Nvidia: peren kívüli egyezség két hackerrel

Tóth Kristóf, 2002. január 4. 22:59
Az Nvidia tavaly ősszel két fiatalembert perelt be, mondván, azok korábban többször is betörtek a cég számítógépes rendszerébe, és onnan titkos információkat loptak el, majd később azokat az interneten nyilvánosságra is hozták. Ezzel kapcsolatban a legfrissebb fejlemény, hogy az Nvidiának sikerült peren kívül megegyeznie a két számítógépes bűnözővel.
Az Nvidia képviselői az üggyel kapcsolatban elmondták, hogy a cég egy tizenkilenc és egy huszonegy éves hollandiai fiatalembert fogott perbe, akiket azzal vádoltak, hogy betörtek az Nvidia számítógépes hálózatába, és onnan számos szellemi tulajdont és rendkívül titkos információkat loptak el, melyek az Nvidia még be nem jelentett új termékeivel voltak kapcsolatosak. A grafikuschip-gyártó ezenkívül arra is nagy hangsúlyt fektetett a peres anyagban, hogy a fiatalok nem elég, hogy ellopták az Nvidia tulajdonát képező titkos dokumentumokat, azokat nem őrizték meg, hanem azon nyomban felrakták az internetre, konkrétan az M3DZone nevű website-ra. Az üggyel kapcsolatban már több hónapja folyt a nyomozás, amikor az Nvidia tavaly szeptemberben bíróságra vitte az ügyet, most pedig az új év elején sokak meglepetésére bejelentették, hogy a peres ügy véget ért, azonban az üggyel kapcsolatos részleteket az érintettek nem kívánták nyilvánosságra hozni.

Az Nvidia képviselői szerint egyébként a két holland fiatalember többször is kikerülte az Nvidia számítógépes rendszerének tűzfalát, majd a belső hálózatokon olyan titkos információk után kutattak, melyekről úgy gondolták, hogy esetlegesen sok számítógépes felhasználót érdekelnének. Az Nvidia szerint a hackerek úgymond Nvidia-alkalmazottnak álcázva jutottak be a cég számítógépes rendszerébe, és olyan eset is előfordult, hogy az Nvidia stratégiai partnereként nyilvántartott Microsoft cég munkatársainak álcázták magukat. A holland fiatalok ezenkívül több esetben mint Nvidia-, illetve Microsoft-alkalmazottak küldtek teljesen hivatalosnak tűnő elektronikus leveleket az Nvidiának, mely levelekben új meghajtószoftvereket, illetve a még be nem jelentett új termékekről információkat kértek, majd amikor megkapták ezeket az anyagokat, azokat villámgyorsan fel is töltötték az internetre. Az Nvidia képviselői egyébként azt nyilatkozták, nem értik pontosan, hogy a holland fiatalok miért követték el ezen bűncselekményeket, azonban legvalószínűbbnek azt tartották, hogy a két hacker ily módon szerette volna növelni az M3DZone website látogatottságát. Érdekesség, hogy a két fél közötti megállapodást követően szinte semmilyen részletet nem közöltek sem az eredeti peres anyagról, sem a megállapodás körülményeiről.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59