3,6 GHz-en új WiFi sávot nyit az FCC, és támad a WUSB

Zsadányi Pál, 2004. április 17. 14:16
Mint a Slashdot Headlines hírlevél legutóbbi száma írja, a 3,6 GHz-es hullámsávban 50 MHz szélességű új, nem licencköteles sávot akar nyitni a rádió-LAN-ok (WLAN) számára az amerikai hírközlési szabályozó hatóság, az FCC. Közben jelentős lendületet vett a WLAN alapú USB interfészek terjedése is, ami ugyancsak indokolja újabb szabad, zsúfolatlan sávok meghódítását.
WLAN-sávbővítések

Mint azt a cikkíró már több cikkében is elemezte, a jelenlegi fő WLAN sáv dugig zsúfolt, és újabb szabad sávok kijelölése már vagy két éve napirendre került a nemzetközi szabványtestületekben. Az FCC lépése nyilván jelentősen előmozdíthatja az ügyet. 50 MHz ugyan nem túl nagy (a hadiipar által elzabált hatalmas sávszélességekhez képest!), de ha csendesebb zónában van, mint a mikrohullámú sütők és más közszükségleti és orvostechnikai cikkek zajától zsúfolt 2,4 GHz-es 802.11b sáv, akkor csak örülni kell neki. Az FCC az új zónában egyébként jóval nagyobb sugárzási szinteket engedne meg, mint ami a jelenlegi WiFi eszközökre vonatkozik, tehát nagyobb távolságokon is használható lesz, mint a korábbi WiFi WLAN-ok, amelyeket eredetileg csak helyiségeken belüli használatra terveztek. Kedvezőbb az új sáv esetében a frekvenciatartomány is, legalább is a WiFi jelenlegi 5 GHz-es tartományához képest, ami jóval kisebb távolságokig használható hatékonyan.

Az ITU több, vagy 3-4 felszabadítandó sávtartományt is emleget, egyebek közt a nagyobb távolságú (30-50 km) vidéki körzetek (rurális hálózat) besugárzására alkalmas alacsonyabb frekvenciasávokban is. Ilyeneket használnának például indián rezervátumok, hagyományőrző marhapásztor farmok, afrikai szavannák, hegyvidékek stb. világhálós ellátására. A hazai vidéki, mezőgazdasági területeinknél is hasonló szolgáltatás jöhet számításba, aminek azonban a vezetékes szolgáltatók valószínűleg nem nagyon örülnének.

Egyébként, manapság a WLAN-ok kapcsán a két legnagyobb téveszme a következő: 1. a WLAN eszközök drágák, 2. a WLAN hálózat nem biztonságos. Már egyik sem igaz! Az eszközök ára rohamosan csökken, és mindegyik fontos operációs rendszert kiegészítették fokozott WLAN védelmi algoritmusokkal. A szabványok is egyre stabilabbak, úgyhogy már vannak bevált telepítési technológiák. Amerikában már olyan verseny is elindult, hogy melyik a legkevésbé drótos vállalati vagy intézményi környezet. Az élen az egyetemi kampuszok haladnak, de már profi ipari szereplők is ott vannak a toplistában, élükön repülőterekkel, pályaudvarokkal, de már kommunikációs szolgáltatókkal is. A magyar helyzet is alakulgat.

Érdemes megjegyezni, hogy míg a magyar parlamentben a képviselők, szemmel láthatóan, még a drága pénzen bevásárolt laptopokat sem használják, addig az osztrák parlamentben WiFi WLAN hálózat működik a teremben. Mikor lesz alkalmassági kritérium egy magyar országgyűlési képviselő esetében legalább az ECDL diploma megléte, és a számítógépek rutinszerű használatának az ismerete? Emellett borzasztó, hogy Magyarországon évente ki kell irtani egy egész kiserdőt, mert az Országgyűlés még mindig papír alapon működik, a nem erre tervezett alsóházi padsorok asztalkáin tornyosuló, kezelhetetlen papírhalmazokkal. Miért nem ezzel foglalkoznak a környezetvédők?

A WLAN USB, avagy WUSB

Ezt a hírt is a Slashdot Headlines hírlevél hozta. A vitafórumára érkezett téma kifejti, hogy a WUSB a 480 Mbps sebességű korábbi drótos USB csatornát akarja megvalósítani, méghozzá 127 eszköz egyidejű támogatásával. Akkor mi a fenét csináljunk a Bluetooth-szal? Az egész 3G és 4G sorsát megkérdőjelezi ez az interfész. A WiFi - WLAN IP gőzhenger, VoIP nettelefonnal kombináltan, egyre jobban felborítja az egész eddigi kommunikációs fejlődési elképzeléseket.

A Wireless IP az egész kommunikációs technológiát újraírhatja. Különösen, ha Amerika is beszáll a ringbe. Eddig ugyanis az amerikai ipari elemzők a WiFi terjedését csak európai heppnek tartották. Mondtak ők már ilyesmit annak idején az ISDN-ről is, aztán amikor Amerikában beindult a használata, meg sem állt az xDSL szélessávú technológiákig. Az FCC sávbővítési kezdeményezése, ráadásul, az egyébként mindig tetű lassú hatóságok körében jelent figyelemre méltó elmozdulást! Miért lenne törvényszerű, hogy egy szabályozó hatóság csak a fejlődés kerékkötője lehet? És nálunk?
Kulcsszavak: WLAN Wi-Fi

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Telefonunk biztonsága a személyes biztonságunk

Az okostelefonok óriási segítséget jelentenek a hétköznapokban, és a munkától kezdve a szórakozáson át a pénzügyekig mindent intézhetünk rajtuk. Ezzel együtt azonban komoly veszélynek is kitehetjük magunkat – már ha nem figyelünk arra, hogy óvjuk a személyes adatainkat, és illetéktelenek ne férhessenek hozzá készülékünkhöz. Az alábbiak figyelembevételével nemcsak eszközünktől, hanem személyes adatainktól is távol tarthatunk másokat.

2024. május 11. 17:10

Vissza a valóságba a Nokia 3210-zel

25 évvel az eredeti megjelenése után a Human Mobile Devices (HMD) idén újra elhozza a legendás Nokia 3210-et – most megújult, izgalmas "Y2K" arany, tengerkék és sötétszürke színekben. A cél pedig ezúttal sem más, mint összekötni az embereket – csakhogy ezúttal a képernyőtől való elszakítással.

2024. május 8. 15:57

A Rakuten Viber itthon is bevezeti a hívószám azonosítást Android felhasználói számára

A Rakuten Viber, a privát és biztonságos üzenetküldés és hangalapú kommunikáció globális vezetője bemutatja új hívóazonosító funkcióját, amely nemcsak megvédi a felhasználókat a spamektől, de segítségével a felhasználók maguk dönthetik el, hogy mikor válaszolnak ismeretlen hívásokra. A hívószám-azonosító funkció mostantól Magyarországon is elérhető az Android-felhasználók számára, így ők is élvezhetik az ezzel járó hatékony spam-védelem előnyeit. A hívószám-azonosító funkciónak köszönhetően a Viber-felhasználók egy figyelmeztető üzenetet kapnak a Vibertől, amikor ismeretlen számról érkezik a hívás, amit a rendszer „biztonságosnak” vagy „potenciálisan spamnek” jelöl. 

2024. május 7. 20:30

Megérkeztek a HMD legújabb nyomógombos telefonjai

Ínycsiklandó tech csemegével készült a Human Mobile Devices (HMD), a ​ vállalat ugyanis épp most mutatta be legújabb kreációját, egy különleges klasszikus telefonokból álló válogatást a Nokia 215 4G, a Nokia 225 4G és a Nokia 235 4G készülékekből. A három kis nyomógombos csoda a szivárvány színeiben érkezik, 23 990 Ft fogyasztó árról indulva.

2024. május 1. 16:10

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36