IVSZ: Merre tovább az Információs Társadalom felé az Európai Unióban?

forrás Prim Online, 2003. november 25. 19:48
Az Európa Tanács azt az ambiciózus célt tűzte ki, hogy az EU “2010-re a világ legdinamikusabb, tudás-alapú társadalmává váljék." Magyarország 2004. májusában ehhez a közösségi célhoz is csatlakozik! Azonban a Nemzeti Fejlesztési Terv Helyzetjelentésének adatai nem bíztatóak:

"A technológiai fejlettséget, a számítógépes alkalmazások részarányát, az információs társadalomra való felkészültséget, az internet-hozzáférés és -használat mutatóit tekintve az országnak az EU átlagához képesti lemaradása igen jelentős. Ennek egyik legfőbb oka az információs technológiákra fordított kiadások alacsony szintje. Az ilyen célú ráfordítások 2001-ben a GDP 2,7%-át tették ki, szemben a 3,4%-os EU átlaggal. A tényleges különbség azonban ennél jóval nagyobb, figyelembe véve, hogy miközben a számítástechnikai eszközök árai világszerte hasonlóak, Magyarországon az egy főre jutó GDP értéke az EU átlag egyharmadát sem éri el." Ez azt jelenti, hogy az EU GDP átlaghoz képest a magyar infokommunikációs ráfordítás aránya kb. 1/4: tehát ha megnégyszerezzük a költésünket, akkor sem érhetjük be az uniót - még ennél is nagyobb arányú változásra van szükség.

Az IVSZ véleménye szerint nagyon fontos az információs társadalom fejlődésének ösztönzése, hiszen az informatika az a kitörési pont, amelynek fejlesztése javítja a többi ágazat hatékonyságát és ezzel versenyképességét, míg a szektor visszafogása a nemzetgazdaság egészét vetheti vissza. Az IVSZ mind a magyarországi, mind az uniós tevékenységével fel kívánja gyorsítani a tudásalapú gazdaság kialakítását, információs társadalom fejlődését. Ennek érdekében a Szövetség szakértőivel közösen kialakította "eMagyarország: az út a jövőnkbe - IVSZ Ajánlások a Magyar Információs Társadalom megvalósításához" című anyagát. Az ajánlások tartalmazzák mindazt, amit a tudásalapú gazdaság, a magyar információs társadalom építésével kapcsolatban az IVSZ kiemelendőnek tart, amin feltétlenül el kellene gondolkodni, és figyelembe venni a magyar társadalom fejlesztési terveinek kialakítása és azok megvalósítása során.

Az IVSZ az uniós célok magyarországi képviselete mellett jelentős hangsúlyt helyez arra, hogy a magyarországi IT szektort megfelelően képviselje az Európai Unió felé. Az Informatikai Vállalkozások Szövetsége idén harmadik éve tagja az EICTA (European Information, Communications & Consumer Electronics Technology Industry Association) szervezetnek, amely 19 európai ország 29 informatikai szövetségét és 43 világméretű céget tömörít.

Az EICTA célja, hogy felgyorsítsa az infokommunikációs szektor és az információs társadalom fejlődését. Az IVSZ még hatékonyabban képviselheti Magyarország érdekeit az Európai Unióban, hiszen Dr. Kóka Jánost, a Szövetség elnökét 2003. októberében az EICTA elnökségi tagjává választották. A szervezetbeli tagság által az IVSZ már az Uniós direktívák elfogadása előtt érvényesíteni tudja az iparág elvárásait, ezáltal összekötő híd lehet az Unió és Magyarország között.

Az informatikai piac kis- és középvállalatai különösen veszélyeztetettek az EU csatlakozás küszöbén. A kkv-k átsegítése az új gazdasági-politikai környezetbe jelentős kihívás. Felkészültségük és forrásokhoz való jutásuk támogatása az IVSZ kiemelt feladata. Éppen ezért a Szövetség e-levátor programjának célkitűzése, hogy a magyarországi információs társadalom projektötletek és az uniós források a legszélesebb magyar informatikai szolgáltatói kör lehetőségeit bővítsék. Különösen nagy szükség mutatkozik az e-levátor programra azon becslések ismeretében, amely szerint Magyarország az EU strukturális alapok akár 35-40 százalékát nem lesz képes lehívni az Uniótól. Az e-levátor szolgáltatása érdemi segítségnyújtás az ország számra, amelynek célja: a strukturális alapokból induljon minél több információs társadalom fejlesztését célzó informatikai, infokommunikációs projekt!

Kulcsszavak: IVSZ EU trend

Magyar innováció: Közel száz tűzvédelmi szakembert képeztek ki az új módszerrel

Sikeres a tűzvédelmi szakemberek képzése, akik már egy új iparági sztenderd alapján sajátítják el a papírmentes tűzvédelmet. Az innovatív magyar megoldás e-naplós rendszere átláthatóbb és könnyebb hozzáférést biztosít a tűzvédelmi eszközökhöz és az ellenőrzéshez. A papírmentes rendszer egyre szélesebb körben terjed itthon és már akkreditált képzések is elérhetőek a témában.

2024. május 13. 19:08

A MOL nyerte a funkcionális átalakítás nagydíját az SAP Quality Awards versenyen

Az üzleti transzformáció a folyamatosan változó környezetben elengedhetetlen. Az SAP éppen ezért immár tizennegyedik alkalommal díjazza azokat az üzleti átalakítást megvalósító vállalatokat, amelyek élen járnak a változásban, és jó példaként szolgálnak a sikeres bevezetésben. Az SAP Quality Awards egyik nagydíját idén a magyar MOL nyerte el. 

2024. május 13. 17:40

Egy neves szaklap másodszor díjazta a K&H innovációs tevékenységét

A K&H Csoport az egymást követő második évben, 2024-ben is elnyerte a neves brit pénzügyi szaklap, a Global Banking and Finance Review „Legjobb Digitális Bank Magyarországon” díját. Az indoklásban a K&H innovatív digitális pénzügyek terén játszott úttörő szerepét emelték ki, különös tekintettel a világszínvonalú és könnyen kezelhető mobilbankra, valamint a hozzá kapcsolódó, a szektorban itthon elsőként beszédhanggal is és magyarul kommunikáló digitális pénzügyi asszisztensre, Kate-re. 

2024. május 13. 16:14

A Thermaltake bemutatja a The Tower 300 mikro toronyházat

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. Most egy új mikro-ATX házzal egészült ki – a The Tower 300-zal – egészült ki a sorozat, jellegzetes nyolcszögletű megjelenéssel, és lehetővé téve a hagyományos függőleges és az egyedi vízszintes elhelyezést.

2024. május 13. 16:04

K&H: ismét a legjobb digitális bank Magyarországon

A K&H Csoport az egymást követő második évben, 2024-ben is elnyerte a neves brit pénzügyi szaklap, a Global Banking and Finance Review „Legjobb Digitális Bank Magyarországon” díját. Az indoklásban a K&H innovatív digitális pénzügyek terén játszott úttörő szerepét emelték ki, különös tekintettel a világszínvonalú és könnyen kezelhető mobilbankra, valamint a hozzá kapcsolódó, a szektorban itthon elsőként beszédhanggal is és magyarul kommunikáló digitális pénzügyi asszisztensre, Kate-re. 

2024. május 13. 14:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36