Csökkent a DoCoMo 3G szolgáltatásának egy előfizetőre eső bevétele

MTI Sajtóadatbank, 2002. augusztus 5. 07:56
A japán NTT DoCoMo Inc., a világ első harmadik generációs (3G) technológiát alkalmazó mobiltelefon-szolgáltatója az egy előfizetőre eső átlagos bevétel (Average Revenue Per User, ARPU) csökkenéséről számolt be pénteken az április-júniusi negyedévre vonatkozóan.
A 3G előfizetői átlag havi 7800 jent költöttek a szolgáltatásra, ami 7,5 százalékos csökkenés az előző negyedévhez képest, a szolgáltatás bevezetését követő első negyedévhez, az október-decemberi periódushoz képest viszont ez 25 százalékos visszaesést takar.

A 3G szolgáltatás az erre alkalmas készülékkel egyebek között élő videobeszélgetést és internetcsatlakozást tesz lehetővé.

A DoCoMo eredményeit szoros figyelemmel kísérik a belföldi és a külföldi konkurens cégek a 3G szolgáltatás sikerességének és jövedelmezőségének megítélése céljából. A potenciális 3G szolgáltatóknak ugyanis hatalmas licencdíjakat kell majd kigazdálkodniuk a rendszer kiépítésének és üzembe helyezésének költségei mellett.

Szakmai megfigyelők szerint a mobilszolgáltatók esetében természetes az ARPU csökkenése valamely szolgáltatás bevezetését követően, hiszen az előfizetői bázis szélesedésével annak szerkezete is átalakul. Elsőként a "megszállott" felhasználók csatlakoznak, majd őket az egyre alacsonyabb havi díjat fizetők köre követi. A mostani visszaesés viszont azért érdemel figyelmet, mert a 3G szolgáltatás átlagos havi ARPU-ja első alkalommal esett a második generációs szolgáltatás 8150 jenes szintje alá.

Az NTT DoCoMo részvénye 275 ezer jenen, 8 ezer jennel, azaz 3 százalékkal az előző napi felett zárt pénteken Tokióban. 52 heti maximuma 373 ezer jen, minimuma pedig 244 ezer jen volt.

Kulcsszavak: +fohir UMTS NTT DoCoMo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55