Norvégiában már mobilon nézik a TV-t

Milkovits Gábor, 2004. június 27. 19:12
A Norvég közszolgálati televízió napi 24 órában műsorokat sugároz mobiltelefonos felhasználók számára. Az adásokkal egyelőre a mobilosok tv-nézési hajlandóságát kívánják tesztelni.

A norvég televízió saját műsorának közvetítésén kívül speciális tartalmakat, például óránkénti külön hírcsokrot is kínál mobiltelefonos nézőinek. Elmondásuk szerint amennyiben a piac felfut, további, külön a mobilosoknak szánt szolgáltatások beindítását is tervezik. A visszajelzések egyelőre kedvezőek - a mobiltelefonos műsorszórás első 8 órájában mintegy 2000 klipet töltöttek le készülékeikre a felhasználók. A kísérleti adásoknál 3GP szabvány technológiát alkalmaznak, így bármely hálózathoz tartozó, mozgóképes megjelenítésre alkalmas készülékkel rendelkező felhasználók élvezhetik azokat, külön médialejátszó szoftver letöltése nélkül. A televíziós társaság egyelőre ingyenesen kínálja műsorait a mobilszolgáltatóknak, a felhasználóknak azonban 30-50 euró közötti letöltési díjat kell érte havonta befizetniük. A norvég tévések kedvező folyamatokat jósolnak a közeljövőre, melyek szerint 2005-re már az új mobiltelefonok 80%-a rendelkezni fog médialejátszó alkalmazással, maguk a hálózatok pedig egyre gyorsabbak és jobb minőségűek lesznek.

A brit BBC szintén kínált már különféle archív műsorokat mobilcégeknek, tavaly például a Vodafone előfizetői tölthették le maguknak a sikeres Waczak Szálló televíziós sorozat egyes részeit. A BBC képviselői elmondták, hogy jelenleg is tárgyalásokat folytatnak az összes nagyobb mobil távközlési céggel további szolgáltatások nyújtásáról.

Kulcsszavak: televízió mobilszolg

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

A kiberbűnözők piszkos játéka: 9+1 kibertámadás a sport világából

2024. június 12. 11:43

Elstartolt a Startup Safari Budapest 2024

2024. június 10. 11:40

Marad-e az AI homály a vállalkozások körében?

2024. június 3. 13:02

Az Everguest szoftvere felforgatja a turizmus állóvizét

2024. május 27. 17:30