3GSM visszhang: a WiFi és a VoIP együtt fog igazán szárnyalni

Zsadányi Pál, 2004. március 14. 14:51
A február végén tartott 3GSM mobilkommunikációs konferencia egyik legjelentősebb mondanivalója, hogy a VoIP IP telefónia mellett még soha ennyire nem álltak ki a kommunikációs operátor cégek, mint most. Ugyanez a helyzet a rádió-LAN technológia támogatottságával is. A piaci elemzők szerint a kettő kombinációja lesz az igazi siker, ami viszont alapvetően rendezheti át az egész telekommunikációs ipart (vezetékest és mobilt, egyaránt), az alkalmazók jelentős előnyére. És valami készül Bill Gates vegykonyhájában is.
Bár a mai kommunikációs rendszerek háttér-infrastruktúrája még alapvetően más (ATM, FR, TDM, GSM stb.), a végponttól végpontig IP alapú kommunikációs rendszerek eljövetele egyre világosabban bontakozik ki a korábbi irányzatok dzsungeléből (nem, mintha a cikkíró örülne neki, de az egységes rendszer mégiscsak vonzóbb, mint a szerteágazó, avítt technológiák toldozott-foldozott halmaza). Az IP adatkapcsolatokon átmenő hangátvitel ebben csak a jéghegy csúcsa, de - képletesen - akár újra maga alá fagyaszthatja az egész jéghegyet is. Már csak az hiányzik, hogy operációs rendszerekkel kiosztott alapelem legyen a totális IP alapú kommunikáció, jobban megvalósítva az integrált kommunikációs szolgáltatások koncepcióját, mint azt valaha az ISDN szabvány megálmodói elképzelték. A Microsoft - a jelek szerint - pont ebben mesterkedik, méghozzá a legutolsó szabványokra alapozottan.

A végpontok közti IP kommunikációs csatornák eleinte csak a digitális tartalmak hordozása terén jelentkeztek a korábbi gerinchálózati technológiák helyettesítőjeként, mert a relatíve alacsony csomagkapcsolt átviteli sebesség korlátozta a rajta átvihető tartalmat. Az előre lépés talán a fényszálas rendszereken megvalósítható nagy sebességű IP átvitellel kezdődött (SONET, FDDI, F-Ethernet). Aztán jött a rézdróton is működő 100 Mbps sebességű gyors-Ethernet, majd a Gigabites Ethernet. Ma már a Terabites IP-csöveknél tartunk. Ezeken a nagy sebességű, szakzsargonnal, széles sávú, gerinceken át azután reálisan megvalósíthatóvá vált, a digitális adatokon túl, a multimédia tartalmak átvitele is.

IRC és csoportmunka a hálón

Ezt alapozta meg az IRC protokoll megjelenése a világhálón, ami ma a csevegő ifjúság dühöngő szobájának az alapja. Ennek nyomán alakultak ki a kooperációs feladatok online támogatására szolgáló rendszerek (csoportmunka, konferenciák, közvetlen üzenetváltás, hang- és videolevelezés stb.). És azután jött az igény Bell és Puskás Tivadar találmányainak, a telefonnak és a telefonközpontnak a megreformálására is.

Kulcsszavak: WLAN GSM Wi-Fi

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36