Sebességi csúcstartó: Sun Fire - Sun Java - Solaris 10

Kovács Attila, 2005. április 22. 14:25
A Sun Microsystems tegnap közzétette új SPECjAppServer2004 sebességpróbája eredményeit.
Az alkalmazásréteget vizsgáló teszten a legjobb ár-teljesítmény arányt a Sun Java System Application Server 8.1 Standard Edition érte el. A Sun rendszer standard módban mért másodpercenkénti 1202,08 jAppServer (JOPS) eredményével világrekordot állított fel. A kimagasló ár-teljesítmény arány különösen akkor volt szembeötlő, mikor a rendszer mögött a SPARC és Opteron processzoros szervereken futó Solaris 10 operációs rendszer állt. Az eredmények felhívták a figyelmet a versenytársak rendszereinél lényegesen alacsonyabb áron bevezethető Sun megoldás méretezhetőségére és teljesítményére.

A Sun Fire szervercsaládon végrehajtott sebességpróba egyben bizonyította a Sun rendszerek magas fokú integrációs és együttműködési képességeit, mind az UltraSPARC-IV, mind az AMD Opteron processzoros Solaris 10 szerverek esetében. A tesztelt konfiguráció 13 darab Sun Fire V20z szerverből állt, amelyek mindegyike két 248-as modellszámú AMD Opteron processzorból épült fel, és a Sun Java System Application Server 8.1 Standard Edition futott rajtuk. A sebességpróbán ugyancsak részvevő - és 12 darab UltraSPARC-IV jelű 1,35 GHz-es processzort tartalmazó - Sun Fire E2900 szerveren az Oracle 10g Enterprise Edition Database legújabb verziója futott.

A rendszer a sebességpróbán - az ugyancsak induló és az alkalmazásrétegben 494 dollár/JOPS-os eredményt felmutató IBM legjobb rendszeréhez képest - kiemelkedő, 164 dollár/JOPS-os ár-teljesítmény arányt ért.

A sebességpróba azt is megmutatta, hogy a Java System Application Server nagy terhelés mellett is képes bonyolult feladatokat kezelni. A próba során az alkalmazásszerver több mint 9400 kliensgépet szolgált ki egyidejűleg, és több mint 4,3 millió összetett tranzakciót dolgozott fel óránként.

A Sun Java System Application Server 8.1-es verziója az első kereskedelmi forgalomban kapható Java 2 Enterprise Edition (J2EE) 1.4 alapú platform. A Sun Java System Application Server az olyan kritikus fontosságú, nagy adatforgalmú üzleti alkalmazások számára kínál ideális webszolgáltatási platformot, amelyek támogatják a webszolgáltatások legújabb szabványait, nagy az átbocsátóképességűk, jól méretezhetők és magas a rendelkezésre állásuk.

A SPECjAppServer2004 sebességpróba azokat az összetett, nagy volumenű tranzakciófeldolgozást végző alkalmazásokat képezi le, amelyek már megszokottak a nagy számú ügyfelet kiszolgáló rendszerek esetében. A teszt az alkalmazásszerver minden lényeges alkotóelemére kiterjed: a webszerverre, az Enterprise Java Beans komponensekre, az üzenetküldésre, a hardverre, az alkalmazás-kiszolgáló szoftverekre, a Java Virtual Machine programcsomagra, az adatbázisszoftverre és a rendszer hálózati működésére.
Kulcsszavak: szerver Sun

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55