Lengyel Linux-fürtöt mutattak be

forrás Prim Online, 2004. december 26. 18:10
Az Intel, 12 lengyel akadémiai központ és a Czestochowa Műszaki Egyetem - mint a projekt koordinátora - bemutatták a nemzeti Linuxfürtöt - a CLUSTERIX-et. A földrajzilag szétszórt hálózat 802 Intel Itanium 2 processzort tartalmaz, így ez Európa egyik legnagyobb teljesítményű szuperkomputere.
"A CLUSTERIX használatával a tudósok, tanulók és vállalkozások képesek lesznek többféle módon kihasználni a tartalékokat, hiszen nekik általában nagy számítástechnikai igényeik vannak. A földrajzi elhelyezkedés sem fontos kritérium többé - a fürt által lehetséges a tartalékok, szolgáltatások és alkalmazások hozzáférése, minden hálózati felhasználó számára - az országban bárhol " - mondta a projekt vezető professzora, Roman Wyrzykowsky, a Czestochowa Műszaki Egyetemről. "A legfontosabb dolog azonban az, hogy a projekt megvalósítása újabb bizonyíték a lengyel akadémiai közösség szakértelmére."

"A Clusterix projekt több mint a lengyel akadémiai közösség egyedi kezdeményezése, hiszen nemzetközi szinten is innovatív megoldást jelent. Ezért az Intel Corporation a projekt támogatása mellett döntött" - mondta Pawel Gepner, az Intel EMEA régiós architektúrákért felelős specialistája.

A fürt teraflopban mért teljesítménye (egy teraflop megegyezik egy másodperc alatt történő 1012 lebegő pontos művelettel) 4,4 teraflop. A CLUSTERIX-et tudományos célokra használják majd, többek között jelenségek modellezésére (például a termomechanika terén), összetett szimulációkra (például a véráram), vizualizációra, a proteinstruktúrák előrejelzésére, molekuláris chipek tervezésére.

Az országos Linux fürt kifejlesztői hangsúlyozzák, hogy az innovatív rendszer sikeres megépítése annak volt köszönhető, hogy tökéletes szinergiát tudtak kialakítani a hardverek és fejlesztői eszközök között. A megvalósítás során az Intel fordító programjait, teljesítmény eszközeit, illetve fürteszközeit használták. A cluster a következő helyeken található: Białystok Műszaki Egyetem, Częstochowa Műszaki Egyetem, TASK Computer Center (Gdansk), Łódź Műszaki Egyetem, Maria Curie-Skłodowska Egyetem (Lublin LubMAN), Academic Computer Center CYFRONET AGH (Krakkó), Opole Egyetem, Poznań Supercomputing and Networking Center, Szczecin Műszaki Egyetem, Warsaw Műszaki Egyetem, Wrocław Műszaki Egyetem, Zielona Góra Egyetem.

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Érkeznek az Arctis Nova termékcsalád legújabb tagjai

A SteelSeries, az úttörő Arctis Nova headsetsorozat megalkotója, az eredeti esport márka, amely egyesíti a gaminget a kultúrával, és a gaming- és esport-perifériák világelső gyártója kibővítette az Arctis Nova termékcsaládot az Arctis Nova 5 sorozatú headsetek és a Nova 5 Companion App bevezetésével.

2024. május 16. 18:01

Az AGON by AOC bővíti az új G4 gaming termékcsaládot

Az AGON by AOC – a világ egyik vezető gaming monitor* és IT-kiegészítő márkája – bemutatja a G4 sorozat legújabb tagjait az elismert AOC GAMING portfólióból, a 23,8 hüvelykes (60,5 cm) 24G4XE és a 27 hüvelykes (68,6 cm) 27G4XE modelleket. Az idén bemutatott, formabontó, lopakodó repülőgépek által inspirált dizájnnal rendelkező új G4 sorozat, a 24G4X és 27G4X állítható magasságú Full HD modellekkel, valamint a QHD Q27G4X modellel, már elérhető a piacon.

2024. május 16. 11:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Az IKEA Kreativ megérkezett Magyarországra

2024. május 15. 17:52

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38