WinFi, avagy a rádió a nyerő a drótosokkal szemben

Zsadányi Pál, 2004. november 26. 16:35
Fordult a világ a LAN-hálózati arénában is. A beruházók a múlt negyedévben már többet költöttek rádiós eszközökre, mint akármilyen kábelesre. Többet csak a celluláris mobileszközökre költöttek, így a rádiós technológiák fölénye nyomasztóan nagy.
TNS Telecom-felmérés

A tanulmány szerint ez a fejlemény a WLAN-piac egészét gyorsíthatja, mert a rádiós technológiák arányának növekedése a WiFi elfogadottságára is kihat. Ráadásul a WLAN és mobilkommunikációs technológiák integrációja is fokozottan tör előre.

Az elemzés szerint az amerikai háztartások 70 százalékában van rádiós mobilkészülék. A telekommunikációra az elmúlt negyedévben költött összegekben a mobilok aránya 30 százalék volt, míg a drótosoké csak 29, és ez 3 százalékkal kevesebb, mint az előző negyedévben. Ezzel együtt a rádió-LAN szolgáltatások még mindig messze a rádiós mobilszolgáltatások mögött kullognak. A nethasználóknak jelenleg 15 százaléka használt WLAN belépő pontot (hotspot), a háztartások közül pedig 11 százalék jelezte, hogy mind mobilt, mind WLAN-t használt, és mindössze 8 százalékuk tart ki egyedül a WLAN mellett.

Reakciók


Ezek fényében vannak, akik kétségbe vonják, hogy a rádiós mobilkommunikáció bővülése jelentősen kihat a WiFi terjedésére. Főként a celluláris jövő hívei mondják ezt. Felhántorgatják a WiFi hibáit, a leszakadásokat és a szűk frekvenciatartományokban fellépő túlzsúfoltságot stb. A WiFi hívek viszont tapsolnak a hírnek. Főként a rádió-LAN-os hangátviteltől (VoWiFi) várnak nagy előre lépést. A kormányzattól pedig a sávok bővítését!

A Jupiter Research duál celluláris és WiFi mobileszközök megjelenését jósolja, de ezzel már elkésett. A piacon már vannak ilyen eszközök, mivel a Texas Instruments már több mint egy éve gyárt olyan morzsát, ami mindkét áramkört együtt tartalmazza, megalapozva ilyen készülékek gyártását. Tény, hogy a világhálón már több kis hálózati marketingprogramban is elkezdtek hirdetni ilyen duál eszközöket ez év tavasza óta.

Azért az amerikai háztartásoknak még mindig 96 százaléka fenntart hagyományos fix telefonvonalat. A házon és szobán belüli WiFi használat azonban gyorsan bővülni látszik, vélhetően a játékkonzolok, más elektronikus eszközök és számítógépek kényelmesebb kezelhetősége miatt. Ez indukálja a háztartáson kívüli WiFi használatot is.
Kulcsszavak: Wi-Fi WLAN

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36