Új szerepkörben a kábel

Kovács Attila, 2006. május 10. 18:52
"Versenyben a kábel" címmel rendezett május 10-én Budapesten konferenciát a Média-Kábel-Műhold szakfolyóirat szerkesztősége.
A mintegy 160 résztvevőt Herbert Zsuzsa, a lap főszerkesztője köszöntötte. Utalt rá, hogy a kábel még sose volt olyan versenyhelyzetben, mint most, és a jövőben még több versenytárssal kell számolnia. Az új platformok és a verseny mind a műsorszolgáltatók, mind a nézők, előfizetők szempontjából érdekes és más, nagyobb lehetőségeket kínál, de az eszközgyártóknak is nagy kihívást jelent.

A kábelszolgáltatás mai és jövőbeli helyzetével foglalkozó egész napos konferencián kilenc előadás és egy kerekasztal-beszélgetés ("Stratégiaváltás a tartalom-szolgáltatóknál?") hangzott el. A bevezető előadást a szabályozás stratégiai kérdéseiről Pataki Dániel, az NHH elnöke tartotta.

Érdekes előadást tartott Erhardt Zoltán, a Porion-Digital Kft. ügyvezető igazgatója, aki azt fejtegette, hogy az ő tervezésük-fejlesztésük eredményeképpen létezik már olyan magyar kábelszolgáltatási modell, amely a résztvevők érdekközösségén alapul és amelyben a digitális kábel a kisebb kábelszolgáltatók számára is elérhetővé válik.

A további előadások a következő témákat érintették. Versenyhelyzetet teremthet a szakma számára a földfelszíni digitális műsorszórás elindulása, a telefon- és internetszolgáltató társaságok megjelenése a műsortovábbításban, de számítani kell váratlanul megjelenő új platformokra is. Hogyan tölthet be a kábel vezető szerepet a digitális jövőben. Piaci trendek: adatok az európai és hazai kábelpiacról. Hogyan tudja az iparág kihasználni a technológiai fejlődésben rejlő lehetőségeket. Hogyan juthat be a kábel az otthonokba úgy, hogy a versenytársak kívül maradjanak. Milyen plusz szolgáltatást tud nyújtani.Igaz-e, hogy az IP TV "mindent visz". Az IP TV bevezetésének műszaki feltételei.

A kerekasztal-beszélgetésen többek között arról esett szó, hogy megváltoztatja-e a versenyhelyzetet az új platformok megjelenése, milyen feltételekkel, kiknek adják a programokat, várható-e csatornadömping, hány csatornát tud eltartani a hazai piac.
Kulcsszavak: kábeltelevízió

Telekom ROVAT TOVÁBBI HÍREI

A tíz gigabites 5.5G-t használó innovatív eszközöket mutatott be Budapesten a Huawei

Már világszerte tesztelik az 5G sebességének tízszeresére képes 5.5G mobilhálózatokat, az ezeket használó eszközök várhatóan még az idén megjelennek a kereskedelmi forgalomban. 

2024. április 29. 19:48

Tippek a hosszabb üzemidőhöz a HONOR-tól

A HONOR készülékei, a kedvező árútól a csúcskategóriásig kiváló akkumulátor üzemidővel rendelkeznek, mérsékelt igénybevétel mellett akár egész nap használhatóak. Ettől függetlenül azonban érdemes figyelni arra, hogy miként tudjuk a leghatékonyabban kihasználni az üzemidőt, hogy még véletlenül se merüljön le okostelefonunk.

2024. április 26. 16:19

Álljunk meg egy parkolásra – így parkolunk a fizető övezetekben

A fizetőparkolás intézményét sok autós a sofőrök ellenségeként éli meg, miközben annak egyik fontos célja éppen a forgalomszabályozás és a városi parkolókapacitás hatékonyabb kihasználása, különösen a sűrűn lakott területeken. A Yettel mobilparkolás szolgáltatásának elemzésével érdekes megállapítások derültek ki a hazai autósok szokásairól, most pedig szervizcsomagot és üzemanyag utalványt is érhet a mobilparkolás használata.

2024. április 26. 13:10

A HONOR szállította a legtöbb okostelefonot a kínai piacra

Az IDC legújabb jelentése szerint 2024 első negyedévében a HONOR lett a vezető márka Kína okostelefonos piacán. 

2024. április 26. 09:55

Megjelentek az első HMD okostelefonok

A Human Mobile Devices (HMD) bemutatta első saját gyártású okostelefonjait: megérkezett a HMD Pulse Pro, HMD Pulse+ és HMD Pulse. A Pulse kollekció már most lefekteti a HMD designalapjait: merész vonalvezetés, egyedi tónusok, modern és letisztult esztétika, elegáns kialakítás, előkelő formatervezés – és mindez elérhető áron.

2024. április 25. 13:15

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36

Itt a világ első, Swarovski kristályba ágyazott autós kijelzője

2024. április 10. 14:55

A csevegőprogramokat vizsgálta az NMHH

2024. április 2. 13:14