Kiegyensúlyozott évet zárt az Albacomp

Kovács Attila, 2004. február 25. 15:25

A hazai IT-piac növekedési mutatóját felülmúlva, közel 10%-os árbevétel növekedéssel zárta a 2003-as évet az Albacomp Rt. A cég mai sajtótájékoztatóján Laufer Tamás vezérigazgató értékelte a múlt évet, és adott számot az idei tervekről.

A 300 főt foglalkoztató székesfehérvári cég nettó árbevétele 2002-höz képest nőtt, 13,1 milliárd forint volt, várható adózott nyeresége 300 millió forint, ami viszont kevesebb, mint az egy évvel azelőtti (2003-ban három cégétől vált meg az Albacomp Csoport). "Kiegyensúlyozott eredményeinket mi sem mutatja jobban, mint az, hogy 2003-ban az Albacomp felkerült a Figyelő TOP 200 listájára és Magyarország három legnagyobb informatikai cége között tartják számon" - mondta a vezérigazgató.

A cég több nagyvállalati és államigazgatási projektben vett részt a tavalyi év során, mindezek közül is kiemelkedett a hazai egészségügy egyik legnagyobb informatikai fejlesztése az ÁNTSZ országos hálózatának megvalósítása. "2004 januárjától az Albacomp - a legnagyobb magyar számítástechnikai márkanévként - saját szerződéssel rendelkezik a központosított közbeszerzés keretében az Albacomp Activa márkájú számítógépes eszközök teljes termékválasztékának (PC, notebook, szerver, operációs rendszer) szállítására vonatkozóan" - jelentette be Laufer Tamás. Az Albacomp 2003 áprilisában kezdte meg saját összeszerelésű, Albacomp Activa Mobil noteszgépeinek értékesítését, amelyek a vártnál nagyobb sikerrel debütáltak a hazai piacon. 9 hónap alatt 3600 db-ot értékesítettek, és ezzel 6%-os piaci részesedésre tettek szert (ezzel a cég a legjobb négybe került itthon). Az Albacomp Activa Mobil a Sulinet Expresz program egyik legkedveltebb márkája, a program során 2003-ban értékesített noteszgépek 50%-át az Albacomp modelljei tették ki. A múlt évben tovább nőtt a szolgáltatási terület, így jelenleg a hardvereladás - szolgáltatások aránya a teljes bevételben 70-30 százalék (idei terv 60-40, 2005 után 50-50 százalék).

"Az EU csatlakozással remélhetőleg tágabbra nyílnak az európai kiskereskedelmi piacok kapui is az Albacomp előtt. 2003-ban 3000 db PC-t értékesítettünk Nyugat-Európában, ennek jelentős növelésére törekszünk 2004-ben, mind a PC-k, mind a noteszgépek esetében" - jelentette ki Deme Csaba az Albacomp Rt. kereskedelmi és marketing vezérigazgató-helyettese. "Dinamikus növekedést várunk a mobil eszközök hazai piacán is, a noteszgépek esetében 10%-os piaci részesedés elérése a cél" - tette hozzá Deme Csaba.

2004-ben tovább erősítik a szolgáltatási területeket, különös tekintettel az információ-biztonsággal, a fejlesztéssel valamint a tanácsadással foglalkozó részlegekre. Céljuk továbbá stratégiai együttműködés kialakítása hozzájuk hasonló cégekkel az EU-ban, együttműködő szakértői cégeket is keresnek. 2003-ban már az ország egyre több pontján, a legkülönbözőbb helyeken (önkormányzatoknál, bevásárlóközpontokban, rendezvényeken - Forma 1, Művészetek Völgye) lehetett találkozni az Albacomp által fejlesztett eInfopont érintőképernyős terminálokkal. 2003 egyik legnagyobb megállapodása a McDonalds-szal kötött szerződés volt, amelynek keretében 2004 év végéig összesen 80 terminált telepítenek majd az étteremlánc üzleteiben.

2004-ben az Albacomp 10 százalékos forgalombővüléssel számol. Laufer szerint a csoport 4 milliárd forint árbevételt realizált tagja, a SZÜV a jövőben legtöbbet az oktatás terén segíthet eredményesen, míg a kereskedelmi jellegű szolgáltatásait várhatóan egységesítik az Albacomp kereskedelmi területeivel.

Kulcsszavak: Albacomp +céginfo +mérleg

Június 11-én ismét megérkezik Magyarországra a Startup Safari Budapest

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 21:39

Jön az év legnagyobb innovációs és startup fesztiválja

A 2015-ben indult Startup Safari Budapest hazánk egyik legnagyobb startup konferenciájaként idén ismét megnyitja kapuit, június 11-én 12 helyszínen közel 100 előadással és interaktív programmal várja az érdeklődőket, melynek során számos hazai szakember mellett nemzetközi előadókkal élőben is lehet majd találkozni és kérdezni tőlük. Nemcsak üzleti, hanem mélyebb technológiai és innovációs témákkal foglalkozik az esemény, angol és magyar nyelven egyaránt.

2024. május 16. 19:47

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Bővíti a napenergia-kapacitást üllői gyártóüzemében a Lenovo

Új, a nagy teljesítményű számítástechnikai (HPC) innovációkat ellátó napelemeket telepített a Lenovo üllői gyártóüzeme. A vállalat 2023 októberében átadott létesítményében működő globális innovációs központja ezáltal azt is biztosítja, hogy az ügyfelek 100%-ban napenergiával tesztelhessék a HPC-munkaterhelést.

2024. május 16. 16:57

Ezekkel a gumikkal télen is biztosan célba ér a fuvar!

A Bridgestone, a prémium gumiabroncsok és fenntartható mobilitási megoldások globális vezetője bejelentette új prémium téli gumiabroncsát kisteherautók számára. A Bridgestone a Duravis Van Winter ENLITEN-nel a kisteherautó-flották tulajdonosait támogatja a mindennapi téli felhasználás közben, amellett, hogy segít csökkenteni a teljes tulajdonosi költségüket (azt, hogy a termék a teljes élettartama alatt mennyibe kerül a vállalkozásnak).

2024. május 16. 16:22

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38