Cyber háborúra készülnek az iszlám hackerek?

Tóth Kristóf, 2002. október 29. 21:55
A tavaly szeptember 11-ei terrortámadás-sorozatot követő online "tűzszünetnek" várhatóan hamarosan vége szakad, és az iszlám hackerek széleskörű online támadást indítanak az Egyesült Államok, illetve szövetségesei ellen. Legalábbis ezt állítják egyes szakértők.
A számítógépes biztonsággal foglalkozó, londoni mi2g szerint a politikai indíttatású hackertámadások száma az elmúlt időszakban ugrásszerűen megemelkedett. "Úgy vettük észre, hogy egyre több iszlám hackercsoport készülődik egy közös, Egyesült Államok-, Egyesült Királyság-, India-, és Izrael-ellenes cybertámadásra" - közölte a társaság, amely elsősorban bankoknak és biztosítóknak nyújt szaktanácsadást számítógépes rendszereik biztonságának megteremtéséhez.

A hackerek aktivitását figyelemmel kísérő zone-H adatai szerint a weboldalak hackertámadás általi elcsúfítása (deface) mögött az esetek 11 százalékában politikai indíttatások állnak. A legtöbb hackertámadás az úgynevezett "script kiddie"-knek tudható be, akik mások által elkészített kód segítségével, vagy mások által leírt módszer alapján viszik véghez támadásaikat, mondta Dean White, a SANS Institute intézet Internet Storm Center elnevezésű központjának koordinátora.

"Úgy véljük, készen kell állnunk egy esetleges cyber támadás elhárítására. Túl régóta van csend, valami feltételezhetően készül a háttérben" - tette hozzá White. A mi2g három olyan iszlám hackercsoportot regisztrált októberben, amely az időszakban rendkívül aktív volt. Ezek közül az egyik legjelentősebb a májusban alakult "Unix Security Guards". A USG augusztusban még csak 21 támadást hajtott végre, szeptemberben azonban már 207 webszerver, illetve egyéb számítógépes rendszer ellen indított támadást. A csoport októberben, a hónap 27. napjáig 1511 támadást vitt véghez, közölte a mi2g. Ezek többsége "deface" (weboldal elcsúfítás) típusú volt.

A másik két legaktívabb iszlám hackercsoport az FBH (Federal Bureau of Hackers), és a "TheBuGz" volt. Mindkét csoport székhelye Pakisztánban van, és egyaránt Palesztina szabadságáért, illetve a készülő iraki háború ellen "harcolnak".

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50