20 hónap börtönbüntetést kapott a Melissa vírus írója

Tóth Kristóf, 2002. május 2. 21:14
David L. Smith-t, az 1999-ben elterjedt Melissa számítógépes vírus készítőjét a bíróság szerdán 20 hónap börtönre, és 5000 dollár pénzbírságra ítélte. Smith a legutóbbi, de nem a legelső víruskészítő, aki a rácsok mögött végzi.
Az első ifjabb Robert Morris, egy NSA (National Security Agency - Nemzetbiztonsági Hivatal) számítógépes biztonsági szakértő fia volt, aki 1988 novemberében, állítása szerint egy interneten élő programot akart készíteni. A hírhedt Morris Worm féreg a Unix operációs rendszer egyik biztonsági hibáját használta ki, és bár elvileg minden gépet csak egyszer fertőzött volna meg, egy hiba következtében több száz másolatot készített magából a gépeken, összeomlasztva azokat.

Napokkal a féreg megjelenését követően már mintegy 6000 számítógépes rendszer, az internetre akkoriban rákapcsolt gépek 10 százaléka fertőzött volt. A féreg ráadásul a kiszolgálókra kapcsolt többi gépet is megfertőzte, és összesen mintegy 98 millió dollár kárt okozott. Morris 400 óra közhasznú munka, valamint 10 ezer dolláros pénzbüntetés mellett három év szabadságvesztést kapott, amit azonban feltételesen szabadlábon tölthetett.

Morris esete óta számos víruskészítő végezte börtönben, és ez vár David L. Smith-re is. Megúszta viszont a büntetést az eddigi legkártékonyabb vírus, az "ILOVEYOU" írója. A Fülöp-szigeteki hatóságok letartóztatták ugyan a manílai Onel de Guzmant, akit a 2000 májusában elterjedt vírus megírásával és elterjesztésével vádoltak, mivel azonban az ország akkoriban még nem rendelkezett megfelelő törvénnyel a hackerek büntetésére, kénytelenek voltak ejteni a vádat ellene.

A most 25 éves fiatalember beismerte, hogy véletlenül elterjeszthette a vírust, amely később számítógépek millióit fertőzte meg, beleértve a brit parlament, illetve az amerikai Pentagon rendszereit is. A "LOVE" vírus által okozott kárt a szakértők 8,7 milliárd dollárra becsülték.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50