EU: A bővítéssel lehetőség van egy dinamikus digitális gazdaság kialakítására

Az EICTA köszönti a 25 tagú Unió erősödő digitális gazdaságának szereplőit

forrás Prim Online, 2004. május 5. 14:12
Az EICTA, az európai infokommunikációs és fogyasztói elektronikai szakmát képviselő szervezet vezetője jókívánságait fejezte ki a tíz új tagállamnak Európai Uniós csatlakozásuk alkalmából.
„A bővítés komoly lehetőséget kínál arra, hogy kialakítsunk egy dinamikus digitális gazdaságot Európában” - véli Andy Mattes, az EICTA elnöke. „Az új tagállamok gazdasága és kommunikációs infrastruktúrája lenyűgöző tempóban fejlődik, így hisszük, hogy integrációjuknak köszönhetően az EU erősebb és versenyképesebb lesz.”

A csatlakozó államok infokommunikációs iparága (IKT) jelentős piac. A 2004-es becsült éves forgalma 41,7 milliárd euró, ami éves szinten 8,1 százalékos növekedést jelent. Ezek a digitális gazdaságok azonban még nem elég érettek, hiszen az információs társadalmi technológiák elmaradnak az EU átlagtól. A növekedés üteme alapján még sok munkára és befektetésre van szükség, hogy az új tagállamok elérjék a jelenlegi EU-átlagot.

„A digitális technológiák alkalmazása és felhasználása létfontosságú, hogy megvalósuljon a teljes gazdasági és társadalmi integráció, miközben a kibővült Európai Unióban a kulturális sokszínűséget is ösztönöznünk kell” - folytatja Andy Mattes. „Közép- és Kelet-Európában sokat fejlődött a távközlési piacok liberalizációja. A távközlési berendezések mind a 15 tagú, mind a 25 tagú EU-ban a három legfontosabb exportcikk között szerepelnek. A statisztikák azt mutatják, hogy a személyi számítógépek, mobiltelefonok és Internet hozzáférések száma a 15 tagú EU-hoz képest nem sokkal alacsonyabb az új tagállamokban, és meg vagyunk győződve arról, hogy a szakadék hamarosan bezárul. Én személy szerint nagyon biztatónak találom, hogy az új tagállamok kormányzata megértette és elfogadta a digitális szolgáltatások használatát a közigazgatásban.”

Az EICTA komoly segítséget nyújtott az új tagállamok infokommunikációs szektorainak a csatlakozási folyamat során. Az EICTA sikeresen irányította az EU által finanszírozott ELECTRANET projektet, amelynek keretében 9 nemzeti szakmai szervezetet és tagjaikat készítettük fel az EU tagság mindennapjaira.

Az elmúlt évben az EICTA emellett technikai segítséget és szakmai tanácsot nyújtott Csehország, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Szlovákia, Lengyelország, valamint a várhatóan 2007-ben csatlakozó Bulgária és Románia szakmai szervezeteinek. Az IKT / fogyasztói elektronikai ipart érintő közösségi jogalkotással (acquis communautaire) kapcsolatos ismeretekről átfogóan tájékoztató ELECTRANET program intenzív képzések, workshopok és konferenciák útján nyújtott segítséget a szervezetek képviselőinek ahhoz, hogy megértsék az EU jogalkotási folyamatát és rájuk vonatkozó részeit. Az ELECTRANET alapját az a projekt képezte, amelyet az EICTA közép- és kelet-európai partnerszervezeteivel együtt 2000. júliusa és 2002. szeptembere között bonyolított le.

Az új tagállamokat az EICTA fő irányítótestületében két igazgatótanácsi tag képviseli: Dr. Kóka János, az IVSZ elnöke és Marek A. Wosko, a lengyel KiGEIT felügyelő-bizottságának tagja.
Kulcsszavak: EICTA trend EU

Trend ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A FŐTAXI a Formula 1 Magyar Nagydíj hivatalos szállítópartnere

2024-ben immár 39. alkalommal rendezik meg a Formula 1 Magyar Nagydíjat. A Hungaroring Sport Zrt-vel kötött megállapodás értelmében a július 21-én tartandó viadal hivatalos és kizárólagos személyszállító partnere a legnagyobb múltú hazai taxitársaság, a FŐTAXI lesz. A megállapodás célja, hogy a látogatók és a partnerek egyszerűen és biztonságosan jussanak el a Hungaroringre és haza. 

2024. május 15. 12:59

Protechtor Future Summit: Az AI exponenciálisan fejlődik, amire az emberi agy egyszerűen nincs felkészülve

Két borzasztóan aktuális és forró témáról beszélgettek neves és elismert hazai gondolkodók a Protechtor Future Summit üzleti és tech vezetőknek szóló inspirációs eseménysorozat tavaszi alkalmán. A mások mellett Király Júlia, Dr. Oszkó Péter vagy Dr. Tilesch György MI-szakértő nevével fémjelzett panelbeszélgetéseken a szakértők egyrészt a mesterséges intelligencia társadalmi igazságoságra és kultúrára gyakorolt hatását, másrészt az örök élet és a biológiai óra visszafordíthatóságának kérdését vizsgálták.

2024. május 15. 09:57

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38