Készülőben az új interaktív TV-szabvány

Tóth Kristóf, 2002. április 9. 21:01
Interaktív televíziós tartalomszolgáltatók egy csoportja hétfőn bejelentett egy nyílt technológiai szabványokból álló rendszert, amely lehetővé teszi a szolgáltatóknak az interaktív TV-programok készítését.
A szabványra épülő interaktív tartalmak a TV set-top boxokon, és web-alapú rendszereken egyaránt lejátszhatók lesznek. Az interaktív TV-megoldások kétirányú kommunikációs kapcsolatot létesítenek a felhasználók vevőegységei, illetve a szolgáltató között. Az első ilyen rendszereket az amerikai műsorszolgáltatók mostanában kezdik bevezetni.

Az új, bármely cég által szabadon elérhető és felhasználható nyílt szabványok tervezetét a GoldPocket Interactive készítette el az üzletágat képviselő cégek 90 százalékának a támogatásával.

A jelenlegi, még gyerekcipőben járó szolgáltatásokon egyelőre programtájékoztatókkal, illetve részben video-on-demand (videó rendelésre) tartalmakkal találhatja szembe magát a felhasználó, a megoldások felhasználási területe később azonban jelentősen kibővül, így a rendszerek többek között e-mail elérésre, és online vásárlásra is alkalmasak lesznek.

A hétfőn kiadott szabványtervezetek döntő többsége az XML (Extensive Markup Language) technológiára épül, amely a legtöbb jelenlegi interaktív set-top box-szal kompatibilis. A GoldPocket elmondása szerint a társaság létrehozott egy tanácsadói testületet, amely a szabványok további fejlesztéseinek irányítását fogja végezni. A testület tagjai között többek között az AOL Time Warner-féle America Online és Turner Broadcasting, a Dick Clark Productions Inc., illetve a Sony-féle Game Show Network társaságok képviselői vannak.

A szabványok jelenleg még csak vázlatosan vannak készen, a végleges változat kiadása májusra várható.

Kulcsszavak: televízió szabvány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50