Eladás előtt a Millicom - A legnagyobb kínai befektetés külföldön?

MTI Sajtóadatbank, 2006. május 30. 08:57
A fejlődő piacokon működő telekommunikációs szolgáltató, a Millicom bejelentette, hogy előrehaladott tárgyalásokat folytat egy lehetséges vásárlóval; a tárgyalásokat közelről ismerő forrásra hivatkozva a Reuters vevőként a China Mobile (Hong Kong) Ltd-t nevezte meg. A Millicom a vevő megemlítése nélkül annyit közölt, hogy a lehetséges vevő már a cég átvilágítását végzi.
A svéd telekommunnikációs és médiavállalat, a Kinnevik ellenőrzése alatt lévő Millicomnak több mint 9 millió előfizetője van Latin-Amerika, Afrika és Ázsia 16 országában. Amennyiben az ügylet létrejön, ez lesz a legnagyobb kínai befektetés külföldön - a Peking által meghirdetett kampány nyomán. A kínai kormány kezdeményezése eddig is számos nagy felvásárlást segített elő. A Lenovo Group Ltd. megvásárolta az IBM személyi számítógép üzletágát; a CNOOC Ltd. ajánlatot tett az amerikai Unocal Corp. olajvállalat megvételére.

A mostani ügyletet jól ismerők szerint a China Mobile 48-49 dollárt fizetne részvényenként, és átvállalná a Millicom 300 millió dollár adósságát: mindez az ügylet értékét mintegy 5,6 milliárd dollárra teszi.

A China Mobile, a világ legtöbb előfizetővel rendelkező mobiltársasága azt követően lett a Millicom első számú ajánlattevője, hogy a dubai bejegyzésű Investcom megállapodott a dél-afrikai MTN felvásárlásáról.

A China Mobile eddig csak a hongkongi China Resources Peoples Telephone-t tudat megszerezni, további próbálkozásai sikertelennek bizonyultak: sem az állami tulajdonban lévő Pakistan Telecommunication Co. Ltd., sem a kicsiny indiai Reliance Telecom Ltd. mobilszolgáltató megvétele nem sikerült; jelenleg üzbég tárgyaló partnerekkel keresik az állami Uzbekistan Telecom megvételének lehetőségét.

Elemzők szerint a China Mobile számára előnyt jelentene a célterület alacsony mobiltelítettsége, a nagy növekedési lehetőség; problémát jelenthet ugyanakkor a cég külföldi tapasztalatlansága.

Tavaly a kínai cégek 9,18 milliárd értékben vásároltak fel külföldi vállalatokat; a 2004-es adat még csak 3,8 milliárd dollár volt - közölte a Dealogic. Az eddigi legnagyobb üzlet az volt, melyben a CNPC 4,18 milliárd dollárért megvásárolta a PetroKazakhstan részvényeit .

360 fokos felmérést készített az IAB az influencerpiacról

Kik, milyen platformokon és hányan követnek ma influencereket? Mennyire tartják őket hitelesnek, és hányan vásárolnak terméket ajánlásaikra? Milyen típusai vannak az influencertartalmat fogyasztóknak? És a piaci szakemberek vajon mennyire látják hatékonynak az influenceres együttműködéseket?

2024. május 10. 20:41

Csúcstechnológiás cukormonitorozó rendszert vezet be itthon a magyar 77 Elektronika Kft.

A száz százalékban magyar 77 Elektronika Kft. új generációs, folyamatos cukormonitorozó rendszert vezet be itthon. A hazai piacon úttörőnek számító, magyar nyelven működő, egybeépített szenzor-távadó eszköz az eddiginél sokkal felhasználóbarátabb megoldást biztosít a diabéteszesek számára, amely a nap 24 órájában folyamatosan méri a szöveti cukorszintet. 

2024. május 10. 19:25

Szegedi IT-startupból nemzetközi siker

Kecsmár Zsuzsa, az Antavo Loyalty Cloud társalapítója és stratégiai vezetője nyerte idén a nívós „Év Embere” díjat a Dubaiban megrendezett International Loyalty Awards-on.

2024. május 10. 18:27

Toronyház nyolcszögletű prizma kialakítással és vízszintes elhelyezhetőséggel

A Thermaltake, a prémium PC-hardvermegoldások vezető márkája bejelentette a The Tower 300 mikro toronyházat. A The Tower sorozat az egyik legnépszerűbb termékcsalád, ami az ikonikus függőleges toronyház-kialakításáról ismert. 

2024. május 10. 17:44

Magyar szakember nyerte az International Loyalty Awards „Év Embere” díját

Kecsmár Zsuzsa, az Antavo Loyalty Cloud társalapítója és stratégiai vezetője nyerte idén a nívós „Év Embere” díjat a Dubaiban megrendezett International Loyalty Awards-on.

2024. május 10. 16:00

Kövess minket a Facebookon!

Cikkgyűjtő

További fontos híreink

Továbbra is Christian Klein az SAP első embere

2024. május 7. 13:17

Magyar siker: Nemzetközi díjat nyert a TIME magazintól a nyelvtanuló-applikáció

2024. május 3. 19:59

Megvannak 2024 legvonzóbb hazai munkaadói

2024. április 29. 11:38

Ingyenes digitális platform segít a tanároknak és diákoknak az érettségire való felkészülésben

2024. április 20. 11:36