Ma indul a Sakkolimpia: a magyar férfiválogatott kapitánya civilben is kamatoztatja sakktudását

forrás: Prím Online, 2024. szeptember 10. 13:40

A sakk számos olyan készséget fejleszt, amelyek a pénzügyi világban is kamatoztathatók. E szinergia kiváló példája Ács Péter sakknagymester, korábbi olimpiai ezüstérmes és magyar bajnok sakkozó, a budapesti Sakkolimpiára készülő magyar férfiválogatott kapitánya, aki civilben a világ egyik vezető pénzintézeténél, a Morgan Stanley budapesti irodájában dolgozik kockázatelemzőként. Munkája során számos párhuzamot fedezett már fel a sakk és a globális pénzügyi folyamatok kockázatelemzésben zajló munka között.

A Morgan Stanley több mint 3000 szakembert foglalkoztat budapesti elemző és informatikai központjában, köztük számos amatőr sakkozó és aktív versenyző van.  Az iroda vezetője, Fogarasi Norbert is mesterjelölt, rajta kívül többek között egy nemzetközi mester és két FIDE-mester is erősíti a sakkos közösséget. Ennek fényében nem meglepő, hogy a Morgan Stanley immár hatodik éve szponzorálja a Polgár Judit Világsakkfesztivált, amelyet idén szeptemberben rendeznek meg a Magyar Nemzeti Galériában és más helyszíneken.

 

Munkaidőben a Morgan Stanley kockázatelemzője, szabadidejében a férfi sakkválogatott kapitánya

 

Náluk dolgozik 2022 óta Ács Péter sakknagymester, a magyar férfiválogatott kapitánya is. Péter 23 évesen visszavonult az aktív versenyzéstől, hogy az egyetemi tanulmányaira koncentrálhasson, de a sakk iránti szenvedélye megmaradt. A pénzügyi világban eltöltött évek során pedig egyértelművé vált számára, hogy a sakkozásban megszerzett képességei – az analitikus gondolkodás, a szisztematikus döntéshozatal képessége, a mélyebb összefüggések megértésére irányuló törekvés és a változó kihívásokra adott gyors reakció – nagymértékben hozzájárulnak a szakmai sikerhez is.

 

„A sakkban folyamatosan mérlegelem a lehetőségeket és a döntéseimmel összefüggő kockázatokat, ami nagy segítséget jelent a kockázatelemzésben is. A sakkhoz hasonlóan itt is fontos, hogy a döntéseinket alapos számítással támasszuk alá, minden lépésünk mögött legyen egy világosan kommunikálható érvrendszer, továbbá a döntésünk véglegesítése előtt vizsgáljuk meg a kérdést tágabb összefüggésében is, hiszen egy önmagában jónak tűnő választás az adott környezetben vagy versenyhelyzetben tévútra terelhet minket. A legapróbb hiba is komoly következményekkel járhat – magyarázza a játékos. – a sakk megtanít arra is, hogy forgatókönyvekben gondolkodjunk, vegyünk figyelembe minden lehetséges változót, beleértve azt is, hogy az ellenfél vagy a cégen belüli többi részleg hogyan folytatja a mi lépésünk után.”

 

Ács Péter a Morgan Stanley-nél a cég válsághelyzetekkel szembeni erős ellenállóképességének fenntartásán dolgozik. Összegzi és elemzi az egyes negatív gazdasági forgatókönyvek jövőbeni pénzügyi hatásait a nemzetközi szabályozói követelmények teljesítése érdekében. Elsősorban a tőkemegfelelési követelmények teljesítése területén segíti a döntéshozatalt. Munkája során napi szinten működik együtt a cég más pénzügyi központjaival, így Londonnal és Frankfurttal, és persze aktív tagja a vállalat sakkcsapatának is.

 

Ács Péter a 2023-as Világsakkfesztiválon (Fotó: Világsakkfesztivál)

 

Váltás a sakkról a pénzügy világába: tervezz mindig előrre

 

Ács számos emlékezetes élményt és komoly eredményeket szerzett sakk karrierje során. Különösen büszke rá, hogy Polgár Judittal közösen nyerték meg az ezüstérmet a 2002-es bledi sakkolimpián a magyar válogatottal. Emellett több mérkőzést is játszottak egymás ellen, mérlegükben Polgár 2:1 arányban vezet. Aktív sakkpályafutása után Ács Péter egyetemi tanulmányaira koncentrált, ezután a közigazgatásban, majd könyvelési területen dolgozott. Bő tíz év munka után úgy döntött, egy év szünetet tart, és ezalatt ismét a sakkra összpontosít – ekkor nyerte meg a 2021-es magyar sakkbajnokságot.

 

A 2022-es, csennai sakkolimpia után – ahol játékosként és kapitányként is képviselte a magyar színeket – csatlakozott a Morgan Stanley-hez. A váltáshoz extra motivációt jelentett, hogy milyen élénk sakkélet folyik a cégnél. Ekkor tért át a kockázatmenedzsment világába. „Az átmenet nem volt egyszerű, de a sakkpályafutásom során elsajátított hozzáállás és gondolkodásmód sokat segített – fogalmazott. –  A Morgan Stanley olyan hely, ahol folyamatosan tanulhatok és fejlődhetek, és minden nap használhatom a sakkból hozott készségeimet.”

 

Sakk-karrierje során kialakított kapcsolatai a Morgan Stanley-nél is hasznosak, főleg a belső sakkbajnokságon, amely döntőjét az elmúlt években a Világsakkfesztivál keretében rendezték meg. A versenyeken évről évre egyre több kollégája indul a világ minden tájáról. Ács Péter a vállalati csapatnak is oszlopos tagja, amely rendszeresen játszik a magyar női válogatott ellen, megmérkőzik a Szegedi Tudományegyetem csapatával és esélyesként vesz részt a vállalati sakkvilágbajnokságon is. 

 

A Morgan Stanley támogatja, hogy alkalmazottjai valamilyen munkán kívüli területen kiteljesedjenek, legyen szó egyetemi óraadásról, mentorálásról, középiskolás lányok matematikai és programozási oktatásáról, pro bono kódolásról vagy önkéntes munkáról. A cég rugalmas munkavégzési lehetőségeket (például rugalmas munkaidőt és home office-t) is kínál, hogy támogassa a munkatársakat a munka és a magánélet egyensúlyának megteremtésében – így fér meg a sakk is Ács Péter életébe a mai napig.

 

Sakkolimpia: cél az élmezőnybe kerülés

 

Ács a Morgan Stanley-nél végzett munkája mellett jelenleg szövetségi kapitányként a 2024-es sakkolimpián irányítja a magyar férfi „A” válogatottat, ahol célja, hogy az élmezőnyben zárja a csapat a közel 200 ország legjobbjaival fémjelzett versenyt. „A csapat erős, és remélem, hogy a kemény munka meghozza a gyümölcsét” – mondta Ács. A versenyekre való felkészülés sok energiát igényel, ami miatt idén még kevesebb ideje jutott a versenyzésre, de számára a csapat sikere mindennél fontosabb. 

 

Ács Péter a sakk népszerűsítésére is szívesen vállal szerepet. A Világsakkfesztiválon tavaly aktívan részt vett a „Hívd ki a mestert!” programban is, ahol a nagyközönség tagjai mérkőzhettek meg a Morgan Stanley sakkozóival. Az idei Polgár Judit Világsakkfesztiválra szeptember 17-én és 18-án kerül sor a Morgan Stanley támogatásával.

E-világ ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Árvízkezelés: közös válságtérképet használ Csehországban a lakosság és a katasztrófavédelem

Csehországban ezekben a napokban nagyon hasonló az árvízhelyzet, mint hazánkban: van, ahol már intenzíven védekezni kell, máshol még csak készülnek a közelgő árhullámra. A helyzetre reagálva a Munipolis, a cseh önkormányzatok és lakosság közötti kommunikáció vezető, Magyarországon is jelen lévő platformja bevezetett egy új, katasztrófatérkép nevű funkciót. Ezt a lakosok és az önkormányzatok mellett a válságkezelő csapatok és a különböző vonuló szolgálatok (mentők, tűzoltók, rendőrség, katasztrófavédelem, önkéntesek, de akár a hadsereg) is folyamatosan látják és nyomon tudják követni. Az alkalmazást Magyarországon is több, az árvíz által veszélyeztetett település használja, így hazánkban is gyorsíthatja a lakosság és az önkormányzatok közötti információcserét a következő napokban.

2024. szeptember 17. 13:10

Véglegessé vált a Kulcs-Soft cégformaváltása

A rendkívüli közgyűlés határozata értelmében néhány hónapon belül zártkörű részvénytársaságként folytatja működését a Kulcs-Soft. 

2024. szeptember 17. 10:04

Hatalmas a kereslet a HONOR befelé hajlítható telefonjára

Kiválóan teljesített első napjaiban a már Európa több országában is kapható HONOR Magic V3. A Magyarországra október 1-jén érkező eszköz megjelenése első napján 56%-kal több eladást produkált, mint elődje, a HONOR Magic V2. A készletek kifejezetten korlátozottá váltak, de újabb, nagyobb szállítmány várható a napokban.

2024. szeptember 16. 20:28

Az ARUBA Hackathon visszatért – 24 órás verseny a legjobb fejlesztők számára

A vezető európai felhőszolgáltató ArubaCloud a ComputerTrendsszel együttműködésben a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetsége (VISZ) szakmai támogatásával programozói hackathont rendezett idén szeptember 14-15-én, hogy ezzel is hozzájáruljon a magyarországi IT-tehetségek felfedezéséhez.

2024. szeptember 16. 18:49

Megvannak a Marketer of The Year hazai jelöltjei

A legnagyobb hatású, legeredményesebb marketingesek elismerése céljából új díjat alapított a Magyar Marketing Szövetség (MMSZ). A szakmai zsűri ajánlása alapján, az idén először szervezett díj jelöltjei: Balogh Barbara (Velux), Bánhegyi Zsófia (Szerencsejáték Zrt.), Beke Zsuzsa (Richter), Mérő Ádám (The Coca-Cola Company), valamint Pantl Péter (MOL Group). A “Marketer of The Year” exkluzív díjat szeptember 19-én a Marketing Summiton adják majd át. Az elismerés valódi különlegessége az, hogy annak első helyezettje képviseli Magyarországot a European Marketing Confederation által szervezett, 2025-ös “European Marketer of The Year Award”-on.

2024. szeptember 16. 16:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10

Megújult fizetési felülettel erősíti tovább pozícióját az online fizetési piacon a Barion

2024. augusztus 25. 15:34