Intel: Csak kismértékű fellendülés tapasztalható

Tóth Kristóf, 2001. december 10. 08:53
Miközben a New York-i tőzsde hangulatát jelentősen feljavította a processzorgyártó Intel és AMD cégek napokban kiadott optimista előjelzése, egyes elemzők szerint a helyzet nem olyan jó, mint amilyennek tűnik.
A napokban Andy Bryant, az Intel pénzügyi igazgatója válaszolt a pénzügyi elemzők kérdéseire. A vezető válaszaiból egyértelműen kiderült, hogy a chipóriásnak ismét szokásos "bűvésztrükkjeit" kell bevetnie a piacon. A társaság jelenleg is nyereséges, a bevételek azonban mégsem úgy alakulnak, ahogy az Intel vezetői elvárnák.

Bryant elmondása szerint a Pentium 4 CPU, illetve az i845 chipkészlet gyártási mennyiségét igen magas szintre emelte a társaság, az októberi illetve novemberi kereslet ugyanakkor csak mérsékelten múlta felül az elvárásokat. Az európai és ázsiai piacokon jelentős fellendülés tapasztalható, az amerikai és japán eladások azonban semmi javulást nem mutatnak. A vezető azt nem közölte, hogy milyen különbség tapasztalható a vállalati és magánfelhasználói piac között, az viszont kiderült, hogy a Pentium 4 eladásai a harmadik negyedév óta megduplázódtak.

Néhány P4 változatból hiány tapasztalható, amit az Intel várakozáson felüli keresletként könyvelt el. Bryant elmondása szerint az Intel nem tudja, pontosan milyen mértékű hiány van a chipekből, de a társaság mindent megtesz, hogy megfeleljen a felhasználók igényeinek.

A chipóriás az egyes modellek helyettesítésével próbál megoldást találni a problémára, így a leginkább hiánycikk 1,5 GHz-es P4 helyett az 1,7 GHz-es változatot ajánlja a társaság. Bryant szerint semmi jel nem utalt arra, hogy a felhasználók várni fognak a 130 nm-es Northwood változatokra a Pentium 4 rendszerek vásárlásával, a chipekből mégis hiány keletkezett. Elmondása szerint a 130 nm-es technológiára váltással semmi probléma nem merült fel, a társaság még talán jobban is halad a tervezettnél.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14