Drees & Sommer Trend Radar az ingatlan és építőipar részére

2024-ben a mesterséges intelligencia, az adatbányászat és a dolgok internete van a dobogón

forrás: Prím Online, 2024. július 20. 15:31

Az infrastrukturális és az ingatlanipar számára egyszerre tanácsadást és kivitelezői szolgáltatásokat nyújtó Drees & Sommer globális tanácsadó cég a héten közzétette a 2024. évi innovációs tanácsadói jelentését (Innovation Scouting Report). Ami a technológiai trendeket és jelentőségüket illeti, a Trend Radar* idén 23,4%-kal első helyre sorolta a mesterséges intelligenciát (AI), 15,3%-kal második helyre az adatbányászatot (Big Data), a dolgok internete (IoT) 11,9%-kal a harmadik helyre került, majd őt követi szorosan a felhőalapú számítástechnika és a digitális ikertestvér.  

„Immár negyedik éve készítjük el az innovációs felmérési jelentést, a korábbi évek előrejelzései igazolják a Trend Radart. Újra a mesterséges intelligencia, az adatbányászat és a dolgok internete (IoT) lettek a vezető trendek az ingatlan- és építőiparban. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy ezeket a technológiákat már nem szemlélhetjük egymástól elkülönítve. Együttműködve kölcsönösen erősítik egymást. Ez a kölcsönhatás azt jelenti, hogy a technológiai fejlődés tovább gyorsul” – nyilatkozta Hanna Huber, a Drees & Sommer innovációs menedzsment vezetője. „Az emberek személyes ítélőképessége továbbra is fontos marad. A mesterséges intelligencia a másodpilóta, aki nem váltja ki az embert. Másrészt még mindig hiány van a jó minőségű adatokból. Ezért tömegesen nem alkalmazzák a mesterséges intelligenciát az ingatlan életciklus minden fázisában, bár egyre fontosabbá válik.”

 

A mesterséges intelligenciával való szinergiák új fellendülést hoznak: a digitális ikrek példája

 

A generatív mesterséges intelligencia terén az elmúlt évben végbement fejlődéseknek következtében a különböző technológiák közötti kölcsönhatások korábban elképzelhetetlen szintre emelkedtek. Az olyan technológiák, mint a digitális ikrek, önmagukban nézve kevésbé fontosak, de a mesterséges intelligenciával szinergiában egyre nagyobb jelentőségre tesznek szert.

 

A digitális ikertechnológia globális piaci értéke továbbra is erős 9,9 milliárd USD, a 2024 és 2032 közötti időszakban pedig az előrejelzések szerint 33%-os átlagos növekedési ütemet ér majd el. A digitális ikreket a hagyományos alkalmazási körükön, az épületek és gépek digitális képeinek generálásán túlmenően használják a gyártási ágazatban is az Omniverse-zel, az Nvidia által kifejlesztett valós idejű grafikai együttműködési platformmal kombinálva. A növekedést az ellátási lánc menedzsmentben való nagyobb mértékű felhasználás, valamint az adatbányászat, a dolgok internete (IoT) és a felhőplatformok egyre szélesebb körű alkalmazása hajtja. A két technológia kombinálásával létrehozható pontos, megbízható és optimalizált digitális ikrek még nagyobb üzleti előnyöket kínálnak. Az Nvidia például elkészítette a Föld digitális ikertestvérét, amivel a természeti katasztrófák előrejelzését feljavítva lehetővé teszi a megfelelő intézkedések gyors kezdeményezését. A digitális ikrek már most is tekintélyes szerepét a mesterséges intelligenciával való integrációja várhatóan tovább növeli.

 

 

Új trend a láthatáron: kvantum számítástechnika

 

A Drees & Sommer Trend Radarja azt mutatja, hogy a kvantum számítástechnika jelenleg egyre nagyobb érdeklődésre számot tartó feltörekvő kutatási terület. Bár a technológiát még nem tekintik nagy jelentőségűnek, és egyelőre nem is használják széles körben, a kvantum számítástechnikában jelentős potenciált látnak. A piaci érték 2022-ben elérte az 1,9 billió dollárt, ami 2032-re várhatóan 42,1 billió dollárra emelkedik majd. A kvantum számítástechnika a hagyományos számítógépeknél hatékonyabb a nagy adathalmazok összetett mintáinak és összefüggéseinek felismerésében és elemzésében. A Future Today Institute szerint a kvantum számítástechnika öt éven belül jelentős hatást fog gyakorolni, különösen a kriptográfia, a biztonság, az optimalizálás és szimuláció, a gépi tanulás és a mesterséges intelligencia területén.

 

„Az új technológiákat a bizonyos digitális érettséget már elért válallatok képesek a legjobban integrálni és használni a mindennapi működésben. Éppen ezért a vállalatoknak – nem csak Magyarországon, hanem az egész iparágban – az erős vezetés és a működési kiválóság kiegyensúlyozott kombinációjára lesz szükségük az érettségi szintjük növeléséhez, és hogy optimálisan pozícionálják magukat a jövőbeli versenyképességi kihívások kezeléséhez” – mondja Ákos Koloszár, aki a Drees & Sommer magyarországi ügyvezető igazgatója.

 

Mesterséges intelligencia: vízióból valóság, a mesterséges intelligenciával foglalkozó startupok jelenlegi fellendülésével támogatva  

 

A mesterséges intelligencia nagyon rövid idő alatt elképzelésekből valósággá vált. A kutatási terület rohamosan fejlődött az 1956 nyarán tartott dartmouthi konferencia óta, ahol a mesterséges intelligencia (angolul AI) kifejezést megalkották. A mesterséges intelligencia az utóbbi években erőteljes fellendülésen ment keresztül, különösen a generatív mesterséges intelligencia (GenAI) miatt. Mesterséges intelligencia alkalmazások széles körében használják a gépi tanulást és a mély tanulást az összetett fogalmak megértésére, a minták felismerésére és a természetes nyelv árnyalatainak értékelésére.

 

A generatív mesterséges intelligencia piaca az ingatlanpiacon jelentősen növekedni fog. Az előrejelzések szerint a piac mérete globálisan 2032-re várhatóan eléri a 102,78 milliárd USD-t évi 11,2%-os növekedési ütem mellett.

 

A startup színtéren bekövetkező változások is jól mutatják a sokféle születő tendenciát. A startupok új technológiákat alkalmaznak, innovatív üzleti modelleket fejlesztenek ki, és ezáltal ösztönzik a digitalizációt. Jól demonstrálja ezt a mesterséges intelligenciával foglalkozó startupok jelenlegi fellendülése. Az AppliedAI Institute for Europe éves elemzése szerint 2023-ban mintegy 6 300 mesterséges intelligenciával foglalkozó startup volt Európában, amelyek közül mintegy 10,6%-ot soroltak a generatív mesterséges intelligencia startupok közé. Ezeket szerte az EU-ban megtaláljuk, de a legtöbb mesterséges intelligenciával foglalkozó startup vállalkozás Németországban működik. Világviszonylatban a mesterséges intelligenciával foglalkozó startupok mintegy negyede az Egyesült Államokban található.

 

 

A mesterséges intelligencia lehetséges alkalmazásai az építő- és ingatlaniparban

 

A mesterséges intelligenciának számos potenciális alkalmazása lehet az építőiparban és az ingatlanszektorban, és sok olyan lehetőséget rejt, amelyek jelentősen befolyásolhatják és előremozdíthatják az ágazatot. A két legnagyobb kihívás az emberek alkalmazkodásra való rávétele, valamint az, ahogyan a vállalatok kezelik az előttük álló változásokat.

 

Ennek egyik példája a mesterséges intelligenciával támogatott tervezés és optimalizálás, ahol a mesterséges intelligencia technológiák hozzájárulnak az intelligens helyiségtervezéshez, az energiahatékonysághoz és a használat optimalizálásához. A mesterséges intelligencia technológiák olyan feladatokra is használhatók, mint a helyszínelemzés, a pályázatkezelés, valamint az épületgépészeti berendezések elemzése és előrejelző modellezése. Másik fontos alkalmazás a generatív tervezés használata a BIM-modellekben. A mesterséges intelligencia megbízható és költséghatékony tervek kidolgozását teszi lehetővé az épületek több ezer lehetséges tervezési változatának feltárásával.

 

„A megvalósítást tekintve úgy véljük, hogy jelenleg az egyszerű, ellenőrizhető és egyértelműen indokolható megoldásokra kell összpontosítani. Ehhez mindig jár a figyelmeztetés, hogy munkavállalóként a saját szakértelmünket használva értékelnünk – és szükség esetén korrigálnunk – kell a kimenetet” – tanácsolja Roland Staiger, a Drees & Sommer vezető informatikai tanácsadója.

 

Az idei PMRE Monitor – a mesterséges intelligenciáról szóló piaci tanulmány – szerint a mesterséges intelligencia egyik legnagyobb alkalmazási lehetősége a hatékonyság és a minőség növelése a folyamatköltségek csökkentése révén, amelyet szorosan követ az adatminőség javítása az automatizált adatelőállítás és a mesterséges intelligencia alapú adatgyűjtés révén, valamint az üzleti folyamatok optimalizálása a mesterséges intelligencia alapú automatizálás, a sebezhetőségi elemzés és a korai figyelmeztető rendszerek révén. Az építő- és ingatlanipar által nyújtott különböző szolgáltatásokat összevetve a PMRE Monitor jelenleg az adat- és dokumentumkezelésben, valamint a jelentéskészítésben látja a legnagyobb mesterséges intelligencia-potenciált. Ugyancsak nagy lehetőségeket rejtő területnek számít a számviteli és építésügyi igazgatás, az értékbecslés és a pénzügyek, valamint a stratégiai ingatlanmenedzsment. Mivel jelenleg nagy igény mutatkozik a szabályozások nyomon követésére, a mesterséges intelligencia számos lehetséges alkalmazást kínál az ESG-felügyeletben is. 

 

_________________________ 

* A Trend Radar alapját a 2023-as és 2024-es nemzetközi építőipari és ingatlanpiaci adatok (minőségi és mennyiségi egyaránt), valamint különböző adatforrások, például jelentések és adatbázisok képezik. Ráadásul az adatok az építő- és ingatlaniparban a technológiák jelenlegi és jövőbeli használatát vizsgáló nemzetközi, az egész iparágra kiterjedő felmérésen alapulnak. A Trend Radar részletes módszertana megtalálható az Innovation Scouting Report 2024 2. oldalán. 

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

71 futballpálya méretű napelempark kerül kialakításra a BMW debreceni gyáránál

A BMW Group Gyár Debrecen területén létrejövő 500.000 négyzetméter területű, 43 MW névleges teljesítmény leadására képes napelempark 2025 év végén kezdi meg működését. 

2024. szeptember 5. 17:01

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27

Már több, mint 1,2 milliót lopnak el egy-egy család számlájáról a csalók

2024. augusztus 13. 12:03

Hogyan védhetjük ki a gyakori Booking.com átveréseket?

2024. augusztus 7. 10:33