HÉT-konferencia: kihívások és felelősség a hírközlésben

Kovács Attila, 2005. november 25. 10:10
"Technikai civilizáció - kérdések és válaszok" címmel rendezett november 24-én félnapos konferenciát a Műegyetemen a Hírközlési Érdekegyeztető Tanács (HÉT). Mojzes Imre elnök megnyitóját követően nyolc előadást hallgatott meg a mintegy nyolcvan résztvevő.
Vámos Tibor akadémikus többek között azt fejtegette, hogy korunk magas szintű technikai civilizációja következtében kevesebb emberre van szükség a hagyományos ágazatokban, ugyanakkor egyes humán feladatok elvégzését munkaerőhiány gátolja. Szerinte kisugárzó hatást gyakorló tudósokra, kutatókra van ma is szükség a gyors ütemű technikai/technológiai innovációk és fejlődés széles körben való megértéséhez, elfogadtatásához. Ugyancsak rámutatott az egyes felsőfokú intézményekben való műszaki elitnevelés, illetve ezzel párhuzamosan más egyetemi/főiskolai helyeken a "jó technikus" színvonalú képzés fontosságára is.

Heczku Zoltán (Vodafone) a technológia társadalmi hatásairól és a mobiltávkölési szolgáltató felelősségéről, mint az üzletmenet részéről, szólt. A szolgáltató célkitűzései között szerepel a gépjármű vezetése közbeni biztonságos mobiltelefon-használat, továbbá a mobiltartalmak használatának elősegítése, megkönnyítése, a hulladékkezelés megoldása (a cég bolthálózatában mindenütt visszaveszik a régi mobilkészülékeket), a bázisállomás tornyok vizuális környezetszennyezésének csökkentése és a felelősségvállalás a hálózatépítések során. A lakosság félelmeinek eloszlatásában komoly eredmény született, amikor a Vodafone kezdeményezésére a három mobilszolgáltató az elektromágneses hatásokkal foglalkozó közös EMF-portált (www.emf-portal.hu) hozott létre.

Tompa Ferenc (T-Mobile) "A bázisállomás-építés politikai anatómiája" című előadásában azokról a félelmekről, előítéletekről és leküzdésükről szólt, amelyekkel a szolgáltató a különböző helyi hivatalos és civil szervezetek, illetve a lakosság részéről találkozik. Szerinte a médiának is jelentős a szerepe és felelőssége abban, hogy a bázisállomások környezetében élő emberek, közösségek, szervezetek képviselőinek a tudatában a technológiáról alkotott fogalmak, vélemények tekintetében változás álljon be. Mint mondta, e nélkül nincs előrehaladás, de addig is tovább kell folytatni a nemzetközi téren mintegy tíz-tizenöt éve folyó, a kockázatokat vizsgáló kutatásokat.

Drozdy Győző (Pannon GSM) a mobiltávközlési hálózat rendkívüli eseményekkel összefüggő lehetőségeiről szólt, összehasonlítva azt a vezetékes technológiával. Megállapította, a mobiltechnológia általában jobban el tudja viselni az ilyen helyzeteket, különleges igényekre gyorsabban bővíthetők a mobiltávközlő rendszerek. Példaképpen utalt rá, hogy a Mátrakeresztesen, az árvíz idején a Pannon GSM három óra alatt állított üzembe egy mobiltelefon bázisállomást.

Bánhidi Ferenc (NHH) a hírközlési hatóság nézőpontjából vizsgálta a piaci trendeket, jövőbeni távközlési kihívásokat. A szabályozó számára a következő évek fő kihívásai a következők: a hírközlés-tartalom-IT harmonizációja; egyes piacok helyett összefüggő piaccsoportok (18-féle piac!) szabályozása; alternatív infrastruktúrák versenyképességének támogatása; alternatív szolgáltatások-tartalmak-platformok kombinációjának biztosításához interoperabilitási szabályok kiadása; a fogyasztók védelme a szolgáltatásválasztás, illetve -váltás szempontjából.

A további előadásokban szó volt a távközlés rendkívüli helyzetekben való szerepéről, az elgépiesedő világ és a humanizált technológia összevetéséről, valamint egy konkrét példáról: atomerőmű biztonságával összefüggő külső környezeti hatásokról és veszélyekről.

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

A Rakuten Viber elnyerte a SOC 2 Type 2 tanúsítványt

A Rakuten Viber, a világ egyik vezető kommunikációs platformja, amely nagy hangsúlyt fektet a biztonságos és privát kommunikációra, sikeresen teljesítette a Service Organization Control (SOC) 2 Type II tanúsítványt. A SOC 2 az American Institute of Certified Public Accounts (AICPA) által kidolgozott ellenőrzési szabvány. Szigorú keretrendszerét úgy alakították ki, hogy biztosítsa az ügyféladatok biztonságát, rendelkezésre állását, bizalmas jellegét és védelmét.

2024. április 24. 11:38

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14

Megvannak az IAB 2023-as Legjobb szakdolgozat pályázatának nyertesei

2024. március 25. 15:50