A hazai közigazgatás viszonya az internethez

forrás: Prim Online forrás: Prim Online, 2002. január 14. 14:08
A hazai közigazgatási intézmények egyre többet foglalkoznak az internettel, de többségük még messze áll attól, hogy stratégiájuk részévé tegye azt - derült ki az iBasic 2001 címen frissen nyilvánosságra hozott, internetfelhasználást kutató tanulmányból.
A felmérés szerint általánosan jellemző, hogy az internetet többnyire passzívan alkalmazzák a közigazgatásban, csak nagyon kevesen gondolkodnak a kétirányú kommunikáció lehetőségeinek kiaknázásában. Ez leginkább azzal magyarázható, hogy az érintettek többsége nincsen tisztában a világháló nyújtotta előnyökkel. Kivételt a kulturális intézmények képeznek. Vadász Gábor, a projektben részt vevő Dotkom Internet Consulting Kft. tanácsadója szerint az online ügyintézés fejlődésének egyik alapfeltétele, hogy az informatikai háttérrendszereket megfelelő szintre fejlesszék, valamint össze is kössék azokat.

A kutatás megállapításai szerint a vizsgált önkormányzatoknál, oktatási, egészségügyi, kulturális intézményeknél az internet beépülésének leginkább a kevesebb bürokratikus akadály és a személyes vezetői elkötelezettség kedvez. A megkérdezett vezető önkormányzati tisztségviselők az internetfelhasználás során az információk gyors megszerzését tekintették elsődleges fontosságúnak, és csak elenyésző számban hangsúlyozták a kétirányú kommunikáció jelentőségét. Érezhető volt körükben a félelem a rendszerek sebezhetőségét illetően. Bírálat érte a számítógépes kommunikáció személytelenségét, a megszerezhető információk és ismeretek felületességét. Az internetre bekötött önkormányzati számítógépek aránya a megkérdezett intézmények esetében szélsőségesen, 3-70% között mozog - amely nagymértékben függ attól, hogy a hierarchia vagy a funkció határozza-e meg az internethez kapcsolódás jogosultságát (ez utóbbi esetében általában magasabb az elérés aránya).

A közigazgatás képviselőinek tartózkodása nem túl biztató, hiszen a nemzetközi kutatások szerint az állampolgárok éppen helyi intézményeknél és szervezeteknél igénylik leginkább az elektronikus ügyintézést - értékeli a jelenséget a Dotkom szakértője. A kutatás eredményei azt mutatják, hogy az önkormányzatoknál az internethasználat legjellemzőbb felhasználási területe a pályázatfigyelés. Sok helyen elhangzott az is, hogy addig nem igazán érdemes interaktív szolgáltatásokat bevezetni, amíg a lakosság nem rendelkezik megfelelő informatikai képzettséggel és infrastruktúrával. A vizsgált intézményi weboldalaknak egyébként - talán ezért is - mindössze 24%-a nyújtott lehetőséget az intézmény munkatársaival történő kapcsolatfelvételre.

A kulturális intézményekben szinte minden alkalmazottnak lehetősége van az internet használatára. A világháló-használat a színházi marketing és PR területén a legintenzívebb. Az egészségügyi intézményekben jellemzően a helyi hierarchiához kötött az internethasználat, a weben történő megjelenésről pedig azt gondolják, hogy egy honlap hatására nem következnek be érzékelhető változások. Az oktatási intézmények internetes életében a Sulinet-csatlakozás megléte, illetve hiánya a meghatározó. Egyedülálló viszont, hogy az iskolákban szinte mindenhol sor került az alkalmazottak valamilyen szintű képzésére - igaz, maga az internet oktatásban való felhasználása nemigen kap helyet az ilyen szemináriumokon.

  • A felmérést a Netsurvey Internetkutató Intézet végezte. A kutatás további tulajdonosai, úgynevezett "garantorai" a következő vállalkozások voltak: Axelero, Dotkom Internet Consulting, Euroweb, Index, Kirowski, Pantel, Vivendi, Webigen. A kutatásban külön rész foglalkozik a kisvállalkozásokkal, a magánszférával (használói és nem használói célcsoportok) és a közigazgatással - ez utóbbi felmérés a napokban zárult le.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36