Új N szériás mobilok a Nokiától

Milkovits Gábor, 2005. november 2. 19:23
A Nokia ma több új N szériás 3G mobiltelefont mutatott be, köztük a mobil-televíziózáshoz tervezett N92-est, a WiFi-képes N80-ast és az egyszerűbb kivitelű, széthajtható N71-est.

A Nokia N92-es a világ első olyan mobiltelefonja, amely a digitális tv-adások vételéhez szükséges, szabványos beépített DVB-H tunerrel rendelkezik. A szétnyitható készülék külsejében egy hordozható DVD lejátszóra emlékeztet hosszában elhelyezett 2,8 inch-es QVGA kijelzőjével, amely 16 millió színárnyalat megjelenítésére képes. Az N92-essel a felhasználók akár 4 órán keresztül tudnak majd folyamatosan televíziózni, illetve az adások utolsó 30 másodpercét vissza is játszhatják.

A Nokia N92-es a mobiltelevíziós funkció mellett 2 megapixeles digitális kamerával, WiFi-vel, Bluetooth-al, valamint sztereó hangszórókkal és headset kimenettel is fel van szerelve, a készülék memóriakapacitása pedig csatlakoztatható memóriakártyával akár 2 GB-ra is bővíthető.

A második új Nokia mobil az N80-as, amely a gyártó szerint az első WiFi funkcióval is ellátott négysávos (850/900/1800/1900) GSM készülék a világon. A bankkártya méretű, 134 gramm tömegű telefon a WLAN és az UPnP kombinációjával gyakorlatilag bármilyen kompatibilis készülékre csatlakoztatható, a PC-től a nyomtatókon át a televíziókig és hifi berendezésekig, amelyeken így az N80-ason tárolt multimédiás tartalmak igen praktikus és egyszerű módon megjeleníthetők. A készülék emellett egy 3 megapixeles, CIF mozgóképrögzítésre alkalmas kamerával, 40 MB saját memóriával, miniSD kártyacsatlakozóval, 352 x 416 képpontos, 262 ezer színárnyalat megjelenítését támogató QVGA kijelzővel, a mozgóképletöltésekhez pedig MPEG4 AVC dekóderrel is el van látva.

A harmadik, az N71-es széthajtható modell kevésbé különleges, mint két társa: a 3G telefon egy 2 megapixeles kamerával, 2,4”-es QVGA kijelzővel, miniSD kártyacsatlakozóval és FM rádióvevővel rendelkezik.

Mindhárom új készülék a Nokia „S60 3rd Edition” platformján alapul és a Symbian operációs rendszer mellett a gyártó új webböngészője is fut rajtuk. Az Apple „Safari Web Kit” eszközein, illetve a KDE Konqueror nyílt forráskódú projektje által kidolgozott KHTML és KJS megoldásokon alapuló szoftver fő újdonsága, hogy böngészéskor az oldalak kicsinyített változata jelenik meg a kijelzőn, ugyanakkor egy kurzor mozgatásával kijelölhetjük a weblapnak azt a részét, amelyet teljes formátumban szeretnénk megtekinteni.

A Nokia sajtóközleménye szerint az új N szériás 3G telefonok közül az N82-es 2006 közepétől lesz kapható 600 euróért, az N80-as és az N71-es pedig még 2006 első negyedévében piacra kerül 500 és 400 euró körüli áron (kártyafüggetlen változatban).

Kulcsszavak: UMTS mobiltelefon Nokia

A munkavállalók véleménye alapján idén a Lufthansa Systems Hungária lett a hazai IT szektor legvonzóbb munkaadója

A magyar munkavállalók körében készített átfogó felmérés alapján az idei évben a Lufthansa Systems Hungária Kft-t választották hazánk legvonzóbb munkaadójának az IT kategóriában. A nagy presztízsű elismeréssel idén tizenegyedik alkalommal díjazták Magyarország legnépszerűbb munkáltatóit. A kapcsolódó felmérésből az is kiderült, hogy az IT szektor a dolgozók megítélése alapján továbbra is a legattraktívabb iparág Magyarországon.

2024. május 10. 12:59

Feltuningolva, hazai sztárokkal érkezik a Marsra magyar! második évada az RTL-re

A Magyar Telekom és a KMH Film koprodukciójában készült Marsra magyar! című óriási sikerrel futó dokukomédia második évada, május 19-től az RTL-en lesz látható. A Hajnal-Vasad Kft. feltuningolt mindennapjait újabb 7 epizódban ismerhetik meg a tévénézők.  

2024. május 10. 11:28

Európai akciók a kibocsátásmentességért

Az Európai éghajlati paktum 2020-ban jött létre az Európai Bizottság kezdeményezésére. Fontos eszköze annak a célkitűzésnek, hogy 2050-re Európa kibocsátásmentessé váljon, megalakulása óta már több mint tízmillió kilogramm szén-dioxid csökkenéshez járult hozzá.  A Paktum évről-évre különböző akciókat szervez, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozás hatásainak mérséklésének fontosságára. Ebben az évben többek között fotópályázatot indít a környezettudatos cselekvések bemutatására.

2024. május 10. 09:55

Indul a negyedik nagy digitális kaland

A Digitális Tudásért Alapítvány (DTA), amely szívügyének tekinti a digitális oktatást hazánkban, ismét büszkén rendezi meg 2024. május 23-án, immáron negyedik alkalommal az ország legnagyobb digitális csapatversenyét, a Nagy Digitális Kaland-ot.

2024. május 9. 20:55

Machete Video Editor Lite 5.1 Build 44

Az ingyenes Machete Video Editor Lite videószerkesztő programmal videofájlok gyors és egyszerű vágást, összefűzését oldhatjuk meg. Törölhetjük a számunkra felesleges részeket (pl. reklámok), feldarabolhatjuk és az egyes darabokat külön-külön elmenthetjük, eltávolíthatjuk a hangfájlokat a videofájlokból. A segédprogram az AVI, WMV és ASF formátumokat támogatja.

2024. május 9. 20:32

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36