A Motorola bemutatta WiFi/GSM mobiltelefonját

Milkovits Gábor, 2004. július 27. 13:55
A Motorola bemutatta CN 620-as mobiltelefonját, amely a kommunikáció fenntartásával, akadálytalanul képes átváltani a mobiltelefonos GSM és a vezeték nélküli szélessávú WiFi internetes hálózatok között.
A Texas Instruments WiFi csipjeivel működő készülék legkorábban ősztől, legkésőbb pedig 2005 elején kerül majd piacra, miután a hónap elején az amerikai Szövetségi Távközlési Bizottság is hozzájárulását adta a forgalmazáshoz. A hibrid telefon a technológia kínálta más előnyök mellett jelentős költségmegtakarítást is jelenthet a felhasználók számára. A WiFi segítségével ugyanis a VOIP internetes telefonos technológia egyfelől lehetővé teszi a hagyományos, összetettebb és magasabb díjszabású vezetékes hálózatok megkerülését, másrészt a nagyobb sávszélesség a forró pontok mintegy 100 méteres körzeten belül jóval nagyobb mennyiségű információ gyors letöltését támogatja, mint az 50-500 kb/s-os sebességű mobilhálózatok. A Motorola mellett egyébként a Hewlett-Packard és az NEC is hasonló termékek fejlesztésén dolgozik, ám a szolgáltatók több probléma, például a megfelelő díjszabás kialakításának nehézsége miatt egyelőre enyhén szólva nem lelkesednek az ilyen hibrid készülékekért. Könnyű belátni, hogy egy mobilcég nem szívesen támogat olyan szolgáltatást, amelynek egyik fő eleme, a jóval olcsóbb, vagy akár ingyenes WiFi kapcsolaton keresztül történő VOIP internetes telefonálás éppen a több pénzt hozó hagyományos mobilhívások számának radikális csökkenésével jár.

Nem véletlen, hogy a Motorola CN 620-as esetében is még bizonytalan, hogy mely mobilszolgáltatók fogják forgalmazni a mobiltelefont. A szolgáltatás nyilvánvaló előnyei, illetve a piac hagyományos lelkesedése a legújabb technológiák iránt ugyanakkor valószínűleg mégis fontos helyet biztosít a jövőben az ilyen készülékeknek a mobilkommunikációban, főleg, ha a technológia fejlődése lehetővé teszi majd az elérhetőbb árú WiFi/GSM hibrid mobiltelefonok megjelenését is.
Kulcsszavak: Wi-Fi mobiltelefon Motorola

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38