Fizetett sorban állók várják az iPhone-t

MTI Sajtóadatbank, 2007. június 29. 07:58

Fizetett sorban állók várják az amerikai nagyvárosokban a péntek reggel 6 órát, amikor megjelenik az iPhone, az Apple informatikai óriáscég első mobiltelefon-modellje.

A profi várakozók több száz dollárt keresnek. Sokan már szerdán letáboroztak az Apple vagy az AT and T mobilszolgáltató üzletei előtt. Szép számban akadnak spekuláló sorban állók is, akik pénteken majd annak adják át a helyet, aki a legtöbbet fizet - áll a San Franciso Cronicle című lap tudósításában.

Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója szerint az iPhone "szuperokos" készülék. Legnagyobb újdonsága a kezelőfelületet és a kijelzőt egybeolvasztó érintőképernyő. Az alapfelszerelés része az iPod médialejátszó legújabb generációja és az internetkapcsolat, tárkapacitása pedig kivételesen nagy: az olcsóbb, 4 gigabyte-os változat is mintegy ezer zeneszám tárolására képes.

Az iPhone sokak szerint olyan forradalmi változást hozhat a mobiltelefóniában, mint a digitális médialejátszók világában az iPod, amely világszerte már több mint 100 millió példányban kelt el. Minden idők legnagyobb érdeklődéssel várt mobiljáról ennek ellenére vegyes kritikák jelentek meg a néhány kiválasztott szakújságírótól, akik kipróbálhatták a várva várt telefont.

A legtöbben azt kifogásolták, hogy az AT and T internet-szolgáltatása túl lassú és akadozik a telefonkapcsolat is. A készülék továbbá nem ismer fel hangokat, így hangtárcsázásra is képtelen. Nem lehet vele MMS-ezni, ezért képeket csak e-mailben lehet küldeni, és kizárólag olyan telefonra, amely képes fogadni csatolmányokat. Volt, aki felemlegette, hogy a word-, excel- vagy pdf-formátumban érkezett dokumentumokat nem lehet szerkeszteni, csak olvasni.

A szakértők erősen helytelenítették, hogy a 2 megapixeles kamerával csak fotózni lehet és a készülék nem alkalmas mozgóképrögzítésre.

Mindenki nagy örömmel játszadozott viszont az érintőképernyővel, amely változtatja az orientációját annak megfelelően, hogy a felhasználó függőlegesen vagy vízszintesen tartja a készüléket. Elismerően nyilatkoztak az újításról a szkeptikusok is, akik arra számítottak, hogy az ujjbegyeknek hiányozni fognak a nyomógombok.

A beavatottak a karcolásmentes külsőt is jól fogadták, és megelégedéssel nyugtázták, hogy az akkumulátor - amelyet egyébként nem lehet cserélni - az ígéreteknek megfelelően sokáig bírja a rengeteg alkalmazással telepakolt szerkezet kihívását, a telefonálást, az internetezést, a videózást, a zenehallgatást és a fényképezést.

Az Apple arra számít, hogy 2008 vége felé adják el majd a tízmilliomodik készüléket. A legfrissebb felmérések szerint viszont az iPhone sokkal gyorsabban hódítja meg a világot: a Piper Jaffray piackutató-intézet előrejelzése alapján 2009-ben már 45 millióan fogják használni. Az M:Metrics piackutató cég szerint Amerikában háromból két ember fontolgatja, hogy beszerez egy iPhone telefont.

A brit Compete Inc. felmérése kimutatta, hogy az európai iPod-tulajdonosok csaknem 50 százaléka cserélné le mobilját iPhone-ra, holott még az sem ismert, hogy a kontinensen mikor vezetik be a készüléket és melyik mobilszolgáltatóval szerződik az Apple.

Amerikában az AT and T volt a befutó. A felhasználók péntektől három előfizetői csomag közül választhatnak. A legolcsóbb 59,99 dollár (11 ezer forint) a legdrágább 99,99 dollár. Mindegyikhez 200 sms és legalább 450 perc beszélgetési idő jár, illetve korlátlan adatforgalom, további 20 dollárért pedig annyi rövid szöveges üzenetet küldhet a felhasználó, amennyit csak bír. Az üzembe helyezés díja 36 dollár és 24 hónapra szóló hűségnyilatkozatot iratnak alá a vevőkkel.

Az iPhone a legdrágább típusokat magába foglaló úgynevezett high-end kategóriában lép a mobilpiacra. Az alig 11,6 milliméter "vastag" készülék olcsóbb, 4 gigabyte tárkapacitású változata 499 dollárba kerül, 8 gigabyte-os kiadása pedig 599 dollárt kóstál. Az amerikai felhasználók így két év alatt az olcsóbb készülékkel és a legolcsóbb előfizetői csomaggal is csaknem kétezer dollárt hagyhatnak az Apple-nél, illetve a  szolgáltatónál.

Kulcsszavak: Apple mobiltelefon iPhone

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50