Szabad út a Motorola WiFi-GSM mobiltelefonjának

Milkovits Gábor, 2004. július 6. 21:01
Az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság (FCC) hozzájárulását adta ahhoz, hogy a Motorola forgalomba hozza integrált WiFi-GSM alapú mobiltelefonját.
A Motorola CN 620-as WiFi-képes (802.11 a, b és g), négysávos (850, 900, 188 és 1900 MHz-es) GSM készülék lesz az első olyan mobiltelefon, amely lehetővé teszi, hogy a felhasználók a vezeték nélküli, helyi szélessávú WLAN hálózat által lefedett területet elhagyva a GSM hálózaton megszakítás nélkül folytassák a megkezdett kommunikációt. Ugyanez visszafelé némileg korlátozottabban, csupán a felhasználó céges hálózata által irányított hívások esetén működik majd. A Motorola az új telefont kifejezetten vállalati ügyfeleknek szánja. A cég tervei szerint a vezeték nélküli internetes telefonálással ügyfeleik jelentős költségeket takaríthatnak meg; ugyanakkor pont ez az, ami érdekellentétet szülhet a gyártó és legjelentősebb vásárlói, a mobilszolgáltatók között. A megoldás sikerét ezen kívül olyan komoly technikai problémák is gátolják, mint a drága és nagy energiaigényű készülékek, illetve a WiFi telefonos szolgáltatás egyelőre meglehetősen rossz minősége.

Nemrég a British Telecom egy a mezei fogyasztóknak szánt, integrált helyi hálózati/GSM konstrukció tervével állt elő, ám a Bluephone elnevezésű szolgáltatás a WLAN szabvány helyett Bluetooth technológiát használ. A BT illetékesei ugyanakkor nem zárták ki, hogy a jövőben a WLAN is szerepet kaphat terveikben.
Kulcsszavak: Wi-Fi mobiltelefon Motorola

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38