Közösen tehetjük versenyképesebbé és fenntarthatóbbá Európát

forrás: Prím Online, 2024. október 21. 13:25

Véget ért az idei TECHTOGETHER+ járműipari rendezvény, melynek keretében szakmai fórum, kiállítás és mérnökhallgatói verseny is zajlott. 

Október 17-én rendezték meg a TECHTOGETHER+ kiállítást és konferenciát, mely közel 500 látogatót és 11 műszaki képzéssel is foglalkozó egyetem hallgatói csapatait vonzotta Zsámbékra, a Drivingcampre. A rendezvény keretében került sor az autopro.hu és a Magyar Gépjárműipari Egyesület (MAGE) közös szervezésében „Hatékonyság: a fejlődés és fenntarthatóság záloga” című konferenciára.

 

A konferenciát Kilián Csaba, a MAGE főtitkára és Dr. Nagy Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium Iparügyekért felelős helyettes államtitkára nyitotta meg. A nyitóbeszédekben a járműipar globális kihívásairól és az európai versenyképességről esett szó, valamint Nagy Ádám ismertette a kormány elektromosautó-vásárlást ösztönző javaslatait.

 

A három szekcióból álló járműipari szakmai találkozón az automatizáció és a mesterséges intelligencia a termeléshatékonyság összefüggésében, a digitalizációs kihívások, valamint a fenntarthatóság és az ESG témákban hallhatattak előadásokat és szerezhettek az alkalmazkodáshoz nélkülözhetetlen információkat a résztvevők. 

 

Az első részben a mesterséges intelligencia és az automatizálás volt a központi téma, amit az előadók történeti áttekintésben, a kollaboratív robotok szempontjából, valamint a munkaerőpiaci hatásokat figyelembevéve is bemutattak gondolatébresztő prezentációikban.

 

 

Nagy bajban az európai autóipar?

 

Az első szekciót lezáró kerekasztal-beszélgetésen Európa versenyképessége került terítékre. A különböző magyarországi OEM-ek és Tier 1-es beszállítók vezetői természetesen eltérő nézőpontból közelítettek a kérdéshez, abban viszont egyetértettek, hogy Európában egységesebb, határozottabb iránymutatásra lenne szükség a járműipar átalakulásában, valamint az oktatás erősítése is elengedhetetlen ahhoz, hogy Kínával és az USA-val tartható legyen a lépés az innováció terén.

 

Központban a digitalizáció

 

A második blokk szakmai előadói a digitális átalakulás különböző aspektusait vizsgálták, különös tekintettel az oktatás, a kreativitás és a gondolkodásmód összefüggéseire. A kerekasztal-beszélgetés nemzetközi tapasztalatokkal rendelkező szakértői felhívták a figyelmet arra, miben más az automatizációhoz való hozzáállás az Egyesült Államokban, Nyugat-Európában és Magyarországon, valamint a generációs különbségekre is kitértek.

 

Nem gazdátlan, hanem mindannyiunk közös ügye az ESG

 

Az utolsó szekcióban a fenntarthatóságra koncentráltak az előadók: az akkumulátorgyártástól kezdve az ipari digitalizáción át egészen a pénzintézetek szempontjáig számos iparág és tevékenység nézőpontjából hallhatott elsőkézből származó információkat a közönség. Bár a különböző területek eltérő megközelítéseket követelnek meg, abban mindenki egyetértett, hogy közös ügyünk a fenntarthatóság még akkor is, ha sokszor nehéz eldönteni egy vállalaton belül, hogy melyik részleg szakterületéről van szó.

 

A konferencia szakmai színvonalát számtalan kiemelkedő előadó garantálta, köztük Garaba Ákos , a Jaguar Land Rover Hungary Kft. Mérnökségért felelős ügyvezető igazgatója, Les Zoltán, az Audi Hungaria Zrt. Járműgyártásért felelős igazgatósági tagja, Mészáros András, a Continental Veszprém Ügyvezető igazgatója, Szincsák Attila, a Denso Gyártó Magyarország Kft. Alelnöke, Halmos Gábor, az SMC Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, Enyedi Márta, a Universal Robots country menedzsere, Nyirő Ferenc, a Kontron Hungary Kft. Ipari digitalizációs üzletág vezetője, Simon András, a Siemens Zrt. ipari energiahatékonysági és fenntarthatósági szakértője, Pálla Csaba, a Siemens Zrt. Digital Industries divízió autóipari értékesítési vezetője, Nógrádi József a Trenkwalder Recruitment Kft. Kereskedelmi és marketing vezetője, Nemes Péter, a Ganzair Kompresszortechnika Kft. mérnökség vezetője, Juhos Lóránt Contemporary Amperex Technology Hungary Kft. (CATL) kormányzati kapcsolatok szakértője és még sokan mások. 

 

  

 

Miskolci győzelem a mérnökhallgatói versenyen

 

A jövőt a Techtogether rendezvényeken az új technológiák mellett az egyetemi hallgatók képviselik, nem történt ez másként most sem. A különféle hajtású járműveket bemutató egyetemi csapatok legújabb fejlesztéseit láthatták az érdeklődők. A csapatok között zajló versenyt ebben az évben az Electric Racing Miskolc nyerte a 11 versenyző csapat közül. A második helyezett a BME Formula Racing Team, a harmadik pedig a BME Motorsport csapata lett.

 

A Techtogether mérnökhallgatói versenyre a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemről, a Debreceni Egyetem Műszaki Karáról, az Eötvös Loránd Tudományegyetemről, az Óbudai Egyetemről, a Miskolci Egyetemről, a Széchenyi István Egyetemről és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemről érkeztek csapatok.

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

FoxPost néven megy tovább a Packeta és FoxPost egyesített cége

A Packeta és a FoxPost egyesítése után a tulajdonosok a lokális márka megtartása mellett döntöttek, ezért az új vállalat FoxPost néven működik tovább. A névváltás, a Packeta csomagautomatái esetében az arculat fokozatos frissítésével is jár, amely a FoxPost megjelenéséhez igazodik, ezzel biztosítva az egységes márkamegjelenést és erősítve a vállalat piaci jelenlétét.

2024. október 21. 15:02

Közösen tehetjük versenyképesebbé és fenntarthatóbbá Európát

Véget ért az idei TECHTOGETHER+ járműipari rendezvény, melynek keretében szakmai fórum, kiállítás és mérnökhallgatói verseny is zajlott. 

2024. október 21. 13:25

Indításrásegítő és a zseblámpába épített powerbankek a Sandbergtől

Hatalmas frusztrációt tud okozni egy nem induló autó. Ennek általában több oka is lehet, melyek között gyakori eset az autó akkumulátorának lemerülése. Ilyenkor ideiglenes megoldást jelenthet az autó bikázása. Ehhez viszont indító kábelre és külső erőforrásra is szükség van. A Sandberg Car Jumpstarter Powerbank 10000-et pontosan erre találták ki.

2024. október 21. 11:47

Online megoldásokkal fejlődik az egészségügyi ellátás

Online időpontfoglalás, e-recept, egészségügyi applikációk, telemedicina – ezek az innovatív technológiák már elengedhetetlen jellemzői a mindennapoknak, új korszakot indítottak a hazai egészségügyben is. A COVID világjárvány alatt ugrott meg a digitális megoldások iránti igény mind a betegek, mind az orvosok részéről. A digitalizáció segítette a pandémia jelentette kihívások megoldását, majd a hosszú távú fejlődés kulcsává is vált. A fejlesztések nemcsak az ellátás minőségét növelik, hanem az orvos-beteg bizalmat is erősíti.

2024. október 21. 10:13

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Egy év alatt 45 milliárd forintot loptak el tőlünk a digitális bűnözők

2024. október 15. 16:51

Idén már ezernél is több résztvevőt várnak a Service Design Day-re

2024. október 7. 09:59

Innovációs versenyen méretik meg magukat a világ egyetemistái

2024. október 2. 19:34

Országos kutatásból netezési körkép: a magyarok többségének élete elképzelhetetlen net nélkül

2024. szeptember 29. 15:24