Az OEM-piac aranybánya az alaplapgyártók számára

Tóth Kristóf, 2001. december 18. 08:38
A PC-klónok piaca az elmúlt években nagyszerű terepet biztosított a tajvani alaplapgyártóknak, és lehetővé tette lendületes növekedésüket. A vezető gyártók számára az utóbbi időben azonban egyre ígéretesebbé válik az OEM-piac is.
Mivel a PC-klónok piacán a tajvani alaplapgyártók immár mintegy 90 százalékos piaci részesedéssel rendelkeznek, a nagyobb társaságok egyre inkább az OEM számítógépgyártók piaca felé kezdenek orientálódni, ahol a kiélezett konkurenciaharc az olcsó tajvani alaplapok felé fordítja a társaságokat. Mivel a PC-gyártók a jelek szerint folyamatosan áttérnek az olcsó, ugyanakkor jó minőségű tajvani alaplapokra, a vezető alaplapgyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek az OEM-eladásokra.

A vezető tajvani gyártók, mint az ASUStek Computer, a Gigabyte Technology, a Micro-Star International (MSI), valamint az Elitegroup Computer Systems (ECS) kivétel nélkül elkezdtek az OEM-piacra összpontosítani, bár a társaságok ez irányú eladásai jelenleg mindössze 20-30 százalékot tesznek ki. Ez az érték azonban folyamatosan növekedik, és az OEM-eladásokat még az idei PC-piaci visszaesés sem vetette vissza számottevően.

Az elemzők szerint a növekvő OEM-piacon elsősorban a vezető alaplapgyártóknak van komoly esélyük, mivel ezek a cégek rendelkeznek azzal a tapasztalattal, illetve gyártókapacitással, amit az OEM-partnerek mindenképpen elvárnak. Mindezek nélkül a másodvonalbeli gyártók minden bizonnyal háttérbe fognak szorulni, és piaci részesedést veszítenek a jövőben.

A tajvani Market Intelligence Center (MIC) jelentése szerint a helyi alaplapgyártók az éven mintegy 80 millió PC alaplapot gyártottak le, amelyből 50 millió darabot (62-63%) a négy piacvezető cég szállított le. A teljes gyártási mennyiség egyébként mintegy 15 százalékkal múlta felül a tavalyi évet.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50