A SATA után érkezőben a SAS interfész technológia

Tóth Kristóf, 2003. július 15. 08:31
[smallimage 1 left] Most, hogy a SATA (Serial ATA) interfész már bebizonyította rátermettségét, és széles körű ipari támogatást nyert, a hardverfejlesztő cégek egy újabb technológia, a SAS (Serial Attached SCSI) felé kacsingatnak.
Szakértők szerint a SAS interfész révén nagyobb teljesítmény és megbízhatóbb működés érhető el, mint a korábbi hasonló megoldások révén, azt persze nem szabad elfelejteni, hogy a SAS eszközök és a SATA eszközök két teljesen más piaci szegmensben fognak versengeni. A SATA megoldások értelemszerűen az asztali számítógépek, a SAS hardverek pedig elsősorban a szerver rendszerek piacán lesznek népszerűek.

Az LSI Logic, a Seagate és a Maxtor a napokban egy közös bemutató keretein belül immár működés közben demonstrálta egy az LSI Logic által kifejlesztett SAS kontroller, illetve néhány Seagate, valamint Maxtor gyártmányú SAS merevlemez működését. Kevin Gay, a milpitasi székhelyű Maxtor üzletfejlesztési igazgatója elmondta, hogy véleménye szerint rendkívüli fontossággal bír a most megtartott első nyilvános SAS-bemutató, mely vélhetően képes volt arra, hogy ráirányítsa a szakma figyelmét az igencsak ígéretesnek mutatkozó új technológiára. Rendkívül nagy összegeket fordítunk a SAS megoldások fejlesztési munkálataira, és amennyiben minden jól megy, akkor már 2004 második felében piacra dobjuk első SAS-kompatibilis termékeinket - nyilatkozta az üggyel kapcsolatban Gray.

Gray elmondása szerint a SAS annak az SCSI interfésznek az utódjának tekinthető, mely mind a mai napig rendkívül fontos szerepet játszik a nagy teljesítményű szerverszámítógépek piacán. Konkrét példát tekintve, a mostanság forgalomba hozott Hewlett-Packard szerverek több mint 90 százaléka SCSI alapokon nyugszik, és a SAS egyik legkomolyabb támogatójaként jegyzett vállalat azt tervezi, hogy első SAS kompatibilis termékei valamikor a jövő esztendő végén kerülnek majd forgalomba. Az újgenerációs SCSI interfész egyébként kétszer nagyobb adatátviteli sebességet biztosít, mint a Serial ATA, de már tervbe van véve azon második generációs változata is, mely a jelenlegi Serial ATA megoldásoknál négyszer gyorsabb lesz.
Kulcsszavak: Maxtor Seagate szabvány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59