Emberi csont, mint továbbító közeg

Tóth Kristóf, 2003. december 16. 09:28
Az úgynevezett "FingerWhisper" technológiát jelenleg az NTT DoCoMo fejleszti jövőbeli kommunikációs eszközök, és hordható mobil készülékek alapjaként, amelyek az emberi kéz egy részét fogják használni hangtovábbításra.


A technológia lényege, hogy egy karóraszerű hordható "telefon" rezgéssé alakítja a hangot, amit átad a csontunknak, és azt a mutatóujjunkba vezeti. Ekkor a mutató ujjunkat a fülünkbe dugva hallhatjuk amit mondanak nekünk. Ily módon az ember kéztartása ugyanaz, mint telefonálás közben, csak éppen nincs telefon benne.

A "FingerWhisper" fejlesztései 1996 óta folynak, amikor is a mobiltelefon-fejlesztések elérték azt a bizonyos határt, ami alá nem kicsinyíthetik őket, anélkül, hogy az a használhatóságuk rovására menjen. A telefonok mérete mintegy 20 éven át csökkent folyamatosan, azonban tovább nem lehet csökkenteni, mert már most is gyakorlatilag kisebbek, mint a száj-fül távolság. Az új eszköz viszont abszolút kicsi lehet, mivel a kézfejünk veszi át a telefon szerepét, ráadásul gombok sem kellenek rá, mivel egy speciális szerkezet a kezünk mozgásából képes utasításokat értelmezni. Ha például 5-ször koppantunk az ujjunkkal, abból 30 féle parancsot lehet származtatni.

A technológia még zajos környezetben is teljesen tisztán továbbítja a hangot a csontokon keresztül, még akkor is, ha halkan beszél a partner. A karóraszerű forma pedig könnyen hordhatóvá, és mindkét kezünket szabaddá teszi, ha éppen nem használjuk. Szakértők szerint lehet, hogy az Egyesült Államokban népszerű lesz, azonban például Japánban valószínűleg nem. Ott ugyanis nem nézik jó szemmel, ha valaki "magában beszél" tehát elvárt egy mobiltelefonnal szemben, hogy tárgyként tarthassák a kezükben, és abba beszéljenek.

Mindezek ellenére természetesen a "FingerWhisper" rengeteg újdonságot ígér főleg a hordható interfészek körében. Régebben még úgy gondolták, hogy az emberek majd magukon hordozzák az egész számítógépet, azonban a mai állandó, kábel nélküli kapcsolatok mellett, erre nincs már szükség. A cég szerint a jövő az olyan eszközöké, amelyeket az ember magán hordhat, bármikor, bárhonnan kapcsolódva magukhoz a számítógépekhez, vagyis az információs adatbázisokhoz például.

Kulcsszavak: mobiltelefon tudomány

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Utazási konferencia az Angyalok városában

XX. E-KERESKEDELMI KONFERENCIA BY SAMEDAY

2024. május 17. 14:47

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59