Európa: a notebookok kezdik átvenni az asztali gépek helyét

Kiss Ádám Zoltán, 2002. augusztus 24. 21:02
2002 első felében Európában 11 százalékkal nőttek a noteszgépek eladásai, míg asztali társaik iránt ugyanebben az időszakban 16 százalékkal csökkent az érdeklődés. A londoni Contex felmérései szerint az európai vásárlási szokások hasonlóan alakultak az USA-ban megfigyelhető változásokhoz.
Jeremy Davies, a cég piaci elemzője szerint ez két tényezőnek köszönhető, egyrészt a kisebb pénzűek számára is megjelentek olcsóbb modellek, másrészt a Toshiba Satellite 1900-as sorozatához hasonló noteszgépek asztali processzorokkal futnak, ennek megfelelő teljesítményt kínálva mindazoknak, akik ezt meg akarják és meg tudják fizetni. Míg az asztali gépek nem képesek igazi meglepetést okozni a vásárlóknak, a noteszgépek piaca mintegy szétnyílt, és a hagyományosan drága, közepes teljesítményt kínáló gépek helyére alacsonyabb és magasabb teljesítményűek léptek, csökkentett árakon. A márkát kínáló noteszgépek még csúcsváltozatban is 1500-2000 dollárért megvásárolhatóak, ez már nem esik messze egy márkás asztali gép árától, ugyanakkor a noteszgépek kényelmét biztosítja.

A változás a fogyasztói szemléletben és az alkatrészárak megváltozásában kereshető. A számítógép kezdi elveszíteni kiemelt szerepét, és ahogy a nappalik kiemelt helyén tárolt kazettás magnókból is előbb-utóbb olcsó sétálómagnók lettek, a mai ember már elvárja, hogy kényelmes, hordozható formában szolgálja ki a számítástechnika. A memóriaegységek és az egykor elit technológiának számító LCD kijelzők árának csökkenése ennek a megváltozott igénynek az olcsóbb megvalósítását teszi lehetővé. Az asztali gépekben bemutatkozó új megoldások (DVD/kombó meghajtók) notebookokra alkalmazására sem kell már félévekig várni. A valamivel magasabb ár mellett a nehézkes és drága bővítés szólna a noteszgépek ellen, ám Davies szerint a mai átlagfelhasználónak erre már nincs igénye, inkább teljes cserét szándékozik végrehajtani, ha már túl lassú lesz újonnan vett gépe.

Kulcsszavak: trend notebook

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14