Kábel nélküli internet New Orleansban

Genda Csongor Zoltán, 2005. december 1. 22:03
New Orleansban két nappal ezelőtt elindított a metropolisz vezetősége egy vezeték nélküli ingyenes internetszolgáltatást, amely egyelőre még csak a város központi részén, illetve a francia negyedben élők számára elérhető.
Ez mintegy reakció az augusztusi hurrikán pusztításaira, mely során bebizonyosodott, hogy a hagyományos telekommunikációs rendszerek egy az akkorihoz hasonló természeti katasztrófa esetén nem képesek dacolni a természet erőivel, és csakis a műholdas, illetve vezeték nélküli kapcsolatok jelentenek megoldást egy ilyen helyzetben.

A Mesh-technikán alapuló rendszer részben egy már meglévő, a még hurrikán előtti időszakban a rendőrség által felállított Access Pointokat veszi igénybe, és azon kívül az Intel, Tropos Network, valamint Pronto Networks vállalatok látják el térítésmentesen a várost a hálózat kiépítéséhez szükséges alkatrészekkel, hozzávetőlegesen egymillió dollár értékben.

New Orleans vezetősége azt szeretné elérni, ha egy éven belül a metropolisz összes lakója tudná használni az 512 kBit/s sebességű WLAN-internetet, amelyet heves ellenállással fogadtak a helyi telekommunikációs társaságok. Louisiana államban ugyanis szigorú törvények vonatkoznak egy ehhez hasonló vezeték nélküli hálózat kiépítésére, ám amíg érvényben van a szükségállapot, addig hatályon kívül helyezték az erre vonatkozó rendeletet. A szükségállapot megszűnte után azonban a szabályok értelmében a város vezetőségének az 512 kBit-es sávot redukálnia kell 128 kBit/s-ra.
Kulcsszavak: WLAN

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55