Nyílt forrású licenc mellett elérhetők az egyik Xbox mod chip tervei

Tóth Kristóf, 2003. június 26. 09:00
[smallimage 1 left] Egy, a Microsoft Xbox játékkonzolokba szánt úgynevezett "mod", vagyis modifikációs chip gyártásával és forgalmazásával foglalkozó ausztrál cég bejelentette, hogy a chip terveit nyílt forrású licenc keretein belül bárki által elérhetővé tette.
A DualMod nevezetű chipet gyártó és az AussieChip webshopon keresztül forgalmazó Hibana cég néhány nappal ezelőtt feltette az internetre a modifikációs chip terveit, melyeket lényegében bárki letölthet, amennyiben elfogadja a nyílt forrású licencszerződés feltételeit.

A többnyire a fekete-, vagy legalábbis szürkepiacon megvásárolható modifikációs chipeket általában a játékgépekben található alaplapok megfelelő pontjára kell forrasztani, ily módon pedig kijátszhatók a konzolok gyári védelmi rendszerei. Ezen chipek a játékosok számára lehetővé teszik külföldről importált játékok, saját fejlesztésű szoftverek, valamint illegális módon lemásolt játékprogramok futtatását, vagyis érthető, hogy miért is olyan népszerűek a konzoltulajdonosok körében.

A modifikációs chipek évről évre egyre nagyobb gondot jelentenek a konzolgyártók, illetve a szoftverfejlesztő cégek számára, amelyek azért több-kevesebb sikerrel megpróbálják felvenni a harcot a kalóziparral szemben. Ismeretes, hogy a Microsoft például a közelmúltban úgy módosította az Xbox konfigurációját, hogy a régi mod chipeket ne lehessen bennük használni, illetve az Xbox Live nevezetű online szolgáltatást is megpróbálta úgy kialakítani, hogy azt a módosításon átesett konzolokkal ne lehessen igénybe venni.

Grant Sparks, a Hibana elnök-vezérigazgatója az üggyel kapcsolatban elmondta, hogy azért döntött a DualMod terveinek közzététele mellett, mert ily módon is inspirálni szeretné a független fejlesztőket. Az Xbox mod körökben egyszerűen csak Donatus néven ismert Sparks szerint az egyszerű hackerek nem sok mindent tudnak kezdeni a Hibana-féle tervekkel, azonban a megfelelő anyagi háttérrel és chipgyártói kapcsolatokkal rendelkezők vélhetően nagy hasznát veszik majd azoknak. Az Xbox egy gyerekeknek szánt játék, és úgy vélem, hogy egyszerűen nevetséges, ha valaki törvényi vagy bármilyen más úton-módon megpróbálja meggátolni, hogy a játékosok kikapcsolódhassanak konzoljaik révén - vélekedik Sparks.
Kulcsszavak: Xbox Microsoft

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59