Első körben nyert a Sendo a Microsoft-perben

Tóth Kristóf, 2003. október 3. 08:40

A brit mobiltelefongyártó cég sikert aratott a Microsoft ellen indított perének első fázisában, mivel a bíróság elutasította a szoftveróriás kérelmét a vád elejtésére, illetőleg az ügy Washingtonba való áthelyezésére.
A Sendo korábban több éven keresztül együtt dolgozott a Microsofttal az utóbbi cég Windows CE alapú Spartphone 2002 operációs rendszerére épülő intelligens mobiltelefonok piacán. Az első Smartphone 2002 operációs rendszert használó készülék kiadása előtt a brit gyártó szakított a Microsofttal, és leállította a projektet.

Nem sokkal később a Sendo beperelte a Microsoftot, amely a gyártó állítása szerint tulajdonképpen csak kihasználta a társaságot, hogy előnyt kovácsoljon a mobiltelefon-piacon. A Sendo többek között azzal vádolja a szoftveróriást, hogy miután az megszerezte a társaság technológiáit és kihasználta szakértelmét, alacsony költséggel dolgozó távol-keleti gyártóknak adta a Smartphone 2002 alapú készülékek gyártási jogát.

A Sendo korábban olyan megállapodásokat kötött a Microsfttal, amelynek értelmében a gyártó egy ideig a Smartphone 2002 készülékek kizárólagos gyártója lett volna.

Mint Marijke van Hooren, a Sendo kommunikációs igazgatója elmondta, a bíróság mostani döntése alapján a társaság gyakorlatilag minden vádpontját továbbviheti a perben. Bár a bíró egyelőre a kártérítési igény lehetőségét nem biztosította, amennyiben a törvénysértés ténye bizonyítást nyer, erre is módja lesz a Sendónak.

A Microsoft fellebbezhet a bíróság döntése ellen, egyébként viszont megkeztődik az per feltárási fázisa, az első tárgyalás pedig a jövő év vége felé várható.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36