Elkészült a H.264 videótömörítési technológia

Tóth Kristóf, 2002. december 20. 07:44
Technikai oldalról befejeződött annak a H.264 elnevezésű videótömörítési technológiának a fejlesztése, amely DVD-vel összemérhető minőségű videók valósidejű továbbítását teszi lehetővé az interneten.
A sokak által várt szabvány, a H.264 azonban csak jövő márciusban, vagyis három hónappal a tervezett időpont után válik általánosan elérhetővé.

Az új videótömörítési technológiát a Joint Video Team (JVT) fejlesztette ki, amely az International Telecommunication Union (ITU) alá tartozó Video Coding Experts Group, valamint az International Organization for Standards/International Electrotechnical Commission (ISO/IEC) alá tartozó Moving Pictures Experts Group szervezetek közös csoportja.

Mint korábban már beszámoltunk róla, az új videótömörítési eljárás valamivel 1 Mbit/s adatátviteli sebesség alatt képes DVD-közeli minőségű videó továbbítására. Bár ez a sávszélesség továbbra is elérhetetlen a világháló felhasználóinak döntő többsége számára, a technológia alacsonyabb bitráta esetén is jelentős minőségbeli javulást hoz az internetes videósugárzásban.

Az ITU által Recommendation H.264 elnevezéssel illetett tömörítési technológia az ISO köreiben az ISO/IEC 14496 10 Advanced Video Coding (AVC) nevet kapta.

"A tömörítési eljárás technikai oldalának kidolgozása mérföldkőnek számít a megoldás általános szabvánnyá való előléptetésében" - mondta Gary Sullivan, a JVT, és az ITU Video Coding Experts Group (VCEG) elnöke. "A csoport erőfeszítéseinek bizonyítéka, hogy az eljárás technikai oldalának kifejlesztése rekordidő alatt történt, lehetővé téve a megoldás 2003-as bevezetését" - tette hozzá Sullivan.

A JVT szerint a technológia formális jóváhagyására várhatóan március 17-én kerül majd sor, hozzávetőleg három hónappal az eredetileg tervezett időpont után.

Kulcsszavak: multimédia videó

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50