Ballmer bejelentette az Xbox 2 debütálásának idejét

Tóth Kristóf, 2003. június 21. 11:51
[smallimage 1 left] A szoftveróriás Microsoft várhatóan 2006-ban dobja piacra az Xbox játékkonzol következő változatát, közölte Steve Ballmer, a társaság vezérigazgatója.
A Nihon Keizai Shimbun japán napilap írása szerint Steve Ballmer egy tokiói sajtókonferencián jelentette be, hogy az Xbox játékkonzol következő generációja elsőként Japánban jelenik meg, méghozzá 2006-ban. Az elemzők többsége korábban 2005-re várta az Xbox 2 piaci debütálását.

A Microsoft képviselői egyelőre nem erősítették meg a 2006-os időpontot. "Ez idáig semmilyen időpontot nem jelentettünk be a jövőbeli Xbox készülékeket, illetve kapcsolódó szolgáltatásokat illetően" - áll a szoftveróriás közleményében. "Vezetőink gyakran beszélnek jövőre vonatkozó nézeteikről, és a várható technológiai irányvonalakról. Ez a jövőbe tekintés teszi lehetővé, hogy a társaság innovatív maradjon."

A játékkonzolok piaci életciklusa általában 5 év, ami azt jelenti, hogy a Sonynak elvileg 2005-ben kellene kiadnia a PlayStation 3-at. A japán óriás képviselői azonban - a PlayStation 3 projekt hivatalos bejelentése nélkül - arra utaltak, hogy a Cell (sejt) processzor kifejlesztése a korábbi várakozásoknál több időt vesz igénybe. Egyes korábbi hírek szerint a PlayStation 3 középpontjában a Cell processzor állna, amelyet a Sony több óriáscéggel közösen fejleszt.

Hogy a két konzol megjelenése között se csendesedjen le a víz túlságosan a PlayStation játékkonzolok körül, a Sony a közeljövőben egy továbbfejlesztett PlayStation 2 modellt ad ki PSX néven, HDTV támogatással.

A PS3 késése miatt azonban a Microsoftnak sem kell annyira sietnie az Xbox 2 kiadásával, és a társaság megengedheti magának, hogy csak egy évvel később mutassa be az új konzolt, mondta Michael McConnell, a Pacific Crest Securities elemzője. "Véleményem szerint éppen ez történik. A Microsofthoz olyan információk jutottak, hogy a PS3 csak 2006-ban jelenik meg, ők pedig ehhez igazítják az Xbox 2 megjelenését. Én arra számítottam, megpróbálják megelőzni a Sony-t, hogy előnyt kovácsolhassanak a korábbi kiadásból, de feltehetően nem érzik ennek szükségét" - tette hozzá McConnell.

Az egy évvel későbbi mejelenés ráadásul több időt biztosít a szoftveróriás számára, hogy megállapodjon a grafikus alrendszer szállítójával. McConnel szerint a Microsoft várhatóan az ATI Technologiesszel köt szerződést, mivel az Nvidia a jelenlegi Xboxszal kapcsolatos készletezési- és árproblémák, valamint sorozatos nézeteltérések miatt valójában nem is akar részt venni az Xbox 2 projektben.

"Az Nvidia számára számos tényező intő jel lehet a jelenlegi Xboxszal kapcsolatban, és a társaság megpróbálja elhatárolni magát az Xbox 2-től" - mondta az elemző. "A két társaság kapcsolata az elmúlt évben jelentősen leromlott. A Microsoft általánosságban sem az a partner, amellyel könnyű jó üzletet kötni. Véleményem szerint a jelenleg helyzet elvette a kedvét az Nvidiának."
Kulcsszavak: Xbox Microsoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59