Hollywood lecsap az egyetemi hálózatokra

Tóth Kristóf, 2002. október 12. 07:10
A szerzői jogok védelmével foglalkozó szervezetek az Egyesült Államokban célba vették a nagy sebességű egyetemi hálózatokat, amelyeket az egyetemisták elmondásuk szerint illegális fájlcserére használnak fel.
Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA), illetve az Amerikai Filmstúdiók Szövetsége (MPAA) mintegy 2000 amerikai egyetem rektorának küldött levelet a napokban, amelyben a szervezetek arra hívják fel a figyelmet, hogy az egyetemi hallgatók a szövetségi törvények megsértésére használják fel az intézmény számítógépes hálózatát.

"Aggodalommal tölt el bennünket, hogy egyre több hallgató használja az egyetemi hálózatot szerzői jogok által védett munkák illegális terjesztésére" - áll a levélben. "Úgy hisszük, ennek megfékezésére hatékony, és következetes fellépésre van szükség."

A nagy sebeségű hálózatok, amelyek egyre több egyetemi kollégium szobáiban, illetve az egyetemek laboratóriumaiban érhetők el, csendben az online fájlcsere központjaivá nőtték ki magukat a Napster 1999-es megjelenését követően.

Az egyetemi hálózatok adminisztrátorai - elsősorban technikai okokból - már régóta küzdenek az online fájlcsere szolgáltatások ellen, de a hálózatok szabad sávszélességét a végletekig felemésztő zene-, játék-, és videó letöltéseknek nem tudtak gátat szabni.

A szervezetek nyomatékosan kérik az amerikai egyetemeket, hogy vezessenek be szigorú megkötéseket a szerzői jogokat sértő tevékenységek visszaszorítása érdekében, valamint folyamatosan felügyeljék az egyetemi hallgatók online tevékenységét, és büntessék meg azokat, akik megsértik az irányelveket.

"A hallgatóknak tudniuk kell, hogy amennyiben szerzői jogok által védett munkákat terjesztenek, törvénysértést követnek el. Ez olyan, mintha besétálnának a jegyzetboltba, levennének egy könyvet a polcról, és titokban fizetés nélkül távoznának" - áll a levélben.

Kulcsszavak: MPAA zene film RIAA jog

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59