EU-űrkutatás - három konzorcium maradt versenyben a Galileo-koncesszióért

MTI Sajtóadatbank, 2004. február 9. 08:25
A Galileo nevű európai műholdnavigációs rendszer fejlesztését irányító közös vállalkozás három konzorciumot választott ki az üzemeltetési jog elnyeréséért folyó verseny első szakaszában - jelentette be az Európai Bizottság.

A most véget ért előválogatás eredményeként az Eutelsat (Eutelsat, Hispasat, LogicaCMG és AENA), az Inavsat (Inmarsat Ventures, EADS Space és Thales), valamint a Vinci Concessions, az Alcatel Participations és a Finmeccanica társaságokból álló konzorcium maradt versenyben. A koncessziós pályázatra jelentkezett csoportok mindegyike néhány vezető társaságból áll, amelyekhez a legkülönbözőbb ágazatokat képviselő számos kisebb vállalat - köztük pénzintézetek, illetve a műholdas rádiónavigáció alkalmazásaival foglalkozó cégek - társultak.

A bizottság nagyon bátorítónak ítélte az előszűrési szakasz eredményeit, amelyek azt bizonyítják, hogy a magánszektor hajlandó tetemes tőkét befektetni a Galileo-program megvalósításába. A három konzorcium egyikének sincsenek kétségei afelől, hogy a Galileo jelentős bevételeket tud termelni, s ezért beruházásaik tetemes hányadát készek saját forrásaikból finanszírozni.

A Galileo Közös Vállalkozás tavaly októberben írta ki a pályázatot a majdani üzemeltetés koncessziójára. A kiválasztási folyamat két szakaszban zajlik: a jelentkezők megszűrése után a második lépcsőben bonyolítják le a tulajdonképpeni versenytárgyalást. A vállalkozás és a bizottság illetékeseinek tájékoztatása szerint ez már a nyár elején elkezdődhet.

Brüsszeli számítások szerint a rendszer teljes kiépítése több mint 100 ezer munkahelyet teremthet, és évi 9 milliárd eurós üzleti lehetőségeket jelenthet az ebben szolgáltatások nyújtásával, illetve felszerelések szállításával bekapcsolódó vállalatok számára. A közös vállalkozás azt várja a koncessziós jog majdani elnyerőjétől, hogy a fejlesztési és telepítési szakasz összesen mintegy 2,2 milliárd eurósra becsült beruházási költségeinek a kétharmadát fedezze.

A koncessziós időszak magában foglalja a rendszer (2006-2007-re tervezett) üzembe helyezésének, majd várhatóan 2008-tól kezdődő működtetésének a szakaszát. A koncessziós szerződés alapján a megbízást elnyerő magánvállalkozás lesz felelős a Galileónak az előírt műszaki követelményekkel összhangban álló működtetéséért.

A gyakorlatban ez körülbelül 30 távközlési műhold Föld körüli pályára állítását, valamint a földi állomások hálózatának kiépítését és üzemeltetését jelenti. A koncesszió jogosultjának befektetései a rendszer szolgáltatásaitól remélt jelentős kereskedelmi bevételekből térülhetnek meg.

A Galileo az EU-tagországok eddigi legnagyobb szabású közös műszaki vállalkozása, amelynek egyik fő célja az, hogy Európa a műholdas helyzetmeghatározásban és rádiónavigációban függetleníthesse magát az Egyesült Államok GPS- (Global Positioning System) rendszerétől. Ez ingyenes ugyan, de a hadsereg ellenőrzése alatt áll. A Galileót alapvetően polgári alkalmazásokra szánják, szolgáltatásaiért pedig fizetni kellene.

Kulcsszavak: műhold

Színes ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Már most nézőrekordot állított fel a Hogyan tudnék élni nélküled?

Még messze a december 12-ei premier, de az érdeklődés folyamatosan nő az év lejobban várt magyar filmjének ígérkező Hogyan tudnék élni nélküled? iránt. A Demjén Ferenc slágereire felfűzött zenés romantikus vígjáték első előzetese egy hónap alatt elérte az 1 millió megtekintést, ami azért kiemelkedő, mert ezt eddig idén sem hazai, sem külföldi film nem tudta utána csinálni. Sőt erre az eredményre az elmúlt évtizedben egyetlen magyar film sem volt képes. 

2024. szeptember 4. 13:20

Utazási konferencia az Angyalok városában

A dinamizmust tükrözte az idei utazási világkiállítás, az IPW2024, és ezt sugározza a helyszín is: Los Angeles, Kalifornia.
 

2024. május 17. 18:51

Egy új tévé színt visz a mindennapokba

Ma már nemcsak azért vásárolunk televíziót, mert a sugárzott műsorokat szeretnénk nézni, hanem mert a forradalmian új készülékek számtalan lenyűgöző funkcióval lettek ellátva. Hozzájárulnak ahhoz, hogy magasabb szintre emeljük a tévézés élményét.

2024. április 28. 22:16

A múlt feltárása, a jövő segítségével!

Kevés izgalmasabb terület létezik a régészetnél. Vajon mi rejtőzik a régi idők, épületek falai mögött? Felfedezések, meglepetések sokasága, amire nem igazán lehet felkészülni. Egy ilyen terepmunkát azonban nem lehet csak úgy, ásóval elvégezni, és még Indiana Jonesnak is óriási segítség egy-egy digitális, innovatív, 21. századi eszköz!

2024. április 15. 18:46

Megéri-e az elektromos autózás?

Az elektromos autók használata ugyan már nem új keletű dolog, mégis még mindig nagyon megosztó témának számít. Vannak megrögzött ellenzői és szinte már vallásos áhitattal tisztelői is ennek a közlekedési eszköznek, de az igazság vélhetően valahol a kettő között lesz. Nagyban múlik ugyanis sok dolog azon is, hogy milyen felhasználói szokásaid vannak a mindennapokban. A következő cikkben azonban összegyűjtöttük az elektromos autózás néhány pozitívumát.

2023. június 19. 09:31

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Éppen most robban a hazai előfizetéses e-kereskedelem

2024. szeptember 24. 15:10

Ezek a MI legnagyobb veszélyei az oktatásban

2024. szeptember 17. 11:37

Techóriások özönlöttek a Városligetbe

2024. szeptember 13. 17:00

Belföldön az elmúlt 2 évben megduplázódott a nyári adatforgalom

2024. szeptember 9. 13:10