Az árcsökkenés miatt megduplázódott az LCD-tévék forgalma

MTI Sajtóadatbank, 2005. június 15. 09:02
Az idei első negyedévben több mint megduplázódott a lapképernyős tévékészülékek világpiaci forgalma az egy évvel korábbihoz képest. A gyártástechnológiában elért komoly költségcsökkentések nagy kiskereskedelmi árleszállításokat tettek lehetővé, és a negyedévben 3,15 millió lapképernyős tévé kelt el világszerte. Az idei első negyedévet megelőző tizenkét hónapban a 20 hüvelyknél nagyobb átmérőjű tévékészülékek ára legalább 20 százalékkal, egyeseké 40 százalékkal is csökkent.
A tavalyi első negyedévihez képest 125 százalékkal megemelkedett forgalom az előző negyedévinél, a karácsonyi szezon miatt erős tavalyi negyedik negyedévinél azonban 13 százalékkal kisebb volt, a DisplaySearch piackutató intézet keddi jelentése szerint.

Az árbevétel 141 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest, 4,1 milliárd dollárra. Az átlagos árcsökkenés ellenére az összes forgalmi érték azért növekedett a darabszámot meghaladó mértékben, mert a fogyasztók a nagyobb, drágább készülékeket részesítették előnyben.

A folyadékkristályos képernyőjű (LCD) tévékészülékek legnagyobb piaca Európa, 41 százalékos piaci részesedésével. A negyedik negyedévben még 38 százalék volt a kontinens részesedése. A második piac Japán, 26 százalékos részesedéssel.

A legnagyobb gyártó a japán Sharp, 21 százalékos piaci aránnyal. Részesedése a negyedik negyedévi 21,9 százalékhoz képest kissé csökkent. A holland Philips megőrizte második helyezését 10,9 százalékos részesedéssel, habár a negyedik negyedévben még 14,7 százalékot tudhatott magáénak. A dél-koreai Samsung megelőzte a Sonyt és 10,8 százalékos harmadik helyezésével a Philips sarkába ért. A Sony 10 százalékos világpiaci részesedéssel rendelkezik.

Kulcsszavak: trend televízió TV LCD

Hardver ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Három új 3D nyomtató és több ráadás a FreeDee standján

A FreeDee Kft. az additív gyártás egyik élen járó hazai specialistája. Márkafüggetlen szakértőként számos piacvezető 3D nyomtató és 3D szkenner márkával dolgoznak együtt, így a FreeDee standján idén három új 3D nyomtató is egyszerre debütál! Most lehet majd itthon először élőben megnézni a Markforged FX20 robusztus kompozit nyomtatót, az UltiMaker Factor 4 ipari FDM nyomtatót és a Formlabs Form 4 mSLA nyomtatót is. Emellett látványos SLM fémnyomtatásokra és 3D szkennelés bemutatóra is számíthatnak az Ipar Napjain a 101F (A pavilon) stand látogatói.

2024. május 6. 14:51

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55