolláros szabad cash flow javulást mutat a tavalyi évhez képest, továbbá az első félévben elért 1,5 milliárd dolláros eredmény jó helyzetet biztosít ahhoz, hogy teljesítsük éves célkitűzésünket, amely szerint legalább a tavalyihoz hasonló szinten szeretnénk maradni.     

 

Az ABB üzleti tevékenységének középpontjában az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom kialakítása áll, ezért örömünkre szolgált, hogy a 2030-ra és 2050-re vonatkozó, a Párizsi Megállapodással összhangban meghatározott Scope 1, 2 és 3 célkitűzéseinket jóváhagyta a Tudományos Alapú Célkitűzések Kezdeményezés (Science Based Targets initiative). Elkötelezettek vagyunk az iránt, hogy 2030-ra 80, 2050-re pedig 100 százalékkal csökkentjük a Scope 1 és 2 körébe tartozó kibocsátásainkat. Összhangban az új, Scope 3-as célkitűzésünkkel, amely az abszolút kibocsátás 25 százalékos csökkentését irányozza elő a 2022-es bázisszinthez képest, a dekarbonizáció terén erősíteni kívánjuk együttműködésünket az értéklánc-partnereinkkel, miközben olyan termékeket és megoldásokat kínálunk ügyfeleinknek, amelyek lehetővé teszik számukra a megújuló energiaforrások nagyobb arányú használatát, az energiahatékonyság növelését, a folyamatok villamosítását és a kibocsátás csökkentését. 

 

 

Az energiahatékony megoldásokra fókuszáló kutatás-fejlesztésünk egyik kiemelkedő sikerének tekinthető, a most piacra dobott újgenerációs OmniCore vezérlőplatform, amely lehetővé teszi, hogy a robotok akár 25%-kal gyorsabban működjenek, és akár 20%-kal kevesebb energiát fogyasszanak a korábbi verzióhoz képest. Az OmniCore lehetővé teszi a mozgatás, az érzékelők és az alkalmazáshoz tartozói berendezések kezelését egy egyedülálló, egységes vezérlési architektúrában – egyetlen platformon és egyetlen nyelven, amely integrálja a vezető hardver- és szoftverkészleteink teljes választékát. 

 

K+F tevékenységünk kiszélesítéseként, kisebbségi részesedéssel, technológiai start-upokba fektetünk be, amelyek később teljes mértékben beépülhetnek az ABB családba. Például a negyedév során két tiszta technológiával foglalkozó start-upba ruháztunk be – az Ndustrialba és a GridBeyondba –, amelyek mesterséges intelligenciával működtetett megoldásokat kínálnak a valós idejű optimalizált energiafogyasztáshoz a gyorsított dekarbonizáció érdekében, valamint az optimalizált osztott energiaforrásokhoz és ipari terhelésekhez. 

 

Nagyon jó volt látni, hogy az Energetika üzletág egy jelentősebb akvizíciót jelentett be. Az ügylet lezárásakor a Smart Buildings részleg kibővíti majd portfólióját a Siemens Kínában működő Wiring Accessories részlegének felvásárlásával, amely 2023-ban több mint 150 millió dollár bevételt ért el. Az akvizíció kiszélesíti piaci jelenlétünket, és kiegészíti a regionális ügyfeleinknek nyújtott kínálatot a biztonságos és megbízható okosépület-technológia teljes skálájával.

 

Mind magam, mind Morten – aki hamarosan átveszi az ABB vezérigazgatói szerepét –, nagy várakozással tekintünk a belső kinevezések elé: Giampiero Frisio az Energetika, míg Brandon Spencer a Hajtások üzletág új vezetője lesz. Mindketten bizonyították vezetői képességeiket, kiváló eredményeket értek el az ABB Way bevezetésében, és nyereséges növekedést érnek el a két legnagyobb divíziónkban.

 

Nagyon büszke vagyok arra, hogy az ABB sikereiért dolgozhattam. Mindenekelőtt kiváltságosnak érzem magam, hogy megismerhettem az embereket – egy nagyon tehetséges és elkötelezett csapatot, akik szenvedélyesek az üzlet iránt. Az ABB Way működési modell kiaknázása hozzájárult ahhoz, hogy pénzügyi teljesítményünket a legjobb szintre emeljük, és az ABB fenntarthatóságát teljes mértékben integráljuk vevőink számára nyújtott ajánlatainkba, valamint saját tevékenységünket is alacsony szén-dioxid-kibocsátású ipari működéssé változtassuk. Amikor Morten a következő hónaptól átveszi a vezérigazgatói posztot, magával hozza a csúcstechnológiáinkról szerzett hatalmas tapasztalatát és ügyfeleink ismeretét, megértését, amire az ABB-kereskedelem élvonalában eltöltött 25-nél is hosszabb időszak során tett szert. Bízom abban, hogy sarkallni fogja a csapatot az ABB Way további finomhangolására a nyereséges és fenntartható növekedés érdekében. Az ABB-től való visszavonulásom alkalmából sok sikert kívánok a csapatnak a jövőben.  

 

Kilátások 

 

2024 harmadik negyedévében, összehasonlító alapon, a bevételek terén folyamatosan magasabb növekedési ütemre számítunk, és az üzemi EBITA-marzs 18,5% körül, vagy valamivel alatta lesz.  

 

A 2024 teljes évét tekintve pozitív book-to-bill arányra, összehasonlítható alapon körülbelül 5%-os bevételnövekedésre, és körülbelül 18%-os üzemi EBITA-marzsra számítunk. 

Kulcsszavak: ABB +céginfó

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

71 futballpálya méretű napelempark kerül kialakításra a BMW debreceni gyáránál

A BMW Group Gyár Debrecen területén létrejövő 500.000 négyzetméter területű, 43 MW névleges teljesítmény leadására képes napelempark 2025 év végén kezdi meg működését. 

2024. szeptember 5. 17:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27

Már több, mint 1,2 milliót lopnak el egy-egy család számlájáról a csalók

2024. augusztus 13. 12:03

Hogyan védhetjük ki a gyakori Booking.com átveréseket?

2024. augusztus 7. 10:33