Origo-téka: online videotéka az Axelerótól

forrás Prim Online, 2004. november 30. 16:20
Az Axelero Internet 2004. december 1-jén indítja el Magyarország első internetes video-on-demand szolgáltatását [origo]téka néven.
Az online megtekintést (streaming-et) lehetővé tevő megoldásnak köszönhetően a filmkedvelők az internet segítségével néhány perc alatt „kikölcsönözhetik” a kiválasztott filmet, amelyet 24 órán keresztül tetszőleges alkalommal nézhetnek meg számítógépükön. A hazánkban ily módon egyedülálló - és világviszonylatban is újnak számító - szolgáltatást jelenleg a legalább 1 Mbit/s sávszélességgel és Axeleros e-mail címmel rendelkező ADSL előfizetők vehetik igénybe. Az Axelero Internetnek 130 film értékesítésére van felhasználói joga - köztük nagyjátékfilmekre és felnőtt tartalmú filmekre -, de a választék hazai és nemzetközi tartalomszolgáltatók bevonásával már a közeljövőben tovább bővülhet.

A [origo]téka a Video-on-Demand (VoD, „videó egyéni lekérésre”) megoldáson alapul, amelynek keretében a szolgáltató online módon, szélessávú kapcsolaton keresztül juttat el egy kiválasztott filmet egyetlen felhasználó számítógépére. A mozizáshoz a videomagnóknál megszokott, a lejátszást, megállítást, illetve előre és hátra „tekerést” lehetővé tevő gombok állnak rendelkezésre. A számítógépek összeköthetők a tévékészülékekkel is, így a filmek hagyományos módon is megnézhetőek. Fizetni filmenként kell, egyszeri díjfizetés fejében a felhasználó 24 órán keresztül tetszés szerinti időben és alkalommal nézheti meg a filmet, ugyanúgy, mint egy hagyományos kölcsönzőből kivett videokazetta esetén.

Az új szolgáltatás népszerűsítésére az Axelero Internet minden új regisztrált [origo] téka felhasználónak egy ajándékkupont (pontosabban egy kódszámot) rejtő elektronikus levelet juttat el, amellyel az év végéig megnézheti ingyen az [origo] téka egyik mozifilmjét. Regisztrálni csak olyan e-mail címmel lehetséges, amely egy legalább 1 Mbit/s sávszélességű ADSL csomaghoz tartozik.

Az elmúlt hónapokban az Axelero Internet megállapodásokat kötött a tartalom-tulajdonosokkal, valamint kialakította a szolgáltatás technikai hátterét biztosító informatikai rendszereket, amelyek a filmek védett formátumban történő vetítését teszik lehetővé.

Az induláshoz a Budapest Filmmel, valamint független magyar producerekkel születtek megállapodások, így kezdetben 130 mozifilm és felnőtt (erotikus) film lesz elérhető a kínálatban. A tartalom a későbbiekben folyamatosan, hetente bővülni fog új filmekkel.
A filmek közötti válogatás online katalógusból lehetséges. Kereshetünk műfaj, cím, szereplő, sőt még a gyártás éve szerint is, hallgathatunk a szerkesztők ajánlatára, vagy dönthetünk az előzetesek megnézése után.

A szolgáltatásért három módon lehet fizetni. Az Axelero számlán történő fizetést a vállalat ügyfelei vehetik igénybe: az ügyfélszám és egy egyedi azonosító megadásával az ellenérték a havi internet számlán jelenik meg. Emellett lehetőség van biztonságos bankkártyás fizetésre is, a harmadik lehetőség pedig a T-Mobile Magyarország Rt. Mobil Vásárlás szolgáltatása, amellyel a mobilszolgáltató ügyfelei élhetnek: a szolgáltatást egy SMS-ben történő jóváhagyást követően az előre feltöltött m-com egyenlegük vagy m-com számlájuk terhére vehetik igénybe.

A filmek ára az eltérő költségek miatt a fizetési módoktól és kategóriáktól függően változik. A 24 órás időtartamra Axelero számlás vagy bankkártyás fizetés esetén a normál kategória filmjei 590 Ft-ba, míg a felnőtt kategória filmjei 790 Ft-ba kerülnek. Ugyanez T-Mobile Mobil Vásárlás esetén 100 forinttal drágább, azaz 690 illetve 890 Ft.

Az [origo]tékából kikölcsönzött filmek nem tölthetőek le a felhasználó gépére, azok egy központi szerverről elérhetőek (streaming) az ADSL hálózaton keresztül. A rendszer a Windows Media Video formátumot használja, amelyet a Microsoft Digital Rights Management („DRM”) rendszere véd az illegális felhasználástól.
Kulcsszavak: onlineszolg film videó Origo

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50