A Sun és a Dell sikeresen terjeszkedik a gyarapodó szerverpiacon

Milkovits Gábor, 2004. augusztus 30. 22:00
A Gartner elemzése alapján az idei második negyedévben tovább növekedtek a szervereladások, miközben a Sun és a Dell a versenytársak rovására megnövelte piaci részesedését.
A Gartner szerint az áprilistól június végéig terjedő időszakban 1,6 millió szerverszámítógépet értékesítettek világszerte, ami éves szinten 24,5%-os gyarapodást jelent. A gyártók közül a Sun Microsystems produkálta a legnagyobb arányú, 38,4%-os növekedést, de a Dell is megnövelte piaci részesedését a vizsgált időszakban. Az eladott szerverek számát tekintve továbbra is a Hewlett-Packard vezet, ám ők a tavaly ilyenkori adatokhoz képest csak 22,7%-kal forgalmaztak többet, ráadásul az üzletágból származó jövedelmük 5%-kal csökkent, ami három vállalati vezető állásába került.

Eközben tovább folytatódott az olcsóbb Linux- és Microsoft Windows-alapú szerverek térhódítása a Unix gépekkel szemben – előbbiek terén eladott darabszámra 61,6%-os, a bevételek alapján pedig 51,6%-os növekedést realizáltak a forgalmazók. Az a tény, hogy a Dell éppen az ilyen szerverekre specializálódott, nagyban hozzájárult a cég piaci térnyeréséhez. Az említett olcsóbb kategóriában főként az Intel Xeon processzoraival felszerelt szerverek voltak sikeresek, habár az utóbbi egy évben az AMD Opteron készülékek is jól szerepeltek. Ezzel szemben a cégek Unix-alapú masinák forgalmazásából származó bevételei éves szinten 4%-kal visszaestek.
Kulcsszavak: szerver Sun

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55