IVSZ: Az informatika maga a modernizáció

forrás Prim Online, 2006. szeptember 8. 15:13
Javában zajlik az Informatikai Vállalkozások Szövetségének (IVSZ) immár 13. alkalommal megrendezett menedzser találkozója, a MENTA. A mai szakmai nap első szekciójában a kormányzat első 100 napja került megvitatásra Siófokon. A beszélgetésen Baja Ferenc, a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület tagja elmondta, hogy fő céljuk a társadalom versenyképességének növelése, ami lényegében informatikai fejlesztések révén jöhet létre. Eszes Gábor a GKM főtanácsadója pedig hangsúlyozta, hogy számít az IVSZ partneri segítségére a problémák megoldásában.
A Menedzser Találkozó fő célja az IKT-cégek egymás között kommunikációja, illetve a kormányzati szakemberekkel folytatott eszmecsere lehetősége, ami elősegíti a magyar informatikai és telekommunikációs szakma új lehetőségeinek feltérképezését. A mai szakmai napot a kormányzat első száz napját felölelő beszámoló párbeszéd nyitotta meg, amely Kovács Zoltán, az IVSZ elnökének felvezető előadásával kezdődött. Az elnök az iparág optimizmusáról beszélt, „hiszen a jövő évtől kezdődő EU -források elosztása, akár 25 százalékos növekedést hozhatna a hazai IKT piacnak”. John Higgins, az EICTA alelnöke köszöntőjében azt javasolta a kormányzati képviselőknek hogy  ne lobby szervezetként, hanem partnerként tekintsenek  az IVSZ-re a közös munkában. A kormányzati képviselők és az IKT szektor képviselőinek párbeszédében Baja Ferenc, a Fejlesztéspolitikai Irányító Testület tagja elmondta, hogy fő céljuk a társadalom versenyképességének növelése, ami lényegében informatikai fejlesztések révén jöhet létre.

Megtudtuk, hogy az informatikai piac 32-137 milliárd forintos sávban versenyezhet az EU-forrásokért. Eszes Gábor a GKM főtanácsadója pedig alátámasztva John Higgins köszöntőjét kijelentette, hogy számít az IVSZ partneri segítségére a problémák megoldásában. A félórás dialógus eredményeként Simon Géza, Schaffer István és Baja Ferenc reális célként a három év múlva életbe lépő Közbeszerzési Eljárási Törvényt, a közbeszerzés több mint 50 százaléka elektronikus felületén történő megvalósítását valamint a központi harmonizációs adatbázis létrehozását fogalmazták meg.

A magyar IKT piac trendjei című beszélgetésben Simó György, a T-Online Magyarország vezérigazgatója hangsúlyozta: „hazánkban az informatika terjedését ma már az IKT piacon kívüli tényezők akadályozzák, mint például a társadalmi fejlődés hiánya, az oktatás, mentalitás”. Hozzátette: „pedig a modernizáció tulajdonképpen maga az informatika”.

A további eseményekről a konferenciát követően számolunk be.

Kulcsszavak: trend IVSZ

Megoldás ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig

Az ELTE Informatikai Kar idén a „Semmiből született csodák – A mesterséges intelligenciától a soft skilleken át a kibervédelemig” című rendezvénnyel csatlakozott a Lányok Napja országos programhoz.

2024. április 28. 13:55

Kén-hexafluorid betiltása – Nem gáz többé!

Az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése az egész világon hatalmas feladat, és e küldetés része a kén-hexafluorid (SF6) gáz teljes körű betiltása is. Ez különösen a villamosenergia-iparban jelent komoly változást, hiszen a kapcsolóberendezések szigeteléséhez eddig rendszerint ezt az anyagot használták. 

2024. április 28. 12:04

Újabb akadály hárul el a nagy hatótávolságú e-kamionok elterjedése elől

Sikeres tesztet teljesített a Siemens: töltési rendszere 1 MW teljesítményt adott le.

A német cég prototípusát egy nagy hatótávolságú e-kamionnal tesztelték. Az új készülék több Siemens SICHARGE UC150 töltőberendezésből, ezek kimeneti teljesítményét összefogó kapcsolási kialakításból (switching matrix) és a megawatt-töltésre speciálisan kialakított diszpenzerből állt.

2024. április 28. 10:21

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50