Az Országgyűlés elfogadta az elektronikus hírközlésről szóló törvényt

Számhordozhatóság és szabad szolgáltató-választás

MTI Sajtóadatbank, 2003. november 24. 18:24
Az Országgyűlés hétfőn elfogadta az új elektronikus hírközlési törvényt, amely - mind a vezetékes, mind a mobilszolgáltatók esetében - lehetővé teszi a számhordozhatóságot és a szabad szolgáltató-választást.
A törvényjavaslat minősített többséget érintő részeit 334 igen szavazattal, 15 ellenében, két tartózkodás mellett fogadta el a Ház. Az előterjesztés többi része 195 igen szavazatot kapott, 138 ellenében, 20 tartózkodás mellett.

A januárban hatályba lépő jogszabály lerakja az információs társadalom fejlesztési alapjait és lebontja a távközlési verseny korlátait, megvalósítva az európai uniós jogharmonizációt, s előtérbe helyezi a fogyasztói szempontokat. A törvény erős hatósági jogosítványokat ad a Hírközlési Felügyelet utódjának, a Nemzeti Hírközlési Tanácsnak. Az új hatóság a korábbinál nagyobb bírságokat és komolyabb szankciókat szabhat ki majd annak érdekében, hogy a piaci szereplőktől kikényszerítse a jogszabálykövető magatartást.

Az európai uniós jogharmonizáció jegyében készült törvény lehetővé teszi azt is, hogy olcsóbb legyen az internet: az információs társadalom kiépítéséhez ugyanis alapvető fontosságú a világháló. Éppen ezért a korábban elterjedt információkkal szemben az új törvény nem ront az ingyenes és az alternatív internet-szolgáltatók jelenlegi szabályozási feltételrendszerén, így például továbbra is lesz díjmegosztás a telefonszolgáltatók és az internetes cégek között. A törvény nem tartalmaz olyan kitételt sem, amely miatt az ingyenes internet-szolgáltatóknak meg kellene szüntetniük működésüket.

A törvény alapján jövőre is lesznek átalánydíjas internet- ajánlatok, mivel a jogszabály bevezeti az átalánydíjas összekapcsolási modellt (FRIACO) ott, ahol nincs szélessávú elérési lehetőség, sőt, mivel januártól a jelenlegi 4 forint 60 filléres helyi híváskezdeményezés esetén érvényesített összekapcsolási ár további egy forinttal mérséklődik, olcsóbbá válhat világháló elérése.

A további díjcsökkenést hozhat magával az is, hogy az ország európai uniós csatlakozásának időpontjától, 2004. május 1-jétől két forintra csökken az összekapcsolási díj.

A törvény megszavazásával a képviselők módosították a médiatörvény úgynevezett egyhatodos szabályát, miszerint egy kábeltelevíziós cég csak az ország lakossága egyhatodának nyújthat szolgáltatást: ezt a mértéket egyharmadra növelték.

Az új törvény megteremti a számhordozhatóságot: a vezetékes szolgáltatók esetében 2004 januárjától, míg a mobilszolgáltatók esetében 2004 májusától.

Kulcsszavak: jog EHT

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Bővíti a napenergia-kapacitást üllői gyártóüzemében a Lenovo

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 16:57

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

A SteelSeries bővíti a gaming életmódhoz tervezett Arctis Nova headset termékcsaládot

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 15:02

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38