Így versengenek a magyar régiók az IT Fitnesztesztben

forrás: Prím Online, 2024. augusztus 26. 17:08

Idén Magyarország, Csehország, Szlovákia, Lengyelország és Ukrajna részvételével zajlik a régió nagyszabású, online digitáliskészség-felmérése, az IT Fitneszteszt. Májusi indulása óta itthon eddig a Dél-Alföldön és Közép-Magyarországon élő, 16-18 éves diákok töltötték ki a legtöbben a felmérést. Október végéig bárki teljesítheti a digitális készségek szintjét vizsgáló tesztet, amely nem csak a résztvevők számára nyújt hasznos visszajelzést az ismeretekről, eredményei a szakpolitikusok munkáját is segíthetik.

Az elsősorban az általános iskola végzős diákjait és a középiskolás korosztályt célzó régiós felmérés nem csupán a kitöltők számára nyújt valós képet a szórakozáson túl a tanulás és más hétköznapi online feladatvégzés terén szerzett gyakorlati ismereteikről, eredményeinek összesítése tanáraik, illetve a szakpolitikusok munkáját is segítheti azáltal, hogy fény derül erősségeikre és a fejlesztendő területekre egyaránt.  

 

Közép-Magyarország és Dél-Alföld vezet a kitöltésekben

 

Mivel az IT Fitneszteszt elsősorban a gyakorlati ismeretekre fókuszál, ennek megfelelően összetett, gondolkodást igénylő kérdéseket tartalmaz. Tavaly közel háromszáz hazai iskola csaknem tízezer diákja és tanára csatlakozott a kezdeményezéshez, 50 százaléknál jobb eredményt pedig a diákok közel 37,7 százaléka ért el.  Idén a májusi indulás óta a legtöbben a Dél-Alföldön, illetve Közép-Magyarországon élő diákok teljesítették az online, számítógépről elvégezhető tesztet.

 

Az IT Fitneszteszt hitelesített része Magyarországon 2024. október 31-ig zajlik. Az 50 százalékot, vagy annál jobb eredményt elérő iskola 30 diákja és 4 felnőtt kísérője számára a Sicontact Kft. egy csoportos osztálykirándulást ajánlott fel a Csodák Palotájába. Ezek mellett a Microsoft Magyarország hardveres kiegészítőket, billentyűzeteket, vezeték nélküli egereket és webkamerákat biztosít a nyerteseknek, illetve ESET biztonsági szoftverek előfizetéseit és  ajándékcsomagokat ajánlott fel.

 

Az IVSZ egy-egy darab 3D nyomtatóval, egy Meta Quest 3 VR-szemüveggel, 4k felvételeket készíteni képes drónnal, valamint Bluetooth-hangszórókkal motiválja a diákokat, hogy minél többen adjanak számot tudásukról. 

 

 

A digitális készségek fejlesztése kulcsfontosságú 

 

Magyarországnak még mindig van hová fejlődnie a digitális készségek tekintetében. A Digital Decade riport alapján a 16-74 éves korosztály mindössze 56 százaléka rendelkezik legalább alapszintű digitális készségekkel. Az IVSZ azért is vállalta el az IT Fitneszteszt koordinálását hazánkban, hogy pontosabb képet adhasson arról a szakpolitika felé, milyen területeken van szükség beavatkozásra, és így hozzájáruljon a lakosság digitális készségeinek fejlesztéséhez.

 

Ugyanebből az indíttatásból üzemelteti az IVSZ a digitaliskeszsegek.hu oldalt is, ahol számos kurzus, esemény vagy épp pályázat megtalálható a készségfejlesztéssel kapcsolatban. Augusztus 29-én egy olyan webináriumot is szervez a szövetség, amely tanároknak nyújthat segítséget a generatív mesterséges intelligencia oktatásban való használatához. A webináriumon az érdeklődők megismerhetik, hogyan lehet az órai anyagokat gyorsan személyre szabni a mesterséges intelligencia segítségével, milyen módon támogathatja az MI a diákokat a vizsgára való felkészülés során, illetve hogyan segítheti az MI a tanárokat új, interaktív tanulási platformok kialakításában.

 

“Az IT Fitneszteszt tavalyi eredményeiből is az látszott, hogy mind az általános, mind a középiskolás korosztálynál az irodai eszközök használatát és a komplex feladatmegoldást mérő területeken teljesítettek gyengébben a diákok, így ezekre kiemelt figyelmet kell fordítani a jövőben. Emellett általánosságban is emelni kell a diákok digitális készségeinek szintjét, hiszen a teszten mindössze a résztvevők 37,7 százaléka ért el 50 százaléknál jobb eredményt. A digitaliskeszsegek.hu oldal azzal könnyíti a fejlődni vágyók helyzetét, hogy egy helyen gyűjti össze a készségfejlesztéssel kapcsolatos tudnivalókat” – tette hozzá Tajthy Krisztina, az IVSZ főtitkára.

 

A digitaliskeszsegek.hu oldal az Európai Unió támogatásával, a CEF-program keretén belül jött létre.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

NFC adatokat továbbító Androidos kártevőt fedezett fel az ESET kutatócsoportja

Az ESET kutatói felfedtek egy vadonatúj számítógépes kártevő programmal végrehajtott, úgynevezett crimeware kampányt, amely három cseh bank ügyfeleit vette célba. Az ESET által NGate-nek elnevezett Android alapú kártékony szoftver újszerű módon képes az áldozatok bankkártyáinak adatait a támadók telefonjára továbbítani. A támadók elsődleges célja az volt, hogy ATM-eken keresztül készpénzt vegyenek fel az áldozatok bankszámláiról. Ezt úgy érték el, hogy a fizikai bankkártyák NFC-adatait a támadó készülékére továbbították az NGate malware segítségével. Amennyiben ez a módszer sikertelen volt, a tettesnek még arra is volt egy tartalék terve, hogy az áldozatok számláiról más bankszámlákra utaljon át pénzösszegeket.

2024. szeptember 13. 13:01

Magyarország legjobb munkáltatói között a Yettel

Mit jelent a céges kultúra vagy a munkavállói jóllét, hogyan lehet a jelölteket bevonzani, miként lehet hatékony a munkatársak hosszú távú elköteleződése és hol a helye a fenntarthatóságnak? Többek közt ezeket a szempontokat vizsgálta egy független nemzetközi intézet, a TOP Employer Institute. Az eredmények alapján a Yettel hazánk legjobb munkáltatói közé került – az elismeréssel Magyarországon mindössze 17 cég rendelkezik.

2024. szeptember 13. 11:59

Ismét tévesen klasszifikált több médiaszolgáltató

Újabb két médiatartalom ügyében fordult a joghatósággal rendelkező külföldi társhatóságokhoz az NMHH. A Médiatanács e heti ülésén műsorkvóta-kötelezettséggel kapcsolatban fennálló adatszolgáltatási kötelezettségek teljesítését is vizsgálta.

2024. szeptember 13. 10:22

10 éves a sakkvilág leginspirálóbb eseménye – közös ünneplésre hív Polgár Judit és Rubik Ernő

Az inspiráció életünk szerves része. A reggeli kávéból ugyanúgy ötletet meríthetünk, mint egy tartalmas beszélgetésből, vagy éppen a világ legjobb női sakkozójának életútjából, aki kisugárzásával emberek millióit inspirálja. Ezt a belső motivációs erőt hozza el nekünk az említett sakklegenda – Polgár Judit – a jubileumi Világsakkfesztiválra. Töltődj fel kreatív energiával! A kétnapos esemény-sorozat a Magyar Nemzeti Galériában indul!

2024. szeptember 12. 20:07

Alapjaiban alakul át a munkaerőpiac szerkezete

A magyar munkaerőpiac közelít a teljes foglalkoztatottsághoz, mely a következő években számos további kihívás elé állítja a gazdaságot. A munkaerőpiacra ható globális trendek, a digitális átmenet és az új technológiák pedig alapvetően formálják át a munka világát. Az automatizáció, a mesterséges intelligencia (AI) és a digitális megoldások egyre inkább átalakítják a munkahelyeket és a munkavégzés módját. A külföldi munkavállalók szabályozott keretek között történő alkalmazása pedig lehetővé teszi a vállalatok számára a globális munkaerőpiac lehetőségeinek kihasználását – vázolta fel a jövő munkaerőpiaci kihívásait és lehetőségeit Mihályi Magdolna, a Jobtain HR Szolgáltató ügyvezetője.

2024. szeptember 12. 18:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34

Indul az Azonnali Fizetési Rendszer 2.0

2024. augusztus 14. 10:27