A HDB jóváhagyta a MATÁV referencia összekapcsolási ajánlatát

forrás Prim Online, 2003. május 22. 18:05
[smallimage 1 left]A Hírközlési Döntőbizottság (HDB) jóváhagyta a MATÁV Rt. hosszú távú, előremutató különbözeti költségek (LRIC) módszere alapján kiszámított összekapcsolási árait és a bérelt vonali szolgáltatásokkal összefüggő szerződéses feltételeit tartalmazó referencia összekapcsolási ajánlatát (MARIO). Ennek értelmében az összekapcsolási díjak 18 százaléktól 37 százalékig terjedő mértékben csökkentek.
A HDB a MATÁV Rt. 2002. november 5-én benyújtott, majd a bérelt vonali szolgáltatásokkal 2002. december 10-én kiegészített referencia ajánlatának első változatát nem hagyta jóvá elsősorban azért, mert az ajánlatban szereplő díjak a korábban jóváhagyott, teljesen felosztott költségek módszere szerint kialakított, ún. FDC-alapú díjaknál számos esetben jóval, néhány esetben kirívó módon magasabbak voltak. A HDB eljáró tanácsa az elutasító határozat részletes indokolásában fejtette ki az ajánlattal kapcsolatos kifogásait, mely indokolás alapul szolgált az újabb ajánlat jogszabályoknak megfelelő elkészítéséhez.

A MATÁV Rt. átdolgozott referenciaajánlatát 2003. március 3-án nyújtotta be jóváhagyásra. A HDB megállapította, hogy a módosított MARIO-ban foglalt feltételek megfelelnek a jogszabályi előírásoknak, a MATÁV Rt. összekapcsolási árait a törvényben előírt LRIC-módszertan alapján alakította ki.

A jóváhagyási eljárás alatt, 2003. április 4-én hatályba lépett az a - folyamatban lévő ügyekre is alkalmazandó - jogszabálymódosítás, amelynek alapján a Döntőbizottság megfelelő mérlegelési eszközök birtokában az árak költségalapúságának ellenőrzésén túl lehetőséget kapott a szükséges árösszehasonlító vizsgálatok elvégzésére is.

Az említett jogszabálymódosítás kifejezésre juttatta az Informatikai és Hírközlési Minisztérium által képviselt azon hírközléspolitikai elvárást és célt, miszerint a Magyar Köztársaság Európai Unióhoz történő csatlakozásának időpontjára az összekapcsolási díjaknak illeszkedniük kell az Európai Uniós átlaghoz. Ennek fokozatos elérése érdekében biztosít mérlegelési eszközöket ahhoz, hogy a szolgáltató költségalapon kiszámított árait a HDB összevethesse egyrészt más, hasonló szolgáltatók megfelelő áraival, másrészt az adott szolgáltató kiskereskedelmi áraival.

A HDB a MATÁV Rt. LRIC-alapon kiszámított árait összehasonlította az Európai Unió tagállamaiban jelentős piaci erővel rendelkező szolgáltatók összekapcsolási forgalmi díjainak átlagával. Ennek során megállapította, hogy bár a MATÁV Rt által jóváhagyásra benyújtott árak magasabbak az EU-átlagnál, mégis a különböző viszonylatokban 18 százaléktól 37 százalékig terjedő árcsökkenést eredményeznek a korábbi, FDC-alapon kiszámított árakhoz képest. A LRIC-alapú árakkal eredményezett árcsökkenés 22-66 százalékkal mérsékelte az eddig hatályos és az EU átlag árak közötti különbséget.

A HDB azt is megállapította, hogy bár egyes előfizetői díjcsomagokban az alkalmazott kiskereskedelmi díjak alatta maradnak a megfelelő összekapcsolási díjak összegének, ez a kedvezőtlen jelenség azonban az előfizetői szolgáltatások túlnyomó többségében nem észlelhető, azaz az előfizetői díjak magasabbak a megfelelő összekapcsolási áraknál, lehetővé téve a piacra lépést a versenytársak számára.
Kulcsszavak: HDB Matáv távközlés

Rename Master 3.18

Sok fájl átnevezése eléggé fárasztó munka, ezért is nagy segítség ez az ingyenesen használható, remekül testre szabható szoftver, amely nagy mennyiségű állományok csoportos és gyors átnevezésére használható.

2024. május 18. 17:27

Password Cracker 4.8.2.567

Elfeledett jelszavaink visszaszerzésében nyújt hathatós segítséget ez az apró és nagyon egyszerűen használható alkalmazás. Csupán a csillagokkal, vagy más karakterekkel kitöltött jelszómező fölé kell húzni az egerünket, és máris láthatjuk az eredményt.

2024. május 18. 17:24

Ezért egyre erősebb a felújított mobilok piaca

Erősödő újkészülék-eladások, a termékek hosszabbodó szoftveres támogatása és életciklusa, valamint a bevizsgált készülékek iránti növekvő bizalom is segíti Magyarországon a felújított okostelefonok piacának bővülését. A Rejoy.hu a távközlési világnap alkalmából gyűjtötte össze az aktuális trendjeit.

2024. május 18. 15:27

Compliance-szakemberi szerepben teszteli az AI-t a KPMG

A Joint Venture Szövetség (JVSZ) által rendezett Innovációra Magyar! konferencián számolt be a KPMG Magyarország munkatársa arról a kísérletükről, melynek keretében gépi tanulási modell fejlesztésével támogatták a vállalati anyagok feldolgozásának folyamatát. A vonatkozó szabályzatoknak való megfelelőség ellenőrzésére bevetett mesterséges intelligencia egyelőre nem helyettesíti a szakértői munkát, azonban jelentősen gyorsítja a folyamatot, 80% feletti hatékonyságú dokumentációs alapot hozva létre. Így a fennmaradó időben az emberi beavatkozás a nagy figyelmet igénylő, alaposabb elemzést tudja elvégezni.

2024. május 18. 13:59

A műholdas távközlés szerepe óriási mértékben nőtt

A legújabb űrtávközlési technológiák, a műholdas szolgáltatások és az űrkutatás álltak az idei Távközlés Világnapjához kapcsolódó konferencia fókuszában. A győri Széchenyi István Egyetem (SZE) eseményén kiosztották a Dr. Magyari Endre-díjakat is, amit idén Dr. Gschwindt András és Petres István hírközlési szakemberek vehettek át. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) az esemény kiemelt támogatója.

2024. május 18. 12:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59