Öt év múlva egymilliárd eladott mobiltelefon évente

Milkovits Gábor, 2005. július 20. 20:20
A Gartner piackutató cég 2009-re egymilliárd mobiltelefon forgalmazását jósolja, amellyel a mobilok legelterjedtebb elektronikai eszköznek számítanak majd a bolygón.
Az egymilliárdos forgalom mellett a Gartner előrejelzése szerint öt év múlva 2,6 milliárd készülék lesz rendszeres használatban. Ami az idei adatokat illeti, az év végéig 779 millió mobiltelefon eladására számít a piackutató, amelyek közül 50 millió úgynevezett okos telefon lesz. Ez utóbbi, PC-jellegű funkciókkal is ellátott készülékek 2009-re az összes eladott mobil több mint negyedét, 280 millió darabot tesznek majd ki. Összehasonlításképpen, a személyi számítógépekből és a televíziókból egyaránt 200-200 millió fogy világszerte évente. A számítások a világ 62 országában gyűjtött adatok alapján készültek.

A Gartner szerint az a folyamat, hogy a mobiltelefonok egyre sokoldalúbbak, ugyanakkor egyre olcsóbbak lesznek, a fogyasztók mellett főként a nagyobb gyártóknak kedvez, akik nagy tételben olcsóbban juthatnak hozzá a szükséges alkatrészekhez. A hat vezető mobilgyártó, a Nokia, a Motorola, a Samsung, az LG, a Sony Ericsson és a BenQ/Siemens jelenleg az összes eladott készülék négyötödét forgalmazza, míg a maradék 20 százalékon 50 kisebb cég osztozik. A verseny kiélezettségét jól mutatja az idei év krónikája: a Siemens Mobile igen súlyos válságba, majd eladásra került, az Alcatel vegyes vállalatként folytatja tevékenységét, a Panasonic kénytelen volt kivonulni Észak-Amerikából a Mitsubishi pedig Európából, a Sendo-t is kudarcok érték, a Panda és a Soutec pedig bezárta kapuit Kínában. Ben Wood, a Gartner elemzője azt jósolja, hogy az évente 10 milliónál kevesebb mobiltelefont gyártó cégek nehéz helyzetbe kerülhetnek a közeljövőben.

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55