DivX-harc az illegális másolatok ellen

Tóth Kristóf, 2002. április 5. 21:55
A videotömörítési technológiát fejlesztő DivX Networks a Fraunhofer Institute for Computer Graphicsszal együttműködve egy olyan "vízjel"-rendszer kifejlesztésén dolgozik, amely megakadályozza a videofájlok illegális másolását.
Egy, a napokban bejelentett megállapodás szerint a két társaság együttes erővel fog kifejleszteni egy digitális vízjel-technológiát, amely egyedi bitsor audio-, illetőleg videofájlba ágyazásával lehetővé teszi, hogy az adott fájlt csak a szerzői jogok tulajdonosának beleegyezésével lehessen lejátszani. Mindez jelentősen megnehezítené az audio- és videofájlok illegális másolását, illetve jogtalan lejátszását.

A DivX Networks, illetve a Fraunhofer Institute ez idáig a digitális kalózkodás kérdésének ellentétes oldalán állt. A DivX Networks fejlesztette ki a DivX formátumot, amely videotömörítési technológia neve azóta azonossá vált a mozifilmek illegális terjesztésével, a Fraunhofer Institute pedig az mp3 audioformátum megalkotóinak egyike.

A mostani megállapodás a DivX Networks azon tervének következő lépcsőfoka, amelyben a társaság tovább kíván lépni jelenlegi "kalózformátum-fejlesztő" megítélésén, és legális video-on-demand szolgáltatások technológiai hátterének biztosítójává szeretne válni.

A két társaság, amely hozzávetőleg két hónappal ezelőtt fogott össze, a digitális jogmenedzselő rendszerek piacára szeretne bejutni. A másolásjog-menedzselő technológiák piacán azonban már jelenleg is számos igen erős rivális, mint például a Microsoft és a RealNetworks van jelen, így a párosnak minden bizonnyal nem lesz könnyű dolga.

A DivX Networks/Fraunhofer Institute párosra a technológiai oldalról sem vár könnyű feladat. A tavalyi évben egyetemi kutatóknak sikerült feltörniük azt a négy digitális vízjelmegoldást, amelyet a Secure Digital Music Initiative (SDMI - Biztonságos Digitális Zene Kezdeményezés) csoport fejlesztett ki mint lehetséges megoldásokat az audio- és videofájlok másolásvédelmének biztosítására.

A két társaság azonban biztos abban, hogy sikerül kifejleszteniük egy olyan vízjel-technológiát, amely valóban megbízható másolásvédelmet fog képezni az interneten továbbított, szerzői jogok által védett fájlokban. "A DivX Networks már a kezdetektől fogva egy korszerű, megbízható digitális jogmenedzselő rendszer megalkotásán dolgozik" - mondta Jordan Greenhall, a társaság vezérigazgatója. "A Fraunhofer Institute audio-vízjeltechnológiáját logikus lépés összekapcsolni az általunk kifejlesztett video-vízjelmegoldással" - tette hozzá.

Kulcsszavak: mp3 mpeg jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59