Mauritius lehet az első teljesen "vezeték nélküli" ország

Milkovits Gábor, 2005. június 21. 10:10
Az Indiai-óceánban található, 2000 km2 alapterületű, 1,2 millió lakosú szigetországban a kormány támogatásával az ADB Networks nevű cég teljes vezeték nélküli szélessávú lefedettség kiépítésére törekszik.
A mauritiusi kormánynak olyan nagy cégeket is sikerült megnyernie a projekt számára, mint a Microsoft és az Oracle. A WLAN-hálózat jelenleg a sziget 60%-át fedi le, ám ez a tervek szerint az év végére elérheti a 90%-ot is. A kormány a műszaki beruházás ösztönzése mellett egy oktatási programot is beindított, amelynek keretében eddig mintegy 37 ezer helyi lakost tanítottak informatikai ismeretekre. A terv előtt álló egyetlen akadály a fő vezetékes távközlési szolgáltatónak számító, és ebből adódóan erősen ellenérdekelt Mauritius Telecom, amely már több korábbi konfliktushelyzetben is élvezte egyes kormánykörök támogatását.

Az ADB Networks amolyan tesztterepnek szánja Maurituist, amelynek tapasztalatai modellértékűek lehetnek az afrikai országok számára. Afrikában többnyire meglehetősen szegényes a vezetékes telekommunikációs infrastruktúra, így a különböző vezeték nélküli szélessávú megoldások mindenképpen életképes alternatívát kínálnak.
Kulcsszavak: WLAN

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55